• 11
  • Jul, 08

Asereje Ketchup Song – Las Ketchup

Vandaag neem ik jullie even mee terug in de tijd, naar het jaar 2002: Het is zomer en even lijkt het erop dat de net doorgebroken Shakira met Whenever Wherever de grootste hit van het jaar zal gaan scoren.

The Ketchup Song (Asereje) - Las KetchupDan verschijnt er opeens de Spaanse meidengroep Las Ketchup die met hun eendagsvlieg The Ketchup Song (Asereje) bijna de hele wereld op haar kop weet te zetten, en o.a in Nederland en België de grootste hit van 2002 weet te scoren.

Las Ketchup

Las KetchupLas Ketchup bestaat uit Lola, Pilar en Lucía, drie dochters van de in Spanje bekende flamencogitarist Juan Muñoz. Bij het bedenken van hun groepsnaam laten ze zich inspireren door de bijnaam van hun vader: Tomatito / El Tomato. :mrgreen:

Dankzij The Ketchup Song (Asereje) zijn ze inmiddels bekender geworden dan hun vader:

Rapper’s Delight – Sugar Hill Gang

The Ketchup Song gaat over iemand die zonder echt engels te kunnen verstaan, Rapper’s Delight, de eendagsvlieg van de Sugar Hill Gang uit 1979, probeert mee te zingen.
Het refrein van de Ketchup Song is eigenlijk een fonetische versie van het intro van Rapper’s Delight:

I said a hip hop the hippie the hippie
to the hip hip hop, a you don’t stop the rock it
to the bang bang boogie, say up jumped the boogie
to the rhythm of the boogie, the beat

Hierbij wordt ‘I Said A’ vertaald als Asereje etc.

Vergelijk met Macarena

Het nummer doet me vaak denken aan de Macarena van Los Del Rio. Dit nummer zette ongeveer 5 jaar eerder de wereld op een vergelijkbare manier op de kop. Het was ook een Spaanstalige zomerhit, eendagsvlieg en mede zo populair geworden door het bijbehorende dansje. En net als bij de Macarena werd er ook van The Ketchup Song een Xmas versie uitgebracht.
Overigens werd The Ketchup Song, in tegenstelling tot de Macarena, geen top 40 hit in de VS.

En daarna?

Zoals was te verwachten bleef het, wellicht met uitzondering van nog een grote hit in Brazilië, eigenlijk bij dit ene succes. In 2006 treed nog een vierde zus (Rocío) toe tot de groep en mogen ze met het nummer Bloody Mary voor Spanje meedoen aan het Eurovisie Songfestival in 2006.
Echter, het nummer behaalde vrij weinig punten en kon niet veranderen dat Las Ketchup eigenlijk een eendagsvlieg was. The Ketchup Song zal altijd wel hun grote hit blijven, waarvan er af en toe leuke cover versies opduiken:

Audiosmog – Ketchup Song

Zo bestaat er van wereldhit bestaat ook een rock versie, opgenomen door een Duits bandje met de naam Audiosmog:

Las Ketchup vs. Amy McDonald

Wellicht ook leuk is deze grappige mashup, Ketchup 4 Life genoemd, waarin ook This Is The Life van Amy MacDonald te horen en zien is:

The Ketchup Song vs. Mambo No. 5

Tenslotte vond ik ook nog deze mashup waarin Lou Bega’s Mambo No. 5 te horen is. Deze versie is wellicht net iets te lang, maar zou het destijds op feestjes wel goed moeten hebben gedaan:Goed, na al dat schrijven over The Ketchup Song en het horen van al die Asereje’s in die covers, moet ik toegeven dat ik dit stiekum toch nog steeds een aanstekelijk liedje vind. 😯
En jullie?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Ketchup For Life en andere leuke mashups
-De Back In Your Head single van Tegan & Sara
-All Summer Long – Kid Rock

2 reacties

  1. Waarom kan ik geen kotsende smiley selecteren als ik een reactie type peter 😉

  2. Ha, leuk he, die vrijheid van meningsuiting 😆

Reageer op dit bericht!