• 16
 • Oct, 07

Route 66 – Welke muziek hoort bij zo’n droomreis?

Mijn grote droom is ooit in een vakantie met een (huur)auto Route 66 te volgen. Route 66 is een bekende en oude snelweg van bijna 4000 kilometer tussen Chicago en Los Angeles. Het begint dan in Chicago en met een beetje hulp van Rand McNally moet de weg naar Los Angeles te vinden zijn, om op deze wijze een eigen roadmovie te beleven.

Route 66 reis door de VS


Het zal nog wel even duren vrees ik, maar een vraag die ik voor die tijd opgelost wil hebben is deze: Welke muziek neem ik mee voor onderweg? In dit ‘ik ga op reis en neem mee’ spelletje, heb ik deze nummers alvast op m’n lijst staan:

Sweet Home Chicago – Blues Brothers
Chicago - route 66 - sweet home Aangezien Route 66 in Chicago begint, lijkt me dit een mooi uitgangspunt. Hoewel deze versie een cover is, is het voor me de bekendste versie van dit nummer. Bovendien was hun film uit 1979 een road movie, met deze onvergetelijke tekst:
Elwood: We got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it’s dark, and we’re wearing sunglasses.
Jake: Hit it.

Radar Love – Golden Earring
Tsja, je blijft toch Nederlander he? Bovendien, na onvergetelijke scenes uit ‘Waynes World (2)’ en een aflevering van de Simpsons, wil ik dit zelf ook meemaken.

Telegraph Road – Dire Straits
Een erg lang nummer, maar Route 66 is ook erg lang. Bovendien geeft dit nummer een fraaie beschrijving van de ontwikkeling van een land langs een telegraaf paal, en zo zou je Route 66 ook kunnen zien: een dwarsdoorsnede van de VS, met meer en minder ontwikkelde delen.

Thunder Road – Bruce Springsteen
Heerlijke organische instrumenten die een fantastishe sfeer maken. Bovendien heb ik dan lekker de tijd om eens goed naar de tekst van dit nummer te luisteren, om te zien wat Bruce hier eigenlijk mee bedoelt.

Dry County – Bon Jovi
Eigenlijk is dit iets voor op een motor, maar enfin, het beeld dat in dit nummer geschetst wordt lijkt me ook vanuit een autoraampje goed voor te stellen.

All Right Now – The Free
Heerlijk nummer! Bovendien geeft de naam van de groep aan dat ik me dan zo vrij als een vogeltje wil voelen. Bevat bovendien deze klassieke tekst: ‘Let’s move before they raise the parking rent‘. Met andere woorden: niet te lang stilstaan en doorrijden!

Route 66 - bordBaby Driver – Simon & Garfunkel
Pure pret met dit nummer. Ramen open, radio vrij hard en lekker meezingen: ‘Hit the road and I’m gone‘.

Driver’s Seat – Sniff’n’ The Tears
Dit nummer is eigenlijk een lang en onvergetelijk intro, waardoor deze gewoon mee op reis moet. De tekst doet er dan niet meer toe. Hmm, wie is die Jenny eigenlijk?

Highway Star – Deep Purple
Denk even mee: Je staat in een vrij conservatief stadje in het westen van de VS te wachten bij een stoplicht. Wat moet je dan doen? Wat dacht je hiervan: Ramen open, volume open en het intro van dit nummer aanzetten en wachten tot je met veel gegrom (van zowel omstanders als je automotor) kan wegrijden. Oh ja, wanneer ze beginnen met zingen in dit nummer mag het volume weer zachter. Het leukste heb je dan al gehad.

The Pros And Cons Of Hitch-Hiking – Roger Waters
Ook dit nummer gaat eigenlijk over het leven op een motor en ik weet niet of er wel lifters mee genomen moeten worden. Maar tsja, het gitaarwerk van Eric Clapton is onweerstaanbaar. Oh babe, I must be dreaming again.

Road To Hell – Chris Rea
Ideaal voor de woestijn-wegen of voor op het moment dat je afscheid moet nemen van het wonderlijke natuurschoon en weer terug komt in de consumptie-beschaving. Indien je zin hebt om mee te willen zingen, mag je als alternatief ook ‘Highway To Hell‘ van AC/DC opzetten.

All I Wanna Do – Sheryl Crow
Te vaak gehoord, en eerlijk gezegd vind ik het niet eens zo’n bijzonder nummer (ze heeft er vele betere geschreven), maar wanneer ik over de Santa Monica boulevard zal rijden, wil ik dit nummer horen.

Los Angeles - route 66 - LA WomanL.A. Woman – Doors
Het einde van de reis is in zicht, nog ‘even’ door autostad no 1 rijden, naar de kust en welk nummer past daar beter bij dan L.A. Woman (‘Drivin down your freeways‘) van de Doors?

