• 21
  • Nov, 07

7 manieren om je CD’s te bewaren

Compact disc’s kun je op verschillende manieren bewaren, maar er is, in tegenstelling tot andere objecten, geen sterke voorkeur voor een bepaald opslag type. Wijnflessen dien je bijvoorbeeld horizontaal te bewaren, om te voorkomen dat de kurk niet uitdroogt (Gek genoeg weten veel supermarkten dat niet). Langspeelplaten hoor je daarentegen juist niet horizontaal te bewaren, om te voorkomen dat je platen en hoezen gaan doorbuigen etc. Met CD’s is er niet een bepaald opslagtype dat noodzakelijk de voorkeur geniet.

Als muziekliefhebber heb ik me hierin verdiept en heb 7 verschillende manieren gevonden waarop je CD’s kan opslaan, elk met bepaalde voor- en nadelen.

1. Chaotisch

CD chaotisch - opslag manierHelaas komt dit type in de praktijk vrij veel voor. Denk hierbij aan niet in het juiste doosje teruggestopte schijfjes of, erger nog, doosjes waarvan het bijbehorende schijfje mist.
Het grote voordeel is dat dit lekker makkelijk is, maar bij grote collecties is dit niet echt ruimte besparend. Daarbij kan het terugzoeken van een bepaalde CD een behoorlijk karwei worden. Tenslotte zul je hiermee geen indruk op muziekliefhebbers maken (althans niet op mij).

2. Stapel

CD stapel - opslag manierDeze manier is al beter dan de vorige, omdat je je opslag ruimte vrij efficient kan benutten. Verder heb je hier geen toebehoren (rekjes, kast etc.) voor nodig en kun je de CD’s rangschikken, bijvoorbeeld op alfabetische volgorde, wat het terugzoeken moet vergemakkelijken.
Maar hier zitten ook nadelen aan, omdat je niet eenvoudig nieuwe CD’s kan invoegen. Verder wordt het bijna onmogelijk de onderste CD’s van de stapel te pakken en moet je dit met mikado achtige precisie doen.

3. Rek

CD rek - opslag manierHet opslaan van CD’s in rekken borduurt voort op het stapel model en kent veel van dezelfde voordelen: compacte opslag (verticaal) en CD’s zijn goed te ordenen, waardoor het terugzoeken eenvoudig wordt. Daarbij komt nog dat je de onderste CD’s net zo eenvoudig kan pakken als die erboven. Toch zijn rekjes vaak vrij prijzig (hoge opslag/CD kosten verhouding) en is het geordend invoegen van nieuwe CD’s niet eenvoudig.

4. Schilderij

CD schilderij - opslag manierDeze opslag manier komt bijna niet meer voor, maar werd een paar jaar geleden via reclame spotjes gepromoot. Het grote voordeel hiervan is dat je de fraaie voorkantjes van je favoriete CD’s als een mozaiek schilderij aan je muur kan hangen. Toch is dit verre van ideaal. Dit is een vrij prijzig opslag systeem, dat bovendien erg veel ruimte neemt, en daardoor niet geschikt is voor grote collecties. Ook het eruit pakken van CD’s of het invoegen van nieuwe is niet heel eenvoudig.

5. Winkel

CD winkel - opslag manierDit model kom je tegen in de meeste CD winkels en bibliotheken. Een voordeel van deze manier van opslaan is dat je een deel van de fraaie CD hoesjes kan tonen en het ordenen en invoegen van nieuwe CD’s vrij eenvoudig is.
Nadelen van dit model zijn: Het neemt vrij veel ruimte in en het is niet goed mogelijk verticale opslagruimte optimaal te benutten. Daarbij lijken me de opslag toebehoren (bakken) vrij prijzig. Verder moet je bladeren om een bepaalde CD te vinden, iets wat winkeliers wellicht als een voordeel zien.

