• 11
  • Dec, 07

Otis Redding 40 jaar dood

Op het leuke Worldmusicdatabase.org zag ik dat het gisteren, 10 december 2007, precies 40 jaar geleden was dat Otis Redding, samen met zijn toemalige backing-band de Bar-Kays, door een vliegtuigongeluk om het leven kwam.
Drie dagen voor het ongeluk had hij zijn compositie (Sittin’ On) The Dock Of The Bay ingezongen, dat na zijn dood op single werd uitgebracht. In Nederland werd dit een top 10 hit, in de VS kwam het begin 1968 zelfs op nummer 1 terecht.

Respect

Otis Redding 40 jaar dood - RespectOtis Redding was 26 jaar toen hij omkwam bij dat vliegtuigongeluk. Hij had in 1965 en 1966 al een paar kleine hitjes gehad, waaronder I’ve Been Loving You Too Long, Try A Little Tenderness en Respect. Dit laatste nummer werd in de zomer van 1967 een grote hit (US no 1) voor Aretha Franklin en zette Otis op de muzikale landkaart. Die zomer was hij tevens te zien op het prestigieuze Monterey Pop Festival, waarmee hij zijn grote doorbraak naar het grote (lees: blanke) Amerikaanse publiek maakte. Zijn optreden wordt door velen gezien als het hoogtepunt van dit festival.

Dankzij zijn stormachtige carriere, zijn voortijdig overlijden en niet te vergeten zijn geweldige stem, heeft hij een legendarische status gekregen. Het toonaangevende tijdschrift Rolling Stone plaatste hem als 21e op de lijst van meest toonaangevende groepen of artiesten ooit.

Hierbij de Otis Redding (+ Bar-Keys) versie van Respect. Let vooral even op de laatste 25 seconden, waarin hij lekker gedreven dit nummer van een fraai einde voorziet:

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Michael Hutchence – 10 jaar dood
-Leo Sayer overleden?
-Is Michael Jackson de Elvis van mijn generatie?

Reageer op dit bericht!