• 18
  • Oct, 07

Radiohead vindt goud aan het einde van de regenboog

Deze maand ging ‘In Rainbows‘, het nieuwe album van Radiohead, op een hele speciale manier in premiere. In Rainbows - Radiohead albumHet album is namelijk voor een door je zelf te kiezen bedrag(!) te downloaden van een speciale Radiohead website.
Het aantal downloaders dat hiervoor $0 betaald heeft lijkt vooralsnog mee te vallen en doet het gemiddelde bedrag niet onder voor iTunes tarieven. Ik vernam dat er zelfs al een bedrijf was dat er 1.000 dollar voor neerlegde, wellicht om te profiteren van de media hype rondom dit album.

Addertje onder het gras?

In Rainbows - Radiohead - box setDit album is nu nog niet in de winkel verkrijgbaar, maar zal daar pas begin volgend jaar te vinden zijn. Zoals het er nu uit ziet zal er dan ook een luxe box versie van ‘In Rainbows’ te verkrijgen zijn, waarop nieuwe bonus nummers te vinden zijn, waardoor vele fans dubbel zullen betalen voor dit album.

Positieve recensies

Radiohead - In RainbowsRadiohead is eerlijk gezegd niet een van m’n favoriete groepen, mede omdat de muziek van deze groep niet altijd even toegankelijk is. Dit is deels te wijten aan de experimenteer drift, maar de groep verdient hierdoor wel respect en is haar status als een van de best verkopende Britse (album)bands, en een van de meest toonaangevende bands ter wereld, zeker terecht.
Enfin, de meeste toonaangevende recensenten zijn erg tevreden met dit album. Zo vindt het toonaangevende AllMusic.com dat dit het beste Radiohead album is sinds ‘OK Computer’ en geeft het 4,5 (van 5) sterren.

Nieuw distributie model

Hoe mooi deze recensies ook zijn, het belang van dit album zit ‘m voornamelijk in het succes van deze ‘bepaal-je-eigen-prijs‘ actie, omdat het hiermee de traditionele rol van de platenbranche (van label tot winkel) aantast. Daarbij zet het ongetwijfeld ook vele kopers aan tot het nadenken over wat de kwantitatieve waarde van muziek is.
Ongetwijfeld speelt de hype rondom dit nieuwe distributie model een grote rol in het succes ervan en het is daarmee moeilijk in te schatten of dit voor andere releases (bijvoorbeeld van onbekende bands) een vergelijkbaar succes zal hebben.
Verder vraag ik me ook af of deze downloads (gratis of niet) mee zullen tellen voor het samenstellen van albumlijsten. In Groot Brittannie zal dat bijvoorbeeld niet het geval zijn.
Tenslotte ben ik erg benieuwd wat het effect van deze actie zal zijn op het moment dat de CD begin volgend jaar in de winkels zal liggen. Zal de verkoop hiervan minder of juist meer dan gebruikelijk zijn?

Goud!

Hoe dan ook, Radiohead blijkt niet alleen muzikaal een toonaangevende groep te zijn, maar ook een die op het gebied van de ontwikkeling van de muziekindustrie haar plaats in de geschiedenis van de popmuziek heeft verdiend. De actie rondom hun ‘In Rainbows’ album zal ze ongetwijfeld geen windeieren leggen, en lijkt de groep hiermee goud aan het einde van de regenboog te hebben gevonden.

Lezers van dit bericht lazen ook:
-A Fine Frenzy is terug met het Bomb In A Birdcage album
-Lullaby – Open brief aan Jewel
-Verzamelalbums in de Album Top 1000 Aller Tijden van Veronica?

Een reactie

  1. Radiohead kan dit doen omdat ze Radiohead zijn.

    Een beginnende band moet denk ik van goede huize komen willen ze een dergelijke actie geslaagd maken. Radiohead had zoiets niet hoeven doen om hun album aan de man te brengen. Dàt ze het doen is een mooie primeur, maar wel een duidelijk signaal richting mensen die voorheen dachten de dienst uit te kunnen maken.

    Het is als politiek 😉 Zetels halen zonder dat je het program kent. Maar dan anders.

Reageer op dit bericht!