• 15
 • Jan, 08

Gedoe met dubbel CD doosjes

Vorige week kocht ik weer eens een dubbel cd en ik verbaasde me er (weer) over dat de meeste dubbel CD doosjes die je krijgt bij een gekochte CD zo onhandig zijn. Dit in tegenstelling tot de meeste los verkochte lege dubbel CD (2CD) doosjes.

Wanneer ik allerlei digipacks, die dikke 2CD doosjes (die je eigenlijk voor 3-6 schijfjes moet gebruiken) en de nieuwe Super Jewel Box buiten beschouwing laat, omdat je daar weer andere inlays (boekjes) voor nodig hebt, dan zijn er volgens mij twee gangbare dubbel cd doosjes: de Fold Out en de Fold In.

Fold Out

Dubbel CD doosjes fold outDit is het type dat je meestal krijgt bij de aanschaf van een dubbel CD. Bij dit model kun je de 2e schijf bereiken nadat je het binnenstuk waarop de eerste schijf te vinden is, naar rechts openklapt. Wanneer dit doosje volledig geopend is, neemt het bijna de lengte in van 3 CD doosjes.

Dubbel CD doosjes open

Ik vind dit type vrij onhandig, omdat bij het openklappen van het binnenstuk, vrij vaak de eerste schijf losschiet, en op de grond valt.

Fold In

Dubbel CD doosjes fold in Dit is het type dat je meestal krijgt wanneer je lege dubbel cd doosjes koopt. Bij dit model scharniert het binnenstuk naar links, waardoor het eerste schijfje, indien deze losschiet, opgevangen kan worden door de voorkant van het doosje.

Dubbel CD doosjes randHet nadeel van dit type doosje is overigens wel dat de rechterrand van het binnenstuk niet zo mooi sluit. In het rechterplaatje zie je boven het Fold In type, dat om naar links te kunnen scharnieren, aan de rechterkant de transparante rand van het CD doosje laat zien (rode markering). Bij het Fold Out type is dit, net zoals bij 1-cd doosjes, niet het geval.
Toch vind ik dit minder hinderlijk dan het naar rechts openklappen van het binnenstuk.

Vervangen van dubbel CD doosjes

Enfin, dit gedoe met die dubbel CD doosjes heeft er ooit voor gezorgd dat ik jaren geleden begonnen ben met het vervangen van al m’n dubbel CD doosjes van het Fold Out type door die van het Fold In type, zodat de schijfjes niet meer zo eenvoudig op de grond kunnen vallen.
Zeg eens eerlijk, ben ik de enige die zich hierover verbaast, of komt deze frustratie jullie ook bekend voor?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-De juiste oriëntatie van CD zijkantjes
-De nadelen van het Super Jewel CD doosje
-7 manieren om je CD’s te bewaren

30 reacties

 1. De frustratie komt mij bekend voor. Alleen ik heb er minder last van omdat veel dubbel CD’s bij mij eigenlijk enkele zijn maar dan met een bonus CD. Zodat ik nooit bij de onderkant hoef te zijn.

 2. Ik ben helemaal met Rutger hier. Al die onzin live-tracks… Ik heb vele bonus-cd’s waarbij ik nog nooit de moeite heb genomen om ze te luisteren.

  Overigens vind ik zelf de Fold Out prettiger. Vaak omdat je die tweede cd dus amper luistert. En je dan geen last hebt van het lelijke sluiten van die Fold In.

  Ik hou ook wel van mooie digipacks waarbij de cd’s gewoon in papieren hulsjes in het papieren doosje zitten.

 3. Ik luister wel naar extra tracks maar heb een ruimte probleem en stop twee enkele cd’s in een dun dubbel doosje.

  fold out of fold in maakt niet uit als ik er maar 500 zou kunnen kopen voor minder dan € 100. Wie heeft ze of waar krijg ik ze voor die prijs?

  George

 4. Wauw, 500 voor minder dan € 100? Dus 5 voor € 1? Zo goedkoop heb ik de 2cd doosjes nog nooit gezien.

  Het lijkt me dat CD-zaken dit niet zullen doen. Misschien kan een flexibele computerwinkel (Norrod of zo?) zoiets laten bestellen?

