• 19
 • May, 09

Lullaby – Open brief aan Jewel

Lullaby - Jewel albumLieve Jewel,

Op dit moment luister ik naar Lullaby, je meest recente album, en dit bracht me op het idee je een open brief te schrijven.

Ik hoop dat je dit leest want wat ik wil zeggen is belangrijk, ook al zul je het wellicht niet prettig vinden.

Begrijp me niet verkeerd, je hebt een geweldig mooie stem en je hebt me in het verleden er flink mee weten te raken, maar bij het beluisteren van je nieuwe Lullaby album vraag ik me toch af waarom je me nu minder raakt.

Hmm, even denken…

Lullaby album van Jewel

Voor degene die meeleest (het is immers een open brief): Luister anders even naar deze album samenvatting die ik op YT vond:

Fischer Price album

Ok, Lullaby is wellicht niet een volwaardig nieuw album van je, omdat vol met slaapliedjes (lullabies) staat en gericht is op kinderen. Wikipedia classificeert het zelfs als ‘Children’s Music’. Daarbij verbaast het me niet (meer) dat dit album is uitgebracht op het Fischer Price (!) label.

Ook dit keer staan je fraaie, zoete stem en dito akoestische gitaarbegeleiding weer centraal op dit album, zoals in het mooie Raven of The Cowboys Lament.

Maar alle 15 liedjes bevatten hetzelfde (letterlijk) slaapverwekkende tempo, waardoor Lullaby als album nauwelijks dynamiek kent. Daarbij mis ik ook je creatieve teksten, die me ooit het gevoel gaven dat ik je verdriet en pijn meebeleefde. Nu struikel ik telkens over je weinig verrassende regels, waardoor ik maar niet in de verhaaltjes kom.

Jewel - Goodby Alice In Wonderland - Perfectly ClearTerugkeer naar vorm?

Enfin, lieve Jewel, hoe lang moet ik (en ongetwijfeld velen met me) wachten op een gebalanceerd nieuw album van je, zoals een Goodbye  Alice In Wonderland?

Laten we eerlijk zijn, Lullaby is niet je grote terugkeer naar vorm. Ook je vorige album, Perfectly Clear, je eerste country album, bracht je niet (een terugkeer naar) het succes waar je misschien op hoopte.

Greatest Hits?

Globaal gezien zijn de verkoop cijfers van je albums sinds je debuut (Pieces Of You) exponentieel afgenomen, brengen je meest recente albums geen edelmetaal meer binnen en is het alweer 6 jaar geleden dat je je laatste wereldhit (Intuition) scoorde.

Op dit moment heb je eigenlijk heb je nog 1 troef over: Een verzamel album uitbrengen. Je hebt sinds je doorbraak in 1997 genoeg singles uitgebracht om er een mooi overzicht van te maken.

Toch hoop ik dat je hiermee nog even wacht tot je weer een echte hit scoort, zodat je belangstelling voor je oudere werk weer toeneemt en dit verzamelalbum nog beter zal verkopen.

Dus?

Ik hoop dat je binnenkort weer terugkeert met een nieuw en dynamisch album, met daarop minder gezapige ballads dan gebruikelijk, leuke teksten en natuurlijk een aanstekelijke single (die ontbrak op je Alice album) zodat je weer een wereldhit kan scoren.

Maar weet ook dat wat je ook doet, ik je toch altijd wel zal blijven volgen…

Liefs,

Peters muziek blog

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Perfectly Clear – Jewel
-Open brief aan Alanis Morissette
-Lieve Heather Nova

2 reacties

 1. mooie brief en helemaal mee eens!
  Ik ben ook een groot fan.
  Wat ik alleen nog mis in de brief is de vraag wanneer ze weer eens komt.

  Groet,

  Tjibbe

 2. Dank je Tjibbe. Wanneer ze (eindelijk) contact met me opneemt, zal ik het haar vragen 😉

Reageer op dit bericht!