• 01
 • Sep, 08

The Day That Never Comes – Metallica is terug met nieuwe single!

The Day That Never Comes - Metallica is terug met nieuwe single!Metallica is terug met een leuke nieuwe single: The Day That Never Comes. Het is de voorloper van Death Magnetic, het nieuwe album dat deze maand uitkomt.

In de VS kwam dit nummer vorige week op 31 binnen, waarmee Metallica na 8 jaar weer een top 40 hit scoort in de VS. Ik ben benieuwd of dit nummer ook in Nederland een hit zal worden, omdat de laatste Nederlandse top 40 single van Metallica (The Memory Remains) dateert uit 1997.

Omdat The Day That Never Comes een leuk en aanstekelijk nummer is geworden, zou dat best wel eens kunnen lukken.

The Day That Never Comes video

Wel, de video is er nog niet, maar op YouTube duiken wel veel ‘fanmade’ versies op van deze bijna 8 minuten durende single. Dit is wel een leuke, waardoor je in ieder geval kan horen hoe het nummer klinkt (update: de video is inmiddels uit):

Terug naar de 90s ‘sound’

Wellicht dankzij de input van de bekende producer Rick Rubin keert Metallica met The Day That Never Comes weer terug naar de ‘sound’ waarmee de groep vanaf het begin van de jaren 90 enorme successen behaalde. Het geluid is daarmee melodischer, toegankelijker en minder ‘log’ dan dat van St. Anger, het voorlaatste album van Metallica uit 2003.

Metallica 2008Zo begint The Day That Never Comes met een rustig intro van meer dan 80 seconden, dat doet denken aan het intro van The Unforgiven (I of II) en One. Na een geleidelijke verdere opbouw en lekker veel tempowisselingen breekt in de tweede helft het (heerlijke) instrumentale geweld los. Eerlijk gezegd heb ik al jaren niet meer zo’n geïnspireerde opname van Metallica gehoord. Dit deel is echt klassiek-Metallica.

Toch bevat het nummer wellicht net iets te veel muzikale overeenkomsten met eerdere Metallica nummers (de opbouw doet me sterk denken aan het eerder genoemde One) om echt baanbrekend genoemd te kunnen worden. Dat neemt niet weg dat het een toegankelijk en aanstekelijk nummer is geworden, dat wat mij betreft een klassieker mag worden. Sterker nog, wat mij betreft wordt dit ook weer een grote (top 10) hit voor de groep in Nederland.

Nu jullie, wat vinden jullie hiervan? Is Metallica terug of niet?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Death Magnetic – Metallica is terug in vorm
-Green Day is terug met 21st Century Breakdown
-She-Wolf (Loba) is de nieuwe single van Shakira

4 reacties

 1. “The day that never comes”… klinkt een beetje als de nieuwe James Bond… 😉

 2. Ik sluit me graag aan bij jouw bevindingen. Zelf vind ik het altijd lastig te omschrijvingen waarom ik een bepaald nummer goed vind, maar deze klinkt absoluut weer lekker. Wat mij betreft is Metallica terug!

 3. het nieuwe nummer van Metallica is idd weer geweldig.
  iedereen had wel iets aan te merken op st. anger, ik zelf vond hem best vet….maar dit nieuwe album death magnetic is weer helemaal Metallica….zoals alleen Metallica een album kan maken!!

  wat ze ook verder doen, Metallica heeft zichzelf al lang bewezen, maar met dit album doen ze het naar mijn mening nog ff dunnetjes over!!

  Metallica rules !!

 4. ik vind het een heel mooi nummer, er zit ook een goede boodschap achter. 😥

Reageer op dit bericht!