• 09
  • Jan, 08

Toto – Falling In Between Live

Toto - Falling In Between LiveFalling In Between Live is een eind vorig jaar verschenen album van Toto, en bevat live opnamen van de recente Falling In Between wereldtoer. Deze toer volgde op het in 2006 verschenen en opmerkelijk goed ontvangen studio album Falling In Between. Dit live album is een voorproefje van de Live DVD die begin 2008 zal uitkomen.

Falling In Between album

Falling In Between Live is met ongeveer 110 minuten op 2 CD’s volgens mij het langste officiele Toto live album ooit. In tegenstelling tot wat de titel van dit live album wellicht suggereert, zijn er maar 4 nummers van het laatste studio album op te vinden. Dit zijn niet onaardige nummers, hoewel ik ze vooralsnog op de studioplaat iets beter vind klinken. Een uitzondering hierop is Taint Your World, dat gemaakt lijkt te zijn voor live concerten en een lekker strak en ouderwetse gitaar riff bevat. Het nummer Bottom Of Your Soul, de lead single van het studio album, is ook op dit live album te vinden. Ook ditmaal weet het nummer me, vanwege de te serieuze tekst, niet te raken.

Hits

Vanzelfsprekend bevat ook deze dubbelaar weer de fraaie doch verplichte en iets te vaak gehoorde hits als Africa, Rosanna, Hold The Line en I’ll Be Over You. Africa klinkt goed, ondanks dat de stem van David Paich niet in dit nummer te horen is. Rossana begint met een spannend jazzy intro, maar gaat daarna (helaas) over in de bijna standaard live versie. Hold The Line is strak als vanouds en het is opvallend dat dit nummer, voor het eerst niet als een van de laatste nummers op de tracklist staat. De versie van I’ll Be Over You verschilt niet veel van die van vorige live albums. Stop Loving You en Pamela zijn eveneens op dit album te vinden, maar ondanks de fraaie live uitvoeringen ervan, mis ik toch de stem van voormalig Toto zanger Joseph Williams op deze nummers.

Stevige nummers

De overige nummers op dit live album zijn, op een paar instrumentale solo’s na, vooral stevige nummers van de latere Toto albums (1992+). Caught In The Balance is hier een van en is nog steeds erg aanstekelijk. Ook Don’t Chain My Heart, Gypsy Train en Kingdom Of DesireGift Of Faith (medley) zijn nummers die live goed tot hun recht komen. Het funky Drag Him To The Roof, een van de prijsnummers op het Tambu album, sluit op feestelijke wijze deze live dubbelaar af.

Uitgedunde samenstelling

Toto live - Falling In Between liveHet grootste nadeel van dit album vind ik de uitgedunde samenstelling van de band. Behalve gangmaker en stergitarist Steve Lukather en lead-vocalist Bobby Kimball, bevat deze live band geen muzikanten die de eerste en meest succesvolle jaren (1977-1991) lid waren van de band. Bassist Mike Porcaro werd tijdelijk vervangen vanwege een blessure, en David Paich (toetsen en zang) heeft al een paar jaar geleden aangekondigd voorlopig niet meer mee te gaan toeren. Voeg hierbij nog het feit dat een aantal Toto nummers oorspronkelijk gezongen werden door oud zangers zoals Joseph Williams en veel nummers klinken, vooral wat zang betreft, minder vertrouwd dan voorheen.

Conclusie

Het lijkt erop dat Toto met Falling In Between Live gekozen heeft voor een live album dat de nadruk legt op stevige nummers uit de latere periode van de band, wellicht omdat het vorige live album (Live In Amsterdam uit 2003) hoofdzakelijk nummers bevatte uit de eerste 10 jaar van de band. Live In Amsterdam vind ik beter en vertrouwder klinken, maar Falling In Between Live is zeker een mooie aanvulling op dat album en een must voor elke Toto fan. Het is een lekker lang album, met een fraaie selectie songs en goed klinkende opnamen. Toto bewijst hiermee dat de (live) band nog steeds bestaat uit virtuoze muzikanten, die met plezier hun vak beoefenen. Ik ben erg benieuwd naar de bijbehorende DVD.

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Bruce Springsteen – The River live in 1985
-Bruce Springsteen & Co – Live in Dublin
-Genesis Live Over Europe

2 reacties

  1. Dit las ik net: De bijbehorende DVD van Toto, Falling In Between live zal rond 25 februari 2008 in de winkels te vinden zijn.

  2. Wauw. Ik heb net de Falling In Between Live DVD gekocht en ben er erg tevreden mee. De podium opstelling lijkt vrij veel op die van Live in Amsterdam. Het geluid is bijzonder goed en de vele camera’s geven je soms het gevoel dat je er echt bij aanwezig bent.

    Als bonus op de DVD zijn er paar een Toto interviews te vinden die vooral muzikanten zouden moeten aanspreken. In deze serie geven de leden o.a. aan hoe ze bepaalde stukjes spelen en welke effecten en instrumenten ze er voor gebruiken. Zo laat Greg zien en horen hoe o.a. de Africa en Rosanna solo’s worden gespeeld en vertelt Simon over waar hij tijdens het drummen naar kijkt. Luke stelt de kijker voor aan zijn favoriete gitaren en geeft een demonstratie van zijn effectenpaneel dat hij met de voet bedient.

    Hieruit blijkt wederom dat Toto een muzikantenband is. Of zoals Greg het in een van de interviews zegt: ‘de band is de ster van de avond, en het is geen band die achter een ster op het podium staat’.

Reageer op dit bericht!