 5. Peter, Ik heb er 250 tweedehands kunnen kopen voor 30 euro, maar zoek er nog eens 250. En gebruikt of nieuw maakt mij niet zoveel uit. Iemand….als bonus nog een cd erbij. Ik kan afhalen tussen Amsterdam Utrecht Den Haag of Amsterdam Haarlem Den Haag.

  George

 6. Ik koop vaak juist de 2cd versies. ik hou namelijk veel meer van live muziek dan studio muziek, mits een artiest of band goed is live. Het probleem waar ik echter tegenaan loop, is dat je nergens meer die ouderwetse goede 2cd jewel cases meer kunt kopen, of althans, ik heb geen idee waar ze nog verkocht worden. Online kan ik tegenwoordig alleen nog maar die ‘dunne’ bagger doosjes bestellen die zo breken en datzelfde geldt bij winkels als de MediaMarkt (die verpesten zelfs vaak de back inlay). Ook op beurzen kun je tegenwoordig geen goede meer kopen.

  ‘Vroeger’ had je van die dubbel doosjes met of een zwarte tray met in het wit 2cd links bovenin of met een transparante tray en dan in het zwart links bovenin 2cd. Maar waar je die tegenwoordig nog kunt kopen? Of in ieder geval doosjes die van goede kwaliteit zijn en niet die online prut. Aan Google heb je in deze ook niets.

  Dussuh, mocht iemand nog een tip hebben, ik hoor het graag!

 7. @Marco: Dank voor je bijdrage. Ik kan me voorstellen dat dat vervelend is. Ik heb geen idee waar je die oudere 2cd doosjes nog kan kopen. Misschien is verdwijnen van die betere doosjes een kenmerk van het langzaam gaan verdwijnen van CDs als standaard voor muziekoverdracht.

 8. Ik mag hopen van niet. Muziek downloaden is één, maar als een cd echt goed is, dan koop ik hem. Vind dat een artiest voor een goed stuk werk, best beloond mag worden. Daarnaast is het een stukje nostalgie en is het natuurlijk ook een stuk mooier in je kast dan gebrande pulp ;-).

  Ik snap wat je bedoelt met de doosjes trouwens: fold out vs. fold in. Het uitvouwen beschermt het artwork beter, maar is een ramp, met name in de auto, om te verwisselen. Plus, als je er enigszins druk opzet, dan breekt het af. Jammer, maar waar. Maar ik maak me, om eerlijk te zijn, drukker om de afname van de kwaliteit van de doosjes, grote afname :s, dan het verschil tussen fold out en fold in ;).

  Ps. Leuke anti-spam woorden haha.

 9. Kun je mij vertellen waar ik die fold in dan nog kan kopen? Ik had er een aantal van, maar ik schijn ze nu nergens meer te kunnen krijgen.

 10. Op diverse plaatsen, zoals Opus en Big Dennis. Ik ben alleen niet blij met de kwaliteit ervan.

 11. Ok, thanks! Zijn ze ook nog ergens in een gewone winkel te verkrijgen?
  Ik kan trouwens weinig zeggen over de kwaliteit. Ik gebruik ze als vervanging van kartonnen hoesjes, om die hoesjes langer heel te houden. Stop dus alleen de cd´s erin, en dat werkt prima!

 12. De MediaMarkt heeft ze ook, maar in een winkel zijn ze altijd duurder dan online, tenzij je online maar weinig besteld, want dan maken de verzendkosten de doosjes nog duur. Die van de MM vind ik echt slechte kwaliteit, maar puur om cd’s in te bewaren, zullen ze goed voldoen.

 13. Ik koop ze ook altijd bij de MM. Het vreemde vind ik dat ze twee merken aanbieden (een setje van 5 en een van 10) met een opmerkelijk prijsverschil per doosje. Ik weet niet of de kwaliteit veel uitmaakt.

 14. Zijn de oogjes op het oog anders? Staat er bijvoorbeeld als “2CD”, “Double”, “2Disc” oid op? Ik weet niet meer welk setje een vriendin van me had gekocht, maar die waren echt slecht. Was ook fold-in en het hele artwork (achterkant) ging kapot.

