• 25
 • Mar, 10

Aan de uitvinder van de Caps Lock toets

Caps Lock toets frustratiesBeste Caps Lock toets uitvinder,

Recentelijk verbaasde ik me over deze op mijn site uitgevoerde zoekopdrachten:

 • mADONNA
 • norA

Hieruit maak ik op dat ik niet de enige ben die de Caps Lock toets te dicht bij de ‘A’ (of ‘a’) toets vind zitten.

Ik vraag me vaak af waarom je hier niet beter over nagedacht hebt.

Probleem

Uitvinder, laat ik het probleem je nogmaals uitleggen: Volgens mij komt het te vaak voor dat gebruikers per ongeluk op de Caps Lock toets klikken omdat de afstand tussen deze en de ‘A’ toets te klein is:

Afstand tussen Caps Lock en A toetsZie je?

Mogelijke oplossing

Caps Lock verlaging aan de rechterkantOp sommige toetsenborden zie je nog wel eens dat de Caps Lock toets aan de rechterkant een verlaging heeft, waardoor deze toets wellicht minder vaak per ongeluk wordt ingedrukt. Ik vraag me hierbij wel af of dit voldoende werkt. Mensen die krachtig typen zullen vermoedelijk nog wel hierbij de Caps Lock toets aanraken.

Verder vind ik het opvallend dat ik deze verlaging niet op alle toetsenborden zie. Dat zou toch een groot aantal Caps Lock frustraties moeten kunnen voorkomen.

Drastische oplossingen

Enfin, er zijn ook andere, drastische, oplossingen voor dit Caps Lock probleem, zoals deze:

Oplossingen voor het Caps Lock probleem

Betere oplossing?

Je begrijpt, uitvinder, dat deze oplossingen vanzelfsprekend te drastisch zijn.

Maar, ik heb op dit moment geen betere oplossing en ben benieuwd wat je hier op te zeggen hebt.

Met vriendelijke groet,


(ook namens anderen die deze Caps Lock frustraties delen).

p.s. Ik stel in het bovenstaande stukje bewust niet deze vraag vermeden: Waarom heb je het ‘Caps Lock aan’ lampje in vredesnaam helemaal aan de andere kant van het toetsenbord geplaatst ? 🙁

Bijdragen derden

@overige lezers: Willen jullie hier nog iets aan toevoegen?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Wat is het nut van het virtuele toetsenbord van Google?
-Toetsenbord trauma’s
-De grote schoonmaak van mijn toetsenbord

5 reacties

 1. Hey Peter, terechte observatie. Ze zouden inderdaad een beetje extra ruimte tussen de Caps Lock en de A moeten maken om dit op te lossen.

  Maar als ze daar aan beginnen weet ik er nog wel een paar. Zo heb ik zelf regelmatig dat mijn computer ‘spontaan’ een andere taalinstelling op mijn toetsenbord loslaat. Dan zijn al die rare tekentjes ineens in de war omdat Windows denkt dat mijn toetsenbord geen Engels, maar een Nederlands toetsenbord is.
  Pas sinds kort ben ik erachter dat je dat met ctrl-shift aan kunt passen. Dus ik wil meer afstand tussen de ctrl en de shift.

  O, en de insert knop. Die is ook irritant. Zit je lekker te typen, blijkt dat je een heel verhaal weggetyped hebt..

 2. hAHAHA! LEUK STUKJE, PETER. ga voorAL ZO DOOR!

  ps See what I did there? :mrgreen:

 3. Inderdaad, de uitvinder van de Insert toets moet helemaal geexecu- eh… tot de orde geroepen worden. Vooral omdat hij zo dicht bij Delete zit. Eigenlijk had dat hele clustertje met Home en End en die onzin wel verder weg gemogen. En dan Delete ergens anders. Ofzo.

 4. Ha, blij dat ik hierin niet alleen ben, en dat er blijkbaar nog veel meer toetsenbord frustraties zijn.

  Hoe lang zal het nog duren voordat we a la iPhone alleen met onze vingers op een computerscherm gaan communiceren? Of met stem?

 5. je bent niet alleen: http://capsoff.org/

  Verder kun je de caps lock vast wel instellen dat het iets nuttigers doet, bijvoorbeeld van window wisselen?

Reageer op dit bericht!