6. Beurs

CD beurs - opslag manierDeze manier van opslaan kom je vaak tegen op CD beurzen en rommelmarkten, waarbij de CD’s in (langwerpige) dozen of bakken zijn opgeslagen. In tegenstelling tot het Winkel model, zijn de doosjes hierbij vaak zo neergezet dat je de CD titels vrij eenvoudig kan lezen en je niet fysiek hoeft te bladeren. Hierbij zijn deze CD’s vrij eenvoudig op te slaan, en is het toevoegen van nieuwe CD’s betrekkelijk eenvoudig. Toch is dit niet de meest efficiente opslag manier, omdat je hiermee de verticale ruimte niet optimaal kan benutten.

7. Boek

CD boek - opslag manierOp deze manier worden CD’s net zoals boeken in een bibliotheek op een plank (in een kast) opgeslagen. Dit is een efficiente manier van opslaan, omdat je hierbij goed gebruik maakt van de verticale ruimte. Over het algemeen kun je verticaal meer CD’s opslaan dan horizontaal (vergelijk dit met het Beurs opslag type). Ook hierbij kun je CD’s vrij eenvoudig doorzoeken, en is het invoegen van nieuwe CD’s betrekkelijk eenvoudig. Het grootste nadeel van deze manier van opslaan is dat je bij langdurig zoeken een stijve nek kan krijgen, omdat de doosjes verticaal zijn opgeslagen.

Wat is de beste manier van het opslaan van CD’s?

Nadat ik de voor- en nadelen van deze 7 opslag manieren van CD’s op een rijtje heb gezet, lijkt het boek model me de beste manier waarop je CD’s (thuis) kan opslaan, mede omdat het zoeken vrij eenvoudig is, en je goed gebruik maakt van de verticale ruimte.
Ik vind het daarbij erg opvallend dat de meeste CD winkels het winkel model prefereren, terwijl dit type in de huiskamer bijna niet voorkomt. Is het scannen van CD titels niet eenvoudiger dan het fysiek bladeren wanneer je op zoek bent naar een CD?

Hoe dan ook: welke van deze 7 manieren gebruik jij eigenlijk?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Gedoe met dubbel CD doosjes
-De nadelen van het Super Jewel CD doosje
-De juiste oriëntatie van CD zijkantjes

15 reacties

  1. Interessant en onderbouwd artikel, ik zal deze overwegingen zeker meenemen bij het aanschaffen van een nieuw CD bewaarsysteem. Toch maak ik me enige zorgen over de boekvorm, wellicht dat het zijdelings liggend op een skateboard tijdens een zoektocht hier enige verlichting kan brengen.

    Ook mis ik nog een belangrijke variant: de spindel. Niet superhandig in het terugvinden aangezien de smalle kant moeilijk te bedrukken en te lezen is. Maar een ruimte dat het bespaart…

  2. “zijdelings liggend op een skateboard tijdens een zoektocht”??
    Ha ha, Dan moet je wel een hele grote collectie CD’s hebben. 🙂

    De spindel is inderdaad een ander CD opslag model. Ik heb deze niet meegenomen, omdat het me ging om de CD’s + doosjes. Bij een spindel kun je je doosjes niet kwijt. Of je moet gaan boren 🙂
    Daarnaast is het spindel opslag systeem wellicht ruimte besparend, maar is het wel lastig hierin te zoeken. Bovendien zit er zeker een limiet aan het aantal CD’s dat je op 1 spindel kan plaatsen (ook i.v.m. het gewicht op de onderste schijfjes). Bovendien zullen de schijfjes bij regelmatig gebruik van de spindel langzaam beschadigd raken.

  3. Grappig 🙂

    Mijn Billy cd \”toren\” (niet te hard springen want dan valt hij om) is een boek-stapel combo, puur omdat dat dat beter past. Mijn onwijs coole lavalamp vult de rest op 😉
    Zo gigantisch veel CD\’s heb ik nl. niet.

