• 20
 • Jun, 08

Zijn er klassieke Oranje voetbal hits?

Klassieke Oranje voetbal hits?Nederland heeft koorts. Het land voelt warmer aan dan normaal en het heeft een oranje tint op het gezicht. Wanneer Nederland moet voetballen is het land erg stil, behalve wanneer Oranje een doelpunt scoort (gelukkig gebeurt dat de laatste tijd vrij vaak), dan hoor je uit de huizen gejuich en feesttoeter-muziek opstijgen.

Enfin, dit heet Oranjekoorts en het is eigenlijk net als Kerstmis een periodiek terugkerende feestperiode. En net als bij Kerst wordt je op de radio door liedjes bijna dagelijks eraan herinnerd dat het weer die tijd van het jaar is.

Echter, wanneer je kerst radio liedjes vergelijkt met Oranje liedjes, dan valt het me op dat veel voetbal liedjes eigenlijk tot de wegwerp categorie behoren, en ik moeite heb om uberhaupt één Oranje voetbal klassieker te noemen.

Wat is klassiek?

Ik maakte ooit een post waarin ik de kenmerken van een popklassieker omschreef, en een van die kenmerken was deze:

Het betreffende lied zou nog regelmatig op reguliere radio stations te horen moeten zijn en op deze wijze lang na hun verschijning in de hitlijsten nog nieuwe luisteraars kunnen bereiken.

Wel, op basis van deze omschrijving zijn er vele kerst klassiekers op te noemen die hieraan voldoen. Ik noem een Last Christmas, Do They Know It’s Christmas, All I Want For Christmas Is You, Merry X Mas Everybody, Lonely This Christmas, Happy Xmas (War Is Over), Wonderful Christmas Time etc.

Hits maar geen klassiekers

Bij voetbal klassiekers kom ik minder ver. Hoor je bijvoorbeeld As Dick Me Hullep Nodig Heb uit 1994, volgens mij de enige Oranje voetbal plaat die op nummer 1 kwam in Nederland, nu nog wel eens op de radio? Ik probeerde er een YouTube filmpje bij te vinden, maar zelfs die kon ik niet vinden.

Of neem Het Oranjelied, een nummer 6 hit uit 1988. Hoor je die nog wel eens?

Klassieke Oranje voetbal hits?

Eigenlijk kom ik na een tijdje graven in Hitdossiers etc. niet verder dan slechts 2 Oranje voetbal klassiekers, toevallig van de twee grootste André’s die Nederland op het gebied van hitsingles kent: Nederland Die Heeft Die Bal van André van Duin en Wij Houden Van Oranje van André Hazes.

Nederland Die Heeft Die Bal

Nederland Die Heeft Die Bal - Andre van DuinAndré van Duin nam dit nummer in 1980 op samen met het Nederlands elftal en het bereikte destijds de 2e plaats in de Top 40. Volgens mij duikt dit nummer nog wel eens op (al dan niet als la-la-la-meezing cover) op diverse Oranje voetbal CD’s ook al heb ik dit nummer al heeeel lang niet meer op de radio gehoord. Toch denk ik dat het een klassieker is, omdat volgens mij veel mensen het nog kennen en de artiest erbij weten te noemen.

Goed, ook hiervan kan ik weer geen filmpje vinden, vandaar dat ik hier een ander (en minder klassiek) voetbal lied van André laat zien:

Wij houden van Oranje

Wij Houden Van Oranje - Andre HazesTsja, volgens mij is dit de bekendste Oranje voetbal klassieker die we in Nederland hebben. André nam dit nummer met het Nederlandse elftal in 1988 op en het behaalde de 3e plaats in de Top 40, destijds de grootste hit van de golf van voetbal liedjes die in 1988 de Nederlandse Top 40 overspoelde. De melodie is ontleend aan die van Auld Lang Syne, en wellicht draagt dat bij aan het klassieke gevoel van dit nummer. Ook het overlijden van Hazes en de latere (maar mindere) remake met Ali B. (in 2006 een no 2 hit) versterken dit klassieker gevoel:

