• 19
  • Aug, 11

De juiste oriëntatie van CD zijkantjes

De zijkanten van cd doosjesRegelmatig komt het voor dat ik een CD in handen heb waarbij de teksten aan de zijkant gevoelsmatig verkeerd om staan.

Ik bewaar mijn CDs, net als boeken, rechtopstaand op een plank en daarbij vind ik het gebruikelijk dat ik mijn hoofd een klein beetje naar rechts moet buigen om de zijkanten van de CD doosjes te kunnen lezen.

Dat wordt vervelend wanneer er ook CDs tussen zitten waarbij ik mijn hoofd naar links moet draaien om de tekst op de zijkant te kunnen lezen.

In dit blogstukje leg ik kort uit waarom rechts de juiste oriëntatie van CD zijkantjes is.

Rechts georiënteerde CD hoesjes

Ok, bij rechts georiënteerde CD hoesjes moet je je hoofd een beetje naar rechts draaien om de tekst op de zijkant goed te kunnen lezen.

Het papiertje dat je aan de achterkant van je CD doosje vindt, ziet er dan zo uit:

Zijkant van een cd hoesje - goed - rechtsHet gaat me hierbij vooral om de rechterkant van dit papiertje, omdat die bij de gebruikelijke plaatsing op een plank etc. zichtbaar is.

Ook bij het stapelen van CDs op de gebruikelijke manier (voorkant boven) kun je de tekst aan de zijkant nog goed lezen.

Daarbij is dit ook de standaard oriëntatie van CDs en DVDs (en ik heb vrij veel CDs in handen gehad).

Links georiënteerde CD hoesjes

Goed, nu heb je dus ook een aantal links georiënteerde CD hoesjes, waarbij je je hoofd naar links moet buigen om de tekst op de zijkant te lezen. Dat ziet er ongeveer zo uit:

Zijkant van een cd hoesje - fout - links

Let hierbij op de tekst aan de rechterkant: Je moet je hoofd naar links draaien om dit te kunnen lezen. Volgens mij is dat strijdig met de gebruikelijke oriëntatie van die teksten en daarom onjuist.

Daarbij is het stapelen hiervan nog nadeliger, omdat je dan de teksten van de zijkant op de kop staan.

Conclusie: Rechts georiënteerd is beter

Net zoals bij boeken is het volgens mij gebruikelijk dat je bij rechtopstaande CD doosjes (bijvoorbeeld op een plank) je je hoofd naar rechts moet draaien om de tekst op de zijkantjes te lezen. Dit is de standaard en het is bij het stapelen van CDs, DVDs en boeken ook handiger. Ik vind dat platenlabels zich hier dan ook aan dienen te houden.

Cultuur verschil?

Een laatste opmerking: De laatste keer dat ik in Frankrijk was, viel het me op dat in een gevulde boekenkast vrij veel boeken links georiënteerd waren. Misschien hangt deze oriëntatie samen met een bepaalde cultuur. Desondanks lijkt me dat onhandig.

Jouw input

Ok, dit was mijn betoog voor rechts georiënteerde CD hoesjes. Ben je het daar mee eens? Of heb je een andere mening? Laat het weten.

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Gedoe met dubbel CD doosjes
-7 manieren om je CD’s te bewaren
-Hoe lang nog voordat de CD verdwijnt?

4 reacties

  1. Ik ben het helemaal met je eens, Peter! Zeer irritant die links georiënteerde CD hoesjes en boeken. Wat de achtergrond hiervan is weet ik ook niet, maar heb dezelfde ervaring als jij dat Franstalige boeken vaak linksom zijn. Bijzonder onlogisch en onhandig.

  2. 😈 Dank je Désirée 🙂
    Dan zijn er nu al twee mensen die dit vervelend vinden. Lezen jullie dit, platenlabel medewerkers? 😕

  3. Helemaal mee eens! Die verkeerdomme-boekjes moeten verboden worden! Ik verrek regelmatig mijn nek omdat ik net naar rechts geknakt mijn CD kast aan het scannen ben en dan ineens speciaal voor een dissidente CD andersom moet knakken.

    We zouden eigenlijk een proefproces moeten aanspannen tegen een platenmaatschappij. Dan zoeken we iemand met een hernia en die laten we verklaren dat het komt door een verkeerdom-CD-boekje. 😉

  4. Ha, leuk idee. Dat zal ze leren! 😛

Reageer op dit bericht!