 

Oh ja, deze liedjes liggen misschien voor de hand, maar vielen af:

 • Take Me Home Country Roads – John Denver
  Hij zingt over zijn terugreis naar West Virginia, en daar komt Route 66 niet langs. Zelfs niet langs Denver, Colorado.
 • Drive – Cars
  Muzikaal past het niet zo bij de overige nummers. Bovendien moet ik er niet aan denken naar huis te rijden, ik ben toch op vakantie?
 • Roadhouse Blues – Doors
  L.A. Woman vond ik toepasselijker.
 • Born To Be Wild – Steppenwolf
  Dit nummer heb ik zo vaak gehoord, dat het een cliche zou worden om deze mee te nemen op deze droomreis.
 • Home On A Monday – Little River Band
  Tsja, Las Vegas Hilton? Daar komen we niet langs. Bovendien weet ik niet of we wel op een maandag terug zullen zijn.
 • Sleeping In My Car – Roxette
  Hmm, niet het beste singeltje dat ik van Roxette ken. Bovendien ben ik van plan te gaan overnachten in de Motel 6 vestigingen etc.
 • Fast Car – Tracy Chapman
  Eh, ik heb vakantie, dus lekker rustig aan. Ik heb geen behoefte aan een hele snelle auto.
 • Road To Nowhere – Talking Heads
  Dit lijkt me duidelijk, omdat we wel degelijk een doel hebben: Los Angeles. Bovendien past deze muziekstijl iets minder bij de overige nummers. Het is wel een fraai nummer overigens.
 • Highway 61 Revisited – Bob Dylan
  Het gaat hier om Route 66, weet je nog?
 • Route 66Bobby Troup (of van wie dan ook).
  Eigenlijk het nummer over Route 66, maar het nummer doet me zo weinig.

Zie ik hierbij nog nummers over het hoofd?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Met welke muziek blaas jij je buren weg?
-Top 3 dansbare muziek voor een bruiloft
-Muziek of tekst?

8 reacties

 1. Ik denk dat de autoradio je de beste route66 sfeer kan bezorgen

 2. Beste,
  ook mijn droom is om over de Road 66 te rijden met een gehuurde auto.Meer precies, ik ben van plan om een oude Cadillac te huren in Chicago en zo helemaal te rijden naar LA. Ik ben nu nog maar 15 maar ik ben al bezig met de voorbereidingen.Ik en mijn vriendin willen direct vertrekken nadat we zijn afgestudeerd. Het is mijn grote droom en ik was zelf ook van plan om mijn ‘tracklist’ op te stellen.Bedankt voor de tip 😈
  Het kost natuurlijk heel veel geld maar dat hebben we er voorover.
  Ik heb niet heel je muzieklijst bekeken, maar staat ‘Get you’re kicks on road 66’ erop? Het is nog al voordehandliggend 😀
  Ik hoop dat jou droom ook vervuld gaat geraken. Want je weet, het leven is maar kort.
  Groeten joyce

 3. Hi Joyce. Leuk dat je/jullie al zo druk zijn met de Route 66 voorbereidingen.
  ‘Get you’re kicks on road 66? is volgens mij dezelfde als Route 66 (van Bobby Troup en vaak gecoverd). Het nummer doet me niet zoveel, maar je hebt gelijk, eigenlijk hoort ‘ie er toch bij. Ik zal er tzt nog eens over nadenken.

 4. Ik ben deze grote vakantie in Amerika (west gedeelte)geweest. En heb over route 66 gereden, er zijn daar zoveel souvenirshops je kunt het niet geloven. Ik heb me een magneetje gekocht als herrinnering aan die mooie dag. Hopelijk komt ooit je droom uit hé. Ik kan je zeggen dat het zeker de moeite waard is.
  Nelly

 5. @Nelly: dank voor je reactie. Dat klinkt leuk. Hopelijk komt de dag dat ik er ook mag rijden vrij snel.

 6. Eigenlijk hoort de 66 gewoon op de harley davidson.
  Ik heb vorige week het hele oude stuk door arizona gereden over de route 66 met een auto, maar ben daar een leuke motorclub tegen gekomen en mocht een stukje achterop.
  Dát was het vetste van de hele vakantie.
  Maargoed.. qua nummer wat ik erbij vind passen is toch wel ‘Born to be wild’ ! 😀

 7. zaterdag 19 sept is het zover, met ons 4-en naar chicago en dan een auto huren en richting LA

  we kijken er naar uit, ik zal als ik terug kom wat foto’s plaatsen op een of andere site

  harold/jolanda/berrie/hedwig

 8. Geweldig. Veel plezier!

Reageer op dit bericht!