• 07
 • Dec, 09

Wat is jouw favoriete liedje uit de Top 2000 en hoe bepaal je die?

Top 2000 favoriete liedje?Matthijs van Nieuwkerk vroeg vorige week de gasten van het programma De Top 2000 trapt af naar hun favoriete liedje uit de Top 2000.

De kandidaten kwamen aanzetten met een paar klassiekers en wisten daarbij een aardig verhaaltje te vertellen, waardoor je de betreffende kandidaat muzikaal iets beter leerde kennen.

Maar ik zou die vraag niet kunnen beantwoorden, omdat ik het vreselijk moeilijk vind om één liedje uit die 2000 te kiezen, laat staan een top 3 of top 10. Hoe doe je dat?

Hoe bepaal je je favoriete liedjes?

Ik vraag me af hoe je tot een gefundeerde keuze voor je favoriete Top 2000 (of welke lijst dan ook) liedjes zou kunnen komen. Dit lijken me mogelijkheden:

 • Herinnering? Het lijkt me voor de hand liggen dat velen hun favoriete liedjes kiezen op basis van een herinnering. Het punt hierbij is dat er zoveel muziek is, en zoveel herinneringen zijn. Het lukt me niet daar uit te kiezen.
 • Playlist? Een andere manier is het gebruiken van een persoonlijke playlist. Een van de gasten uit het hierboven genoemde Top 2000 programma had gekeken naar zijn meest beluisterde liedje op zijn iPod en kwam zo tot zijn favoriete liedje. Dit is een aardig idee, maar is kwantiteit hetzelfde als kwaliteit in dit opzicht? Bovendien worden sommige liedjes minder leuk wanneer je ze te vaak gehoord hebt.
 • Binaire beslissingsboom? Zou je deze vraag dan kunnen beantwoorden wanneer je de liedjes van de Top 2000 in een soort binaire beslissingsboom presenteert? Dat je telkens twee liedjes uit de lijst presenteert, en daar de leukste van kiest? Hierdoor zal er vanzelf een top zoveel van favoriete liedjes ontstaan. Het nadeel hiervan is dat dit bij een grote hoeveelheid liedjes erg veel tijd zal kosten. Daarbij zal het niet altijd makkelijk zijn om liedjes te vergelijken. Hoe kan je bijvoorbeeld kiezen tussen eh, Riders On The Storm of Sultans Of Swing?

Conclusie: Tsja

Een schrale troost bij het kiezen van een liedje of een top 3 uit de Top 2000 is dat je dit eigenlijk niet fout kan doen, omdat een persoonlijke keuze is. Toch wil ik deze keuze goed kunnen onderbouwen en daarbij heb ik aanvullende inzichten nodig, van jou bijvoorbeeld:

Wat is jouw favoriete liedje uit de Top 2000 en hoe bepaal je die?

http://top2008.radio2.nl/page/08_lijst/2008/0
Lezers van dit bericht lazen ook:
-Waarom staan er liedjes uit 2013 in de Top 2000 van 2013?
-Waarom ik de Top 2000 niet ga luisteren
-Boek Groeten uit Grolloo is aardig maar heeft weinig diepgang

17 reacties

 1. Pff, dat is echt een onbegonnen zaak. Daarom heb ik ook nog nooit gestemd voor de Top 2000. Ik denk wel dat iets in mij eerst een band zou kiezen en daar dan een nummer van. Zo heb ik een gut feeling dat ik persoonlijk iets van The Beatles zou moeten kiezen. Dat zou wel de kortste slag zijn denk ik (hoe vaak staan The Beatles er in en met welke nummers?)

  Maar puur theoretisch kan iets anders dan van The Beatles natuurlijk het beste nummer zijn. Dan zou ik wel voor elimineren gaan:
  – eerst scheiden wat ik wel ken van wat ik niet ken
  – Niet Engelstalige dingen eruit
  – Vervolgens binair, tot er wat over blijft

  Best een uitdaging eigenlijk, misschie dat ik dat met de nieuwe lijst nog wel ga doen ook 🙂

 2. Aardige aanvullingen. Mocht je het lukken zo’n lijstje te maken, laat het me dan aub weten. Ik ben benieuwd!

  Oh, de Beatles hadden in 2008 maar liefst 55 liedjes in de lijst. Hoe zou je daar überhaupt uit kunnen kiezen? :mrgreen:

 3. Inderdaad.. onbegonnen werk 😉 ❓

 4. Ik ben wel nieuwsgierig of de binaire beslissingsboom zou werken bij mij. Wegstrepen die handel.

  Het enige nadeel zou kunnen zijn, dat ik alles weg ga strepen wat ik niet ken, maar misschien wel goed zou vinden. Dus als je het dan écht goed zou doen, zou je bij alles een muziekje moeten hebben. En dan wordt zo’n Top 2000 wegstreep-lijst helemáál onbegonnen werk.