  4. Ik ben toch vooral voor de boeken-manier. Maar vroeger had ik een systeem dat uitging van de ‘stapel’, maar dan met voor iedere cd een sleuf. Dan moest je erop drukken en dan duwde ie zo’n cd eruit. Was an sich praktisch, maar was niet berekend op singletjes.

    Naast mijn (onze moet ik zeggen) drie gevulde boekenmanier kastjes ligt er altijd wel een stapel bovenop de stereo. Ik vermoed een combi-type te zijn dus.

    Gebrande cd’s bewaar ik in mappen trouwens.

    P.S. Ik moest als anti-spam woord ‘shelf’ overtypen. Toevallig, nietwaar?

  5. niet geheel onverwachts, mijn cdcollectie (voor zover ik die nog heb en niet alles digitaal is) is er één van het type ‘chaotisch’ (maar dan misschien nog wel iets méér chaotisch als je omschrijving en het bijbehorende plaatje, dat dan weer wel).. Ik geef er ook de voorkeur aan de cd’s zónder doosje te bewaren (dat eruit halen en vooral het er weer in terug stoppen is mij net íets te veel werk), dus misschien kun je toch ook eens een paar tips geven voor het opbergen van alleen de cd’s? (andré gaf al een voorzetje met zijn spindel)

    Maar verder ben ik natuurlijk erg onder de infruk van je uitgebreide en volledige overzicht van correcte en overzichtelijke opberkmethoden. Misschien, heel misschien, moet ik er ook maar eens aan. Ga ik nu eerst maar even stil in een hoekje zitten, wachten tot deze gedachte weer voorbij is.. 😉

  6. Tsjonge, wat een boel reacties. Ok: hierbij de mijne:

    -Ajay: Dus je stapelt je CD’s in een IKEA Billy toren? Hmm, opmerkelijk. Ik dacht dat je je CD’s er netjes verticaal in kwijt kon. Maar dan zou een Lava lamp er wellicht niet meer netjes in passen. 🙂

    -Cecile: Dat ‘sleuf’ opbergsysteem, lijkt me een variatie op het ‘rek’ model, en niet een variatie op de ‘stapel’, of zie ik dat verkeerd?

    -Dore: Au! Au! CD’s zonder doosje bewaren? Au! Dat doet me als CD liefhebber pijn. Ok, ieder z’n voorkeur, maar ik moest het toch even kwijt. Er zijn wel leuke opbergsystemen voor CD schijfjes, zoals die mappen of koffers. Een spindel lijkt me vreselijk om te moeten doorzoeken.

  7. Zoals ik ze stapel past er meer in 😉 Overigens ligt op mijn stereo ook genoeg los te slingeren en heb ik het nog niet gehad over de choas die het dashboardkastje van mijn auto heet.

    Ik denk dat je ook nog wel een post kan wagen over het rubriceren van CD’s. Ik schrok nogal toen ik er achter kwam dat je CD’s op alfabet in je opberg “systeem” kon stoppen.

  8. Ook een idee: koop een NAS of grote HD in je PC, éénmaal al je CD’s rippen, en je speelt voortaan alles “digitaal” af via je PC of bijvoorbeeld een zgn. Squeeze-box.

    Kun je de “originele” CD’s in een doos op zolder zetten (gestapeld, als boeken naast elkaar, chaotisch, …), zodat je niet je halve woonkamer vol met rommelig ogende en stoffig wordende CD’s hebt staan!

  9. ➡ Hallo Peter, ik verwacht geen reaktie op mijn schrijven, daar mij lijk, dat `this story, you`ve made Nov. 07, het niet meer loont om naar uit te zien.
    Nu anno July 31,2009 kan ik je veklappen, dat, mij het wel aanstaat, om de CD`s, op de jou zo genoemde boeken-vorm, op te slaan, een stijve nek hangt af, vanaf welke positie je naar de CD-doosjes kijkt.
    Dit kan in mij geval per ongeveer 3 a 4 maanden wel degenlijk verschil uit maken, daar de aanvulling, heftig kan zijn in bovengenoemde periode.
    Ruim 2 jaartjes terug, heb ik een div. eenzelfde kasten aangeschaft, alwaar de CD-s, in boekvorm staan, er kunnen per vak, 13 en/of 13 CD`s in, dan kan je er gemakkelijk bij i.v.m. het erin en/of eruit halen van het CD-doosje.
    Voor mij is het de beste oplossing, omdat de hoveelheid alhier van toepassing. mvgr. Nic 😉