 15. Ik had laatst gekeken bij de Mediamarkt, dacht dat ze alleen enkele cd-trays hadden. Maar goed, zal nog eens terug gaan dan.
  Ik heb trouwens bij de V&D 2 pakken enkele trays gekocht (1 ´zwart´ en 1 transparant), maar die bevallen ook slecht. Het gedeelte waar je de cd opdrukt, komt wel erg makkelijk los van dat gedeelte waar hij weer inzit (achterkant).
  Is ook niet helemaal normaal, toch?

 16. De enkele doosjes haal ik meestal bij Blokker. Zijn niet de beste kwaliteit, maar wel erg goed betaalbaar. ‘Vroeger’ bestelde ik enkel doosjes altijd online en dan van het merk Verbatim. Ik weet niet of ze nog steeds zo goed zijn, maar voorheen waren dat absoluut de beste. Wel altijd een transparante tray, maar onwijs stevig. Helaas verkopen ze geen dubbel doosjes.

 17. ok, bedankt. Ik zal eens kijken!

 18. @Marco: Deze dubbel cd doosjes heb ik laatst bij de MM gekocht. (Maar op mijn exemplaren ontbreekt de ‘2cd’ tekst)

 19. En vind jij ze goed Peter? Voor het eerst trouwens dat ik zwarte trays bij de MM zie.

  Deze krijg ik vaak als ik cd’s in Zweden koop: http://www.sleevetown.com/jewel-case-parts.shtml (onderste 2). Die zijn redelijk goed.

  En dit (http://www.comp4you.nl/products/10916/CD-Jewelcase-voor-2-CD-10-stuks) zijn de allerbeste, degene die ik bedoel, maar zijn dus niet meer aan te komen. Die pc zaak heeft ze ook niet meer.

 20. @Marco: Die 2cd doosjes waar ik het over heb zijn erg eenvoudig en ik zie maar drie haakjes per cd om die vast te klemmen, wat volgens mij niet ideaal is. Maar ik vind ze bruikbaar: Fold in, zwarte trays en niet te duur.
  Die onderste twee van sleevetown ken ik alleen van plaatjes. De scharnieren lijken me erg breekbaar.
  Die andere link (comp4you) werkt (tijdelijk?) niet.

 21. Ah, na minutenlang laden laat Google cache wel een plaatje van dat laatste 2cd doosje zien. Die ken ik maar heb ik al een tijdje niet meer gezien.

 22. Kan ik me weer afmelden voor mail, alsjeblieft?
  gr.

 23. @Arjan: Ok, ik heb je bij deze afgemeld. 🙂

 24. Ja, die website van Comp4You is sloom.

  Hummmz, die scharniertjes vallen mee hoor. Als je er normaal mee omgaat ;-). Heb ooit één keer meegemaakt dat hij kapot ging geloof ik..

 25. Beste peter,

  De dubbel cd hoesjes die jij adviseert waar zijn die te koop.

  Gr. Fred

 26. Ik kocht die 2cd doosjes tot voor kort bij de Media Markt. Maar ze hebben de prijs recentelijk verhoogd en toen ben ik verder gaan zoeken. Ik vond vergelijkbare doosjes bij de V&D voor de helft van de Media Markt prijs. Wellicht kun je dus eens bij de V&D gaan kijken.

 27. Maak op héél eenvoudig wijze zelf je dubbel CD doosje, van twee doosjes.. Neem een dun doosje voor de bovenkant en plak die met superlijm of een andere geschikte lijm op een dikdoosje. Zo heb ik het op eenvoudige wijze opgelost. Veel succes!!

  Johan van Oostveen

 28. Na enig speurwerk, kwam ik terecht bij Free Record Shop,
  die had nog 3 verpakkingen à 5 sts. van 2cd doosjes (fold in) voor de prijs van…€ 0,20 p.st. . Meteen meegenomen natuurlijk. Elders ligt de prijs rond de € 0,50 – €1,00 p.st. Maar ja, ik heb er wel veel meer nodig.
  F.R.S. is afhankelijk van aanlevering; afwachten dus.

 29. Hallo peter.
  Ik zou deze dubbel cd doosjes ook aan swillen schaffen. Kun je mij vertellen waar ik ze kan kopen.

  Gr.Ton.

 30. @Ton: Ik koop deze 2cd doosjes de laatste tijd bij de V&D en zijn van het merk Mediapack. Het zijn wellicht niet de beste doosjes, maar wel goedkoop.

  Zie ook de Mediapack website

Reageer op dit bericht!