• 21
  • Apr, 09

De nadelen van het Super Jewel CD doosje

Nadelen Super Jewel CD doosjeHet grote nadeel van normale CD doosjes (ook wel Jewel Cases genoemd) is de breekbaarheid van de scharnieren. Je hoeft zo’n doosje maar even per ongeluk te laten vallen en je kan het meteen vervangen. En ja, dat is mij ook wel eens overkomenĀ  šŸ˜•

Gelukkig is de opvolger van de Jewel Case een stuk steviger en kent deze kwetsbaarheid niet. Deze opvolger heet een Super Jewel Case en je hebt er vast wel eentje in je collectie of in de winkel gezien. Dat is zo’n redelijk nieuw CD doosje met die fancy ronde hoekjes.

Enfin, ook deze opvolger kent een aantal nadelen…

Nadelen Super Jewel CD doosje

Ik heb even stilgestaan bij deze Super Jewel CD doosjes en vond deze nadelen ten opzichte van het normale CD doosje:

Het boekje is er moeilijker uit te halen
In het Super Jewel CD doosje kun je het boekje niet meer opzij schuiven om het te kunnen lezen. Je moet nu het boekje een beetje ‘bol’ drukken, om het vanachter de vier halve circelvormige clipjes te halen. Ik vind dat nog niet zo makkelijk gaan.

Onregelmatige vorm van het printje
Achterkant printje van Super Jewel CD doosjeHet printje van de achterkant heeft een onregelmatige vorm en het lijkt me dat dit ontwikkeld is om thuis kopieerders dwars te zitten. Een rechthoek is immers veel eenvoudiger uit te knippen dan deze vorm met hoekjes, schuine lijntjes en rondjes.
Enfin, normaal gesproken zal dit de gewone gebruiker worst zijn.

Niet compatible met normale CD doosjes
Maar door deze onregelmatige vorm van dit printje, is het geheel niet uitwisselbaar met een normaal CD doosje. Je zal bij vervanging na bijvoorbeeld een beschadiging dus ook een nieuw Super Jewel CD doosje moeten gebruiken.

Minder voorradig (en duurder?)
Ik kan me niet herinneren dat ik ooit een stapeltje van die lege Super Jewel CD doosjes in een naburige winkel heb gezien. Het aanbod hiervan is in ieder geval beduidend minder en daardoor lijken ze me ook prijziger dan de normale lege CD doosjes.

Conclusie

Al met al zijn de Super Jewel Case doosjes een stuk steviger dan de normale CD doosjes en laten we eerlijk zijn, ze zien er ook fraaier uit. Toch verbaas ik me erover dat deze nieuwere doosjes ook nadelen kennen, zoals de vreemde vorm van het printje aan de achterkant en de manier waarop je het CD boekje eruit moet ‘pulken’.
Daarbij valt het me ook op dat de meeste nieuwe CD’s nog steeds in de normale doosjes worden uitgebracht. Hieruit concludeer ik dat deze Super Jewel CD nog niet volledig gezien wordt als de opvolger van het normale CD doosje.

Welke vind jij mooier of handiger? Het normale CD (Jewel) doosje of het Super Jewel CD doosje?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Gedoe met dubbel CD doosjes
-7 manieren om je CD’s te bewaren

3 reacties

  1. Het normale CD (Jewel) doosje blijft nog steeds de beste.
    Maar ik gebruik ook http://www.fleecepack.nl

  2. Verschrikkelijke ondingen! Ik doe er meestal minstens 10 seconden over om het doosje uberhaupt open te krijgen!

  3. Inderdaad erg onhandig die super jewel case.
    Maar de standaard cases gaan wel snel stuk. is het niet de scharnierpunten, dan is het wel de vasthouder (of hoe heet dat) om de CD vast te klemmen

    Fleepack kende ik nog niet, dus die lijken mij wel wat!

Reageer op dit bericht!