• 13
  • Oct, 08

Dig Out Your Soul van Oasis is bijna weer een klassieker

Dig Out Your Soul - Oasis recensieVolgens vele critici zijn de eerste 2 albums van Oasis (Definitely Maybe en (What’s the Story) Morning Glory?) hun klassiekers. Daarna ging het op een of andere manier mis en vielen ze in een artistiek gat.

Met het nieuwe album Dig Out Your Soul komt Oasis weer heel dichtbij het niveau van die eerste 2 albums.

Laat ik dat verder toelichten.

De val en klim van Oasis

Ok, na Definitely Maybe en Morning Glory bracht Oasis het album Be Here Now uit, dat in eerste instantie goed verkocht (mede door de verwachtingen), maar de reviews waren toch flink minder, en ook de verkoopcijfers bleven uiteindelijk achter bij de voorgangers.

Het volgende album, Standing On The Shoulder Of Giants uit 2000, kreeg het nog moeilijker en betekende een artistiek en commercieel dieptepunt voor Oasis.

Heathen Chemistry uit 2002 wist het tij een klein beetje te keren en verkocht weer beter dan Giants.

Het Don’t Believe The Truth album uit 2005 kreeg weer goede kritieken en zorgde er zelfs voor dat Oasis in Nederland (Mega Top 50) weer hitjes wist te scoren met Lyla en The Importance of Being Idle.

Nu in 2008 krijgt Dig Out Your Soul nog betere kritieken en daarmee lijkt Oasis weer bijna op haar klassieke niveau te zijn. Zie ook deze recensie tabel van het toonaangevende AllMusic.com:

Oasis album recensies

Tegenvallend resultaat van eerste single The Shock Of The Lightning

The Shock Of The Lightning - Oasis singleHoe mooi deze recensies van het nieuwe album ook mogen zijn, de strijd lijkt nog niet helemaal gewonnen voor Oasis, omdat de eerste single van Dig Out Your Soul, het fraaie The Shock Of The Lightning, NIET de eerste plaats behaalde in Groot Brittannië.

Dit is een belangrijk gegeven want het zou aan kunnen tonen dat de populariteit van Oasis afneemt. Begrijp goed dat Oasis nergens ter wereld zo populair is als in hun moederland. Zo wist de band tot nu toe van elk nieuw studio album dat ze na Definitely Maybe uitbrachten een Britse nummer 1 hitsingle te behalen, soms zelfs meerdere (!). The Shock Of The Lightning kwam niet hoger dan de 3e plaats.

Gelukkig vallen de eerste Britse album verkoopcijfers weer mee. Er gingen in 1 dag 90.000 van over de toonbank, waarmee het op Viva La Vida van Coldplay het snelst verkopende album van 2008 is in Groot Brittannië.

The Shock Of The Lightning video

Enfin, hierbij de clip van het fraaie en aanstekelijke The Shock Of The Lightning. Wie weet leest een Nederlandse DJ  dit en wordt het ook in Nederland een hit. :mrgreen:
(Let ook even op het ‘Hot Rocks‘ achtige openingshot.)

Wordt I’m Outta Time de 2e single?

Het nummer van Dig Out Your Soul dat er wat mij betreft uitspringt is I’m Outta Time. Deze door Liam Gallagher geschreven ballad heeft een klassieke en toegankelijke opbouw en lijkt me ideaal als opvolgende single. Het nummer bevat fragmenten van het laatste interview dat John Lennon ooit gaf (1980).

Tenslotte vind ik de paar tellen voor het refrein onweerstaanbaar omdat ze me aan andere nummers doen denken. Zo hoor ik de piano klanken van Jealous Guy van Lennon en gek genoeg ook de melodie van Ordinary World van Duran Duran uit ’93. Luister zelf:

Bekende klanken op Dig Out Your Soul

Ook in andere nummers van Dig Out Your Soul hoor ik bekende nummers terugkeren (iets waar Oasis volgens mij niet vies van is). Waiting For The Rapture heeft bijvoorbeeld een riff die overeenkomt met het klassieke Five To One van de Doors. In The Nature Of Reality hoor je flarden van Helter Skelter van de Beatles.

Bijna klassiek album?

Enfin, Dig Out Your Soul is een terecht een positief ontvangen album, waarbij veel te ontdekken valt. Hoe dan ook, de tijd zal nog moeten leren of dit album op het zelfde podium geplaatst mag worden als Definitely Maybe en (What’s the Story) Morning Glory.

Wat vinden jullie van Dig Out Your Soul? Is Oasis hiermee weer (bijna) terug op haar klassieke niveau?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-3FM en altijd weer die Wonderwall van Oasis
-Hook Me Up – Veronicas
-Green Day is terug met 21st Century Breakdown

Reageer op dit bericht!