• 18
 • Dec, 07

Uninvited vs. Uninvited

Uninvited is geschreven door Alanis Morissette die het opnam voor de film ‘City Of Angels‘ (uit 1998 met Meg Ryan en Nicolas Cage). Het is een erg aanstekelijk nummer, mede door de spannende opbouw met allerlei instrumenten, maar vooral door dat simpele en hypnotiserende piano motiefje (D-A-Bb-A).

Succes voor Alanis

Uninvited Alanis MorissetteMede dankzij het kolossale succes van het vorige album van Alanis, ‘Jagged Little Pill’, kreeg Uninvited veel aandacht en airplay. Het nummer wist daarnaast 3 Grammy nominaties te behalen, waarvan er 1 verzilverd werd. Toch werd dit nummer geen hit in Nederland en vele andere landen, wellicht omdat dit nummer niet ‘officieel’ op single werd uitgebracht. Verder ontbrak er ook een bijbehorende videoclip, waardoor je zou kunnen spreken van een gemiste kans om een wereldhit te scoren.
Alanis Morissette bracht dit nummer wel een aantal keer live ten gehore, waaronder deze bijzonder fraaie versie uit 1998. De kwaliteit van het onderstaande filmpje laat in het midden helaas even te wensen over, maar dat mag de pret niet drukken. De uitbundingheid van het meezingende publiek geeft aan dat Alanis toen op haar top stond:

Freemasons – Uninvited (Featuring Bailey Tzuke)

Uninvited Freemasons Bailey TzukeSpoelen we even weer vooruit naar het heden, dan zien we dat een Brits Dance duo, de Freemasons, met de vocalen van Bailey Tzuke, Uninvited in een dance versie hebben gegoten. Hoewel de overheersende beat de aandacht van de tekst afleidt en de stem van Bailey misschien iets te zuiver of glad is voor dit nummer, lijkt het wel te werken. Ook in deze versie is het D-A-Bb-A motiefje weer te horen, en het weet zelfs, mede door de clip, een angstaanjagend gevoel op te wekken. Hiermee wordt wederom bewezen dat Uninvited een sterke compositie is.
Overigens, de Freemazons featuring Bailey Tzuke scoorden hiermee een Britse top 10 hit, en op moment van schrijven staat hun versie zelfs op de 6e plaats in de Nederlande Mega Top 50:

Welke versie van Uninvited vinden jullie beter?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Rolf Harris – Stairway To Heaven met een wobble board
-Adele scoort hit met Make You Feel My Love van Bob Dylan
-Open brief aan Alanis Morissette

3 reacties

 1. Ow, wat knap. Ik ken beide nummers niet, maar Alanis an sich wel (iedereen van mijn leeftijd heeft Jagged Little Pill). En ik klik alleen op de clip van de Freemasons en hoor direct dat het Alanis is, qua compositie.

 2. Ik ken beide en het was bijna voer voor een log mijnerzijds.

  Ik heb een beetje een broertje dood aan “makkelijke” covers. Maak er een ballad van of mik er een beat onder. Het slaat wel aan blijkt.

  Zo was het zo’n twee jaar geleden populair om covers te maken en ze als ballad uit te brengen. Nummers als Listen To Your Heart van Roxette of Nothing Else Matters van Metallica gingen door de mangel. De uitvoerenden hebben er prima mee gescoord.

  Het origineel vind ik in dit geval beter. Het had echter erger gekund. Dat wetende kan ik deze nog wel waarderen.

 3. Ik ben benieuwd wat je hierover nog meer zou hebben geschreven, en ik hoop niet dat je vanwege mijn post het nalaat hier een log van te maken. Dan kan ik weer een reactie geven, want over voetbalstadions en Volumia kan ik niet zoveel zeggen 🙂

  Wat die cover betreft: De Alanis versie vind ik veruit superieur, maar voor een dance cover is die Freemasons versie niet slecht.

Reageer op dit bericht!