  Want ik kan je op een briefje geven, dat er erg weinig jaren ’70 tussen de favorieten zou gaan zitten, wegens onbekend terrein.

 5. Alleen bij de eerste twee edities van de Top 2000 heb ik gestemd. Toen had ik nog het gevoel dat stemmen zin had.
  De edities die daarna kwamen, waren me al te massaal.

  Tel daarbij op dat veel stemmers zich laten leiden door (recente) gebeurtenissen: dit jaar het overlijden van Ramses Shaffy. Hij staat met 3 nummers in de top 10! Is dat omdat iedereen plotseling Shaffy-fan is geworden? Dan had Michael Jackson toch ook een plaats in de top 10 verdiend.
  En als ik Frits Spits een oproep hoor doen om Ramses naar de nummer 1-positie te stemmen, dan heb ik mijn twijfels over de objectiviteit van de lijst.
  Daarom stem ik niet meer.

  Overigens is mijn favoriete plaat al jaaaaaren dezelfde, dus daar hoef ik me niet druk over te maken.

 6. @Sonja: Welke plaat is dat dan???? Ik bedoel, ik vraag lezers naar hun favoriete plaat en niet een beantwoordt deze vraag. Jij komt er nog het dichtste bij. 😛

 7. Okee, okee 😀

  Vraag me niet waarom, maar ik ga uit mijn dak bij “My Sharona” van The Knack. Tevreden? 🙂

  Mijn eigen nrs. 2 t/m 10 wisselen zowat per minuut / dagelijks / wekelijks… om van mijn nrs. 11 t/m 2000 maar te zwijgen 😛

 8. Enne: nou wil ik het van iedereen ook wel weten, eigenlijk 😆

 9. .. onbegonnen werk…Inderdaad

 10. My Sharona vind ik ook een leuk nummer. Hmm, misschien kan ik daar wel eens over gaan bloggen 🙂

 11. Peter, ken je nog het t.v.programma “Single Luck” van een paar jaar geleden, gemaakt door Tonko Dop? Over eendagsvliegen. Was erg leuk. Eén aflevering ging in zijn geheel over “My Sharona”!
  Of wacht, nu begin ik te twijfelen – was het geen speciale zoektocht van Leo Blokhuis in “Top 2000 a Gogo”?!

  Afijn, één van de twee. 😛

 12. Ja, ‘Single Luck’ was een mooi programma. Ik zat bij elke aflevering voor de buis. Ik heb ook die aflevering over My Sharona gezien (volgens mij). Gingen ze toen niet op zoek naar die ex van de zanger (Sharon of zo), waarvoor dit liedje geschreven was?

 13. Ja! Dat weet ik ook nog! Ten tijde van de opnamen was ze geloof ik nog zwanger ook – en niet van die zanger dus :mrgreen: Beetje pijnlijk wel, ha ha.

 14. Wauw, dat is ook zo. Geweldig die verhalen bij die liedjes.

 15. Hoi Peter,

  Hè hè, eindelijk heb ik dit onderwerp teruggevonden!
  Heb je misschien al meegekregen dat Doug Fieger (de zanger van The Knack) afgelopen zondag is overleden? ❗
  Hij leed aan kanker en is maar 57 jaar geworden.

  De drummer van The Knack, Bruce Gary, overleed al in 2006, ook aan kanker.

  The good ones always go first, zeggen ze toch?

  “My Sharona” gaat vanaf nu nóg harder bij mij!

 16. Ja, ik heb het gelezen en dacht ook aan deze post. Blijft toch jammer zoiets.

 17. Twee delen (2 en 3) van die bewuste aflevering van ‘Single Luck’ staan op You Tube, zie ik nu. Deel 1 is verwijderd in verband met auteursrechten helaas, maar toch erg leuk om terug te zien! 😀
  Nu nog een manier vinden om “My Sharona” weer uit mijn hoofd te krijgen… 😎

Reageer op dit bericht!