• 27
 • May, 10

De grote schoonmaak van mijn toetsenbord

Grote toetsenbord schoonmaakBroodkruimels, pluisjes en kattenharen zijn enkele van de vuilresten die zich in de afgelopen tijd in mijn toetsenbord hebben genesteld.

Af en toe probeerde ik wel eens om deze resten te verwijderen door met een wattenstaafje tussen de toetsen te peuteren, maar dat maakte mijn toetsenbord niet echt schoner.

Het werd hoog tijd dat ik mijn toetsenbord eens grondig ging schoonmaken.

Stap 1: Toetsen verwijderen

Allereerst heb ik de toetsen uit mijn toetsenbord gehaald. Ik kon met een zakmesje voorzichtig de toetsen één voor één opwippen. Nadat ik ze bijna allemaal verwijderd had, zag mijn toetsenbord er zo uit:

Toetsenbord zonder toetsenVerder lag mijn bureau vol met losse toetsen, alsof het een scrabble bord was:

De toetsen van mijn toetsenbordJe kan hier overigens leuk weer woordjes mee maken, ondanks dat je daarbij elke letter maar één keer kan gebruiken.

Stap 2: Schoonmaken toetsen en bord

Met een schoonmaakdoekje heb ik de steentjes één voor één zitten poetsen, net zolang alle vuilrandjes waren verdwenen.

Voor het schoonmaken van het bord gebruikte ik een doekje en mijn stofzuiger (met nauw opzetstuk) om de eerder genoemde kruimels, pluisjes en kattenharen te verwijderen.

Stap 3: Toetsen weer terugzetten

Na het schoonmaken kon ik de toetsen weer op mijn bord plaatsen. De toetsen lieten zich hierbij vrij gemakkelijk vastklikken.

Terugplaatsen toetsen in toetsenbordOh ja, de volgorde van de toetsen was voor mij geen probleem, omdat ik twee van dit type toetsenborden heb. Let er dus op wanneer je dit ook gaat doen, dat je weet (tekening, foto, Google images o.i.d.) waar je de toetsen vandaan hebt gehaald.

Na een paar kwartier (het kostte wel wat tijd) leek mijn toetsenbord weer zo goed als nieuw:Schoon toetsenbord

Verkleurde toetsen

Al voor het schoonmaken viel het me op dat een paar toetsen verkleurd waren en het toetsenbord me aan een tricolore pasta deed denken 😀

Gek genoeg waren dit niet de meest of minst gebruikte toetsen en vermoed ik dat sommige toetsen van een ander materiaal zijn gemaakt.

Andere oplossingen?

Enfin, voor een paar euro had ik ook een nieuw toetsenbord kunnen kopen, bijvoorbeeld eentje waarbij het vuil zich niet tussen of onder de toetsen kan ophopen. Maar dat vond ik zonde van het geld. Bovendien heb ik lang gezocht naar dit prettige toetsenbord type, en had ik de schoonmaaktijd daar wel voor over.

En jij? Heb jij je toetsenbord wel eens zo grondig schoongemaakt?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Toetsenbord trauma’s
-Wat is het nut van het virtuele toetsenbord van Google?
-Aan de uitvinder van de Caps Lock toets

7 reacties

 1. Ik kom meestal niet verder dan op de kop houden en kloppen… 🙂

  Op mijn werk ben ik trouwens al aan mijn derde toetsenbord toe (in 3,5 jaar). het blijkt dat cola en toetsenborden niet zo best samengaan… 😉

  Thuis heb ik eent ijdje terug een nieuwe gekocht omdat de oude versleten toetsen begon te krijgen (bij mij een groter probleem dan vuil…): http://tweakers.net/pricewatch/222678/logitech-illuminated-keyboard-%28qwerty%29.html. Erg prettig bordje kan ik je vertellen! Met verlichting onder je toetsen zodat je ook in het donker je weg kan vinden. 🙂

 2. Of deze dan:

  http://www.artlebedev.com/everything/optimus/demo/

  Dat is een toetsenbord met toetsverlichting zodat je echt in het donker je toets kan vinden. En de toetsen hebben kapjes, zodat kruim, vocht en haren en meer vieze gore troep geen toegang hebben.

  Prijs 1499 euro duh.

 3. Zo, da’s grondig! 😈

  Eén keer per jaar op z’n kop houden en schudden is het maximale dat ik doe 😉

  Doet me trouwens denken aan mijn eerste lessen computers en ict op de middelbare school. In die tijd was er één klein lokaal met een paar computers, waar je dan in groepjes achter zat. En één nerd-docent die geen les kon geven, maar dat wel probeerde.

  Als ie dan even naar de WC was, wisselden wij een paar toetsen op zijn toetsenbord om. Bijzonder kinderachtig én bijzonder leuk 😉

 4. @Robert: 1 toetsenbord per jaar???? 😮
  Dat toetsenbord ziet er mooi uit. Ik vind eigenlijk alleen de samenvoeging van de insert en delete toets tot 1 grote delete toets raar. Maar ziet er wel fancy uit.

  @Jan: Dat is een nog leuker bordje, ook al zitten er me te veel extra knopjes op. En oh ja, dat geld heb ik er ook niet voor over 😎

  @Remi: Tijdens het knopjes terugplaatsen in mijn toetsenbord moest ik ook steeds denken aan dat soort grapjes. Heel herkenbaar. 😆

 5. Ik heb ooit es van iemand gehoord dat je vieze toetsen, dus de toetsen zelf, goed schoon krijgt met speeksel… Yuuuuuuuuuuuk! 😮 Jakkes.
  Ik ben er nog niet aan toegekomen om dat ook daadwerkelijk uit te proberen.

 6. Ik heb hetzelfde te doen met de mijne. Je moet super smerig 😕

 7. Ook ik kom niet verder dan ongeveer eens per halfjaar op de kop houden en uitkloppen. Mijn illuminated keyboard (inderdaad een perfect ding @Robert) heeft dan ook een gezellig extra beschermlaagje dat bestaat uit een mix van huidschilfers, kattehaar, modder (ook met dank aan de katten) en Appelsientje Mild gele vruchten (in niet al te grote hoeveelheden niet zo belastend als cola kennelijk). Kortom: een uniek exemplaar 😉

Reageer op dit bericht!