Ben ik nog een voetbalklassieker vergeten?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Sinterklaas hits: Welke Sinterklaasliedjes behaalden de hitlijsten?
-Welke hits ontbreken er op het Celebration album van Madonna?
-Artiesten moeten hun hits niet opnieuw in de studio opnemen

6 reacties

 1. Naar mijn idee ben je niks vergeten 🙂

  Een leuke anekdote over het nummer van Hazes mijnerzijds, is dat mijn toenmalig blokfluitleraar ons even haarfijn heeft uitgelegd dat het van de zotte is dat nummer dit zo aansloeg. Auld Lang Syne heeft niks met Nederland te maken. Een Schotse volksmelodie uitkiezen als Oranje voetbalnummer, ondanks mega-resultaat, best wel onnozel!

  Ik vermoed dat Wolter Kroes met zijn “Viva Hollandia” hard op weg is een klassieker te worden. Gelet op het feit dat hij eerste plaatsen scoort met dit nummer in hitlijsten, zou het nog niet zo’n raar idee zijn 😉

  De meebrulfactor in de kroegen scoort dan ook érg hoog heb ik afgelopen dinsdag gemerkt. Dit nummer is niet zomaar over datum. Of we moeten het met zijn allen willen vergeten na het voetbalgeweld.

  Saillant detail: Het nummer van Wolter is een cover van een van oorsprong Duits nummer (Höhner met Viva Colonia, te vinden op YouTube). In gedachten zie ik mijn toenmalige blokfluitleraar dus meewarig zijn hoofd schudden (als hij nog leeft). “Niet weer!”

 2. Grappig verhaal. Je blokfluit leraar heeft wel een punt vind ik, maar zo gaat dat vaker in de muziek. Een Nederlander hoort in het buitenland een mooi melodietje en zet er een eigen tekst op, die niets met het origineel te maken heeft. V.b.: Sailing Home, Hilversum III etc.

  Wat ‘Viva Hollandia’ betreft: Klassiekers moeten al een paar jaar uit zijn om ‘klassiek’ te mogen worden genoemd. Viva staat nu op 5 en (wellicht afhankelijk van de komende wedstrijd) zou, zoals je aangeeft, wel een no 1 hit kunnen worden. (ik zie net dat ie in de Top 40 (ipv mega top 50) al op 1 staat.)
  Het ‘goede’ van dit liedje is dat het een tijdloze tekst is (maw er worden geen spelers of landen etc in genoemd), waardoor dit nummer ook later nog weer in te zetten is.

  Verder vind ik het liedje erg eh, Iers of zo klinken, en kan me bijna niet voorstellen dat het Duits is.

 3. Marco Borsato is er groot mee geworden en Jeroen v/d Boom is hard bezig 🙂 Melodietjes jatten wil redelijk vaak nog best goed uitpakken 🙂

  Ik ben wel nieuwsgierig hoe het met “Viva Hollandia” gaat aflopen. Ik vond het Viva-gehalte meer Italiaans aandoen, niet Iers. Dat het origineel Duits bleek was too weird 🙂 De tijd zal het leren. Ik gok dat Wolter ondanks de nederlaag van gister avond, een klassieker binnen heeft.

 4. Er was nog een liedje dat bij mij is blijven hangen tijdens WK 1990 in Italie. Iets in de zin van In ita ta ta taaaliaaa. Wat een bijzonder desastreus tournooi trouwens

 5. Weet je wat we gaan doen, we wroden wereldkampioen in ita -ta–taliaaaa. maar waar te vinden?

 6. Bij deze willen wij, de muzikanten van Aruba, onze Oranje lied aan jullie presenteren. Naam lied De Beker.
  Met dit lied willen wij ook meedoen aan de leuke WK-sfeer.
  OP youtube tezien onder de naam
  De Beker van Aruba voor Nederland voetbal lied.

  Geniet van de video

Reageer op dit bericht!