• 28
 • Sep, 10

You and your sister – This Mortal Coil

You and your sister - This Mortal CoilEen tijdje geleden hoorde ik tijdens een pubquiz een geluidsfragment dat ik niet kende, maar me wel meteen het gevoel gaf dat daar snel verandering in moest komen.

Het fragment bevatte een fraaie akoestische gitaartokkel en een zoete en beetje hese vrouwenstem.

Het bleek You and your sister van This Mortal Coil te zijn, een top 20 hit uit 1991, dat destijds volledig langs me heen is gegaan.

Tijd om dat te veranderen.

You and your sister – This Mortal Coil

Ik heb geen echte videoclip van dit nummer kunnen vinden, maar wel dit audiofragment met irrelevante diashow:

This Mortal Coil

This Mortal Coil is een band uit de jaren 1983-1991. Ivo Watts-Russell en John Fryer waren de enige officiële leden en lieten zich op hun albums bijstaan door vele gastmuzikanten. Van het eerste album uit 1984 wordt de Tim Buckley cover Song To The Siren een hitje in Nederland.

Voor hun derde album uit 1991 laten ze Kim Deal (Pixies, Breeders) en Tanya Donnely (Throwing Muses, Breeders) het nummer You and your sister van de in 1978 overleden Chris Bell opnemen. Het wordt een top 20 hit in Nederland. Daarna brengt de groep nog 1 collector’s box uit en wordt het stil rond de band.

Goed, tot zover. Nu ben ik benieuwd: Kende jij You and your sister van This Mortal Coil? En wat vind je van dit liedje?

6 reacties

 1. Ja, als Pixies en Breeders fan en met nog 1 been in de top40 hangend ging dit destijds niet langs mij heen.

  Prachtig nummer inderdaad, en op zich mooi dat het relatief onbekend is bij velen want zo valt er steeds nog wat moois te ontdekken. Gebeurt mij ook nog zeer regelmatig!

 2. Tof. Ik heb even zitten pluizen in die Mortal Coil albums en vind het jammer dat Kim en Tanya op niet meer liedjes te horen zijn.
  Heeft Kim Deal, die ik eigenlijk alleen ken van Last Splash van de Breeders, nog meer leuke akoestische dingen gedaan?

 3. @Peter: niet van dit niveau helaas. Sowieso is de compositie zoals je al vermeldde niet van haar, en ik betwijfel of het gitaarwerk van haar hand is. Eerder van Tanya denk ik. De credits op de cd-single vermelden alleen vocals en strings. Kim is op gitaar bij de Breeders (en op bas bij de Pixies ook) meer van het simpele ragwerk 😉

  Als je overigens alleen Last Splash van the Breeders kent, luister dan ook ‘s naar de voorganger en eerste album Pod. Hierop is Tanya ook te horen, op Last Splash is ze vervangen door Kim’s tweelingzusje Kelley.

 4. Aanvulling op post 1 tweede alinea: onlangs (schaam schaam) ontdekte ik pas het meesterwerk Tusk (het album, niet alleen de titelsong) van Fleetwood Mac.

 5. Het is nooit te laat om muziek te ontdekken, toch? Oud of nieuw – als het je maar raakt op de één of andere manier.

  Heeeeeeeeeeeeeel lang niet gehoord, You and your sister, en als ik dit fragment bij een quiz had gekregen, had ik het vast niet geweten!

  In vervolg op de laatste reactie: het kan geen toeval zijn dat ik dit keer als anti-spam woord “Fleetwood Mac” moest intypen 😀

 6. @Jeroen: Dank voor die tip.

  @allen: Tusk ken ik al redelijk lang en het blijft een fascinerend FM album. Een album maken als opvolger van het extreem succesvolle Rumours, en dan kiezen voor een dubbelalbum met liedjes die sterk wisselen in kwaliteit i.p.v. een sterke enkel-LP, dat is moedig, maar misschien wel de manier om de te verwachten vergelijking met Rumours te voorkomen.

  En ondanks dat de briljante Lindsey Buckingham de overheersende persoon werd in Fleetwood Mac op dit album, vind ik de bijdragen van Stevie Nicks (daardoor?) eigenlijk beter (opvallen).

Reageer op dit bericht!