• 20
 • Jan, 09

U2 is terug met de Get On Your Boots single!

Get On Your Boots - U2 singleGet On Your Boots is de nieuwe single van U2, die gisteren wereldwijd in première ging. Op bijna elk volwassen radio station werd dit nummer meermaals ten gehore gebracht en ik voel me plezierig opgezweept door de publicatie golf rondom deze single en het nog te verschijnen nieuwe album No Line On The Horizon.

Eerlijk gezegd ben ik na een eerste beluistering van Get On Your Boots een beetje teleurgesteld, mede door de hooggespannen verwachtingen en omdat dit nummer minder gepolijst en daardoor minder toegankelijk is dan de singles die ze in de afgelopen 10 jaar uit brachten (misschien met uitzondering van Vertigo).

Aan de andere kant maakt me het ook blij, omdat het lijkt dat U2 hiermee een duidelijk muzikaal statement maakt: We zijn terug, maar wel anders.

Get On Your Boots video

De video van Boots is er helaas nog niet. U2 kan het zich veroorloven de publicatie spanning rustig uit te smeren over een aantal dagen/weken, vandaar dat we het eerst met de geluidsopname moeten doen:

Volgens Wikipedia komt de video op 29 januari uit.

U2 en haar sound-wisselingen

De single Get On Your Boots doet denken aan het U2 geluid van Achtung Baby (uit 91) en lijkt erop te wijzen dat ook het nieuwe album weer spannend anders zal klinken dan de vorige twee albums, iets wat een terugkerend verschijnsel is in de album geschiedenis van U2.

Zo hadden de eerste drie albums van U2 een vergelijkbare stadion rock sound, die op The Unforgettable Fire succesvol vervangen werd door een gelaagde en complexere sound. The Joshua Tree bouwde voor een deel hierop voort, maar ging ook richting de blues, country en soul. Deze formule was zeer succesvol en maakte van U2 een wereldband. Dit is nog steeds hun best verkochte album. Ook het geluid van de opvolger Rattle & Hum doet sterk denken aan het geluid van The Joshua Tree.
Om zich niet te willen herhalen, ging U2 daarna met albums als Achtung Baby, Zooropa en Pop (met wisselend succes) experimenteren met grunge, dance, industrial, techno en samples. Hoewel deze experimenteer drift vaak wel werd geprezen (met name op Achtung), vonden velen het toch een verademing om U2 weer bijna ouderwets te horen rocken op het succesvolle en Grammy winnende All That You Can’t Leave Behind uit 2001. Ook het wat muziek betreft vergelijkbare How To Dismantle An Atomic Bomb uit 2004 was een succes en wist veel belangrijke Grammy’s te winnen.

Enfin, er is duidelijk een wisseling van sound patroon te ontdekken in de geschiedenis van U2, en de nieuwe single Get Your Boots On lijkt erop te wijzen dat U2 ook dit keer weer voor een andere sound kiest.

Get On Your Boots is geen U2 klassieker

Boots heeft ondanks de ietwat ruige en ongepolijste sound, veel herkenbare U2 elementen, waarbij me vooral de dreigende en toch lekker rockende riff het meeste opvalt. Deze riff doet me denken aan het eerder genoemde Vertigo, Discotheque en vooral aan The Fly, de eerste single van Achtung Baby.
Toch vermoed ik dat Boots, net als Discotheque en The Fly, door het verrassingseffect, een aantal tegenvallende reacties en de niet al te eh, sterke titel, door de tijd niet aangewezen zal worden als een echte klassieke U2 single.
Hopelijk zal dit gebrek ruimschoots gecompenseerd worden door No Line On The Horizon, het nieuwe album, waarbij ik hoop dat het net als bij Achtung Baby het even duurt voordat de echte pareltjes zichtbaar worden.

No Line On The Horizon

No Line On The Horizon U2Get On Your Boots doet me in ieder geval verlangen naar No Line On The Horizon, dat in de eerste week van maart zal uitkomen.

Onlangs werd de tracklisting van dit album vrijgegeven en ik vind het daarbij opvallend dat voor het eerst sinds Zooroopa (uit 1993) het openingsnummer van een U2 album niet gelijk is aan de eerste single. Boots vinden we op nummer 6, en is daarmee de opener van de tweede helft van het album, vergelijkbaar met The Fly, de eerste single van Achtung Baby.

Enfin, het wachten is nu op de verschijning van dit album om te zien of U2 hiermee een Achtung Baby achtige weg is ingeslagen. In ben in ieder geval erg benieuwd. En jij?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Magnificent – Nieuwe U2 single met het klassieke U2 geluid
-Nieuwe U2 single – I’ll Go Crazy If I Don’t Go Crazy Tonight
-No Line On The Horizon van U2 is weer een klassiek album

7 reacties

 1. Dit nummer is fantastisch! 😀

  Minpunt is dat de teksten van Bono in mijn ogen iets minder ‘zeggend’ zijn, niet zoals voor 2000.

  Dit nummer riekt heel erg naar ‘Pop’ en ‘Zooropa’, fijne, vrij ontoegankelijke albums als je het mij vraagt.

  Als de rest van het nieuwe album zo klinkt als de ‘beach clips’ die uitgelekt waren, dan moet het album geweldig worden! 😎

 2. Kan ik de tekst van het nieuwe nummer van U2 krijgen dan wel horen waar ik het kan vinden?

 3. Er zijn mbv Google vele pagina’s te bereiken waar de tekst van Get On Your Boots vindt.

 4. Nog geen oordeel gevormd. Ik ben wel heel benieuwd naar de rest van het album.

  Ik heb ergens een link gevonden naar een discussie uit 1991. Gaat over The Fly, nog voor Achtung baby uit kwam. ” U2 is dead.” 🙂

 5. Geweldig die discussie. Wellicht was het toen wat heftiger dan nu. Ik herinner me dat toen ik in de VS zat en Pop (’97) net was uitgekomen, en ik daar een U2 concert bezocht, dat een aantal mede studenten de ‘nieuwe’ U2 maar niets vonden. ‘Yeah Joshua Tree’ en zo.
  Maar U2 zou nooit zo groot geworden zijn wanneer ze niet regelmatig van ‘sound’ wisselden.

 6. Dank je wel Peter!!!

 7. Ik luister keer op keer naar Ben’s Beach Clips. Ipod aan, oordopjes in, volume op 10. De muziek wordt alleen maar beter! 2e nummer is volgens mij het nummer: ‘Breathe’ van NLOTH. 3e nummer ‘get on your boots’. 4e nummer ‘Only Love’ vind ik niet op de tracklist van NLOTH. Het 1e en 4e nummer kan ik echter niet een plek geven als ik naar de tracklist van NLOTH kijk. Heeft iemand een idee?

Reageer op dit bericht!