• 18
 • Jun, 08

Reparatie van m’n home cinema versterker

Home Cinema versterkerEen paar maanden geleden begon m’n home cinema versterker (JVC) zacht ratelende geluidjes te maken. In eerste instantie viel het wel mee, omdat dit zich pas voordeed uren nadat ik het apparaat had aangezet. Het apparaat even uitzetten verhielp het probleem.

Toen het geratel zich steeds vaker en sneller voordeed en het eh, ritmisch heen en weer schudden van het apparaat niet mocht baten, besloot ik dat dit gerepareerd moest worden.

Laten repareren

Omdat ik in eerste instantie geen zin had dat ding open te schroeven en er veel tijd in te stoppen, besloot ik dat iemand het voor me moest repareren. Aangezien de garantie reeds lang geleden verlopen was, bracht ik m’n cinema versterker naar een reparatiewinkeltje in de buurt (Top TV). Daar vertelden ze me na een aantal werkdagen dat ze m’n probleem niet konden nabootsen. Enigszins teleurgesteld en ontevreden nam ik m’n versterker weer mee. (Ze hadden dat ding niet eens opengemaakt!)

Doe het zelf

Enfin, thuis pakte ik de schroevendraaier erbij, haalde vervolgens de kap eraf en zette de stroom erop. En maar wachten tot ik het geratel weer hoorde. Ik hoopte ondertussen dat het probleem zichzelf had opgelost, maar helaas.

Home cinema open gehaaldNa een uurtje hoorde ik het geratel weer en ik ontdekte dat het veroorzaakt werd door de interne verticaal geplaatste ventilator. Ik kon zo snel niet zien waarom dat ding ratelde, dus ik schroefde het ding los en haalde het uit elkaar. Nadat ik het weer in elkaar had gezet, bleef het ratelen terugkeren. Bah.

Ventilator van mEr zat niets anders op dan een vergelijkbare ventilator op te halen en deze in de versterker te plaatsen. Aldus geschiedde en nu lijkt m’n home cinema versterker het weer goed te doen.

Voldaan gevoel

Eigenlijk stelt dit repareren niet veel voor, maar gek genoeg gaf het me wel een voldaan gevoel. Komt dat bekend voor?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Boren in een gitaar
-Grappige audio illusie: oplopende toonladder
-Gehoortest – welk gehoorbereik heb jij?

11 reacties

 1. Tuurlijk! Het is altijd leuk als je een klusje zelf kunt klaren.
  Overigens heeft mijn Home Cinema (Sony) ook kuren, dus wie weet kan je een keertje langskomen om opnieuw zo’n voldaan gevoel te ervaren?!
  Als ik er een CD in stop, dan blijft hij vaak een bepaald geluid maken. Alsof hij moet blijven zoeken wat erin gestopt is. Soms is het weg als ik de Power knop een paar keer aan en uit heb gezet of als ik de CD eruit en er weer in stop. Zo niet, dan is het na het beluisteren van een paar nummers wel weg, dus vandaar dat ik nog niet naar een reparatie expert ben gestapt. Maar goed, ik begrijp uit het bovenstaande stuk dat ik me nu veel beter tot jou kan wenden!

 2. Hmm. Je hebt vast m’n voorrijkosten nog niet gezien he? 😉

  Ok, dit advies krijg je gratis van me:
  Komt dit geluid alleen bij CD’s voor, of ook bij DVD’s?
  Zou de lens van de speler vuil kunnen zijn? Heb je al eens zo’n lens cleaner ding geprobeerd?

 3. Ik ben normaal nooit zo op de taalfoutjes, maar ‘enigzinds‘? 😉

 4. *zucht* en dan maak ik gewoon zelf een tikfout in mijn reactie… /me gaat stil in een hoekje zitten schamen

 5. Eh, oei. Dat moet natuurlijk zonder ‘d’. Dat wist ik ook wel.

  *denk hier een heel verhaal waarin ik overtuigend uitleg waarom daar enigzinds stond i.p.v. enigzins*

  Dus 🙄

 6. Heeren, wat dachten jullie van: enigszins !!!

  @Peter: bedankt voor je reactie! Ik mail je er nog wel over.

 7. Grote zucht. Nou, dat voldane gevoel is inmiddels wel verdwenen door dat ene woordje. 🙁

 8. @Désirée: waarom denk je dat ik die link opgenomen had? Ik had bewust de fout uit de tekst genomen en hem gelinkt naar de juiste spelling op VanDale.nl. 😉

  Die tweede opmerking van mij sloeg op de foute html code die ik gebruikt had, maar dat heeft Peter ondertussen gelukkig opgelost voor mij. 🙂

 9. Tjonge, wat één woordje al niet teweeg kan brengen …
  Het mag daarom natuurlijk ook best eens vermeld worden dat we allemaal erg trots zijn op al die blog’s van Peter waar geen taalfouten in zitten! En dat we het zo leuk vinden dat hij altijd van die verrassende en leuke dingen weet te vermelden. Ga zo door, Peter!

  Zeg jongens, waar halen jullie overigens die smilies vandaan?

 10. 🙄

  Ok, wat die smilies betreft, vanaf vandaag kun je boven elk reactie formulier een aantal smilies vinden. (Robert heeft dit al tijden op zijn blog en nu ik dus ook)

 11. Geweldig Peter, wat een service! 🙂
  Ben toch wel gehecht geraakt aan de smilies, nadat ik op Hyves verzeild ben geraakt … 😉

Reageer op dit bericht!