• 02
 • Dec, 10

Gehoortest – welk gehoorbereik heb jij?

GehoortestHet frequentiebereik van het menselijk gehoor ligt grofweg tussen de 20Hz en 20.000 Hz.

Op YouTube vond ik een filmpje waarin dit frequentiebereik oplopend wordt weergegeven en waarmee je kan ontdekken binnen welke frequenties jouw gehoor valt.

Let wel: het kan voor sommigen een vreselijk irritant geluid zijn, dus speel dit fragment op eigen risico.

Gehoortest

Ok, dit is het fragment: Klik op play en hoor hoe de frequentie langzaam steeds hoger wordt:

Ik begin een bromtoon te horen bij 70 Hz en het ‘gepiep’ houdt bij mij op rond de 16 kHz.

Wat is de laagste toon die jij hoort? En de hoogste die je nog hoort?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Grappige audio illusie: oplopende toonladder
-Snowball – Een kaketoe die danst op muziek van de Backstreet Boys
-Beatles of Stones test voor katten

44 reacties

 1. Ik denk dat het ook erg afhankelijk van de speakers waarmee je deze test doet. Ik hoor van 30 Hz tot 14 kHz. Heb dan ook redelijk grote speakers staan die met name bas tonen erg goed weergeven. Met een paar simpele pc-luidsprekers of een in-ear headphone is het vast andere koek.

 2. Eens met Merino. Bij mij begint het ook bij 30Hz (20Hz hoor ik ook iets, maar dat zou ook ruis van mijn geluidskaart kunnen zijn) en eindigt het rond de 15kHz (moet ik het volume wel vol opendoen, normaal volume stopt het iets eerder). Getest met Sennheiser HD280 hoofdtelefoon, ik test het vandaag of morgen ook nog wel even met goedkope Philips meuk-speakertjes van 10 euro.

 3. OK. Met de cheap ass speakers hoor ik het vanaf 100Hz tot net iets voorbij de 15kHz.

 4. Goede opmerking. Dat hangt natuurlijk af van je speakers en daarmee is dit geen waterdichte test. 😛

  Daarbij kom ik er net achter dat ik dit heb getest met aangepaste subwoofer instellingen. Met een hoofdtelefoon hoor ik ook de bromtoon vanaf 30Hz. Ik vroeg me, gezien jullie metingen, al af of ik bromtoondoof was 😆

 5. Oeps. Ik heb net een zware griep achter de rug, die op mijn oren geslagen is. Ik merkte al dat mijn gehoor verminderd was en deze test heeft het bewezen: Ik hoorde pas iets bij 90 Hz en alles boven 10 kHz is ook onhoorbaar.

 6. Wauw, ik wist niet dat griep invloed heeft op het gehoor. Hmm. Dat moet ik maar eens proberen wanneer ik weer eens griep heb. (Niet dat ik het wil nu wil oplopen om het te testen 🙂 )

 7. hehe inbegin hoor ik niets