  10. Ps. mocht je toch reageren, doe het dan naar nnic@live.nl, met verwijzing naar je blog, zodat ik deze niet zal vergeet, mvrg. Nic

  11. Een achtste mogelijkheid mis ik toch nog. Nu, 5 jaar na het begin van deze string, zijn de tijden misschien veranderd en is iedereen digitaal gegaan. Maar velen van ons hebben toch nog een forse doos met CD’s/DVD’s en zijn misschien zoekende om dit eens en voor al op te lossen. OK, een alternatief, maar dan helemaal anders.
    Om te beginnen: ieder opslagsysteem dat gebaseerd is op handmatig sorteren is sinds de computers eigenlijk verouderd. Handmatig sorteren kost tijd en fysieke aanpassing (boekenkast te klein, opschuiven van een zich uitbreidend aantal CD’s). Noteer in een Excel-sheet alle namen (naar behoefte meer record per CD, bevoordeeld componist, naam muziekstuk, naam uitvoerend orkest) en koppel dat aan een volgnummer. Vervolgens kun je de bijbehorende CD nummeren, gewoon op volgorde van binnenkomst.
    De bijbehorende schijfjes kun je nu opbergen in plastic hoesjes. Die zijn verkrijgbaar voor CD samen met boekjes en achterkantjes (1,2). Maar dat kost wat en wanneer je niet zit te wachten op extra kosten, gebruik gewoon A5-enveloppen. Daar hoef je alleen maar een nummer op te schrijven dat overeenkomt met je Excel-archief.
    De enveloppen/ hoesjes kun je vervolgens opbergen in dozen (pakweg 50 per doos), zoek maar uit wat handig is. Het gaat goed met schoenendozen, kan ook met laden in je systeemkast of commercieel verkrijgbare systemen. Dat neem een fractie in van de ruimte die je nodig hebt voor al die “jewel cases” waarin je de CD’s hebt gekregen of gekocht. Het kost even tijd om dit allemaal op te zetten, maar het biedt:
    Voordelen:
    Ten eerste: Het scheelt gauw 70% van je ruimte
    Ten tweede: Het systeem is altijd aanvulbaar als je collectie zich uitbreidt.

    1. http://www.terrason-audio.nl/merken/brands/4/CD-Softcover
    2. http://www.dj-sleeve.nl

  12. Hoi,
    Ik heb een ladekast voor mijn cd’s laten maken.
    Om het geheel nog wat overzichtelijker te maken ben ik op zoek naar van die kaartjes die in cd winkels gebruikt worden, met de naam van componist ( heb meerendeel klassieke muziek) of gewoon abc kaarten van het cd formaat. Weet iemand hoe ik hieraan kan komen?
    Een tip om zelf te maken is ook welkom.
    M.vr. Groet,
    Agnes.

  13. Hoi Agnes,
    Heb je al eens geinformeerd bij platenwinkels etc.? Misschien kun je daar een naam van een leverancier vinden. Verder is er binnenkort (12/13 april) in Utrecht weer een Verzamelbeurs waar ook een hal voor cd’s en platen is ingericht. Misschien kun je daar ook eens kijken.

  14. Hoi Peter,
    Bedankt voor je reactie.
    Ja, daar heb ik zelf ook al aan gedacht.
    Is de slimste manier denk ik om erachter te komen.
    Bedankt ook voor te tip van de verzamelbeurs.
    Vr..groet,
    Agnes.

  15. Succes ermee! 😈

Reageer op dit bericht!