• 01
 • Apr, 11

Verzamelalbums in de Album Top 1000 Aller Tijden van Veronica?

Verzamel albums in de Album Top 1000 Aller Tijden van Veronica?Deze week zendt Veronica de Album Top 1000 Aller Tijden uit. Het viel me op dat er zoveel verzamelalbums (best of’s en greatest hits etc.) in die lijst te vinden zijn.

In eerste instantie dacht ik dat verzamelalbums hier niet in thuis hoorden, omdat een verzamelaar samengesteld wordt uit materiaal dat zich heeft bewezen. Op die manier kunnen de populairste liedjes van een artiest of groep bijeen worden gebracht, waardoor het verzamelalbum een veel hogere ‘hitdichtheid’ heeft dan een regulier studio album en daardoor een grotere groep kan aanspreken.

Later bedacht ik me, en kwam ik bij deze vraag terecht:

Zijn verzamelalbums per definitie superieur aan studio albums?

Volgens mij is dat niet het geval, want:

 • Niet elke artiest of groep legt nadruk op singles waardoor de essentie ervan niet goed kan worden gevat in een verzamelalbum. Pink Floyd is hier een mooi voorbeeld van.
 • Slechts enkele liedjes van een artiest of groep komen op verzamelalbums terecht. Als een succesvol studio album al een aantal bekende hitsingles bevat, dan ligt het voor de hand dat die singles op een verzamelalbum terecht komen. Andere liedjes van dat album hebben daar dan minder kans op.  Denk bijvoorbeeld aan The Joshua Tree van U2. De eerste drie liedjes (Streets…, Still Haven’t… en With Or Without You) waren de grote singles en vind je op hun verzamelalbums terug. Andere pareltjes als Running To Stand Still en Red Hill Mining Town worden daarbij overgeslagen. Hierdoor heeft een studio album een bepaalde meerwaarde, omdat je die overgeslagen pareltjes daar wel op kan vinden.
 • Daarnaast bevat een studio album vaak liedjes die in eenzelfde stijl (of thema) zijn opgenomen. Een volgend album kan hier (o.a. door het gebruik van een andere producer, verdere ontwikkeling, wisseling van bandleden, artistiek of commercieel verval etc..) drastisch van afwijken. Denk maar aan de albums van David Bowie, Madonna, U2. Een verzamel album dat meerdere studio albums vertegenwoordigd, bevat daardoor meerdere stijlen en is minder homogeen dan een studio album.
 • Verder heeft het moment van het ontdekken van liedjes invloed. Studio albums verschijnen vaak met tegelijk uitgebrachte nieuwe singles en kunnen in de beleving van de luisteraar een geheel vormen. Noem het maar nostalgie. Studio albums bevatten doorgaans nieuw materiaal en blikken daarmee vooruit. Een compilatie is meestal een terugblik, waardoor die nostalgie zich moeilijker kan vormen rondom dit album. Denk eens aan het Thriller album van Michael Jackson. Doet dit album onder aan bijvoorbeeld zijn Number Ones album? Ok, dat verzamelalbum bevat meer hits, maar niet alle, en kan dat de nostalgie rondom het Thriller album vervangen? Ik denk van niet.

Conclusie

Verzamelalbums zijn niet per definitie superieur aan studio albums en ik ben eigenlijk wel blij dat die Album Top 1000 van Veronica beide soorten albums bevat. Hierdoor zou je kunnen zien hoe verzamelalbums het doen in vergelijking met de studio albums die ze vertegenwoordigen. Helaas is dit vergelijken niet optimaal mogelijk omdat die lijst van Veronica niet perfect is: Het profiel van die zender (jaren 80 en 90) komt er te duidelijk in naar voren. Zo kan ik me niet voorstellen dat er maar 2 albums van Dylan (Waar is Blood On The Tracks?) in de lijst staan. En waarom staat The Fame van Lady Gaga boven Revolver van de Beatles? 😕

Wat vind jij? Zijn verzamelalbums per definitie superieur aan studio albums? Of überhaupt te vergelijken?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Top 10 artiesten van wie er nog een verzamelalbum uit moet komen
-Waarom is Up To Now van Snow Patrol een dubbelalbum?
-Had Coldplay dit jaar een Greatest Hits moeten uitbrengen?

2 reacties

 1. Verzamelaars zijn voor :
  1. Mensen die vroeger de LP’s hadden, maar geen platenspeler meer in de kamer hebben staan en sommige nummers toch nog steeds willen horen; dus kopen ze een verzamel-cd
  2. Mensen die alleen de “hits” willen hebben. Die missen veel want wat echte “hits” zijn, bepaal je natuurlijk zelf.
  3. Mensen die van alles wat willen hebben en geen smaak hebben en denken dat wat het meest verkocht is, ook wel het beste zal zijn.

  Ik geef toe een flink aantal verzamel cds in bezit te hebben.

  George

 2. “Verzamelaars zijn voor :

  3. Mensen die van alles wat willen hebben en geen smaak hebben en denken dat wat het meest verkocht is, ook wel het beste zal zijn.

  Ik geef toe een flink aantal verzamel cds in bezit te hebben.”

  😆 😆

  Ik ook, George!

Reageer op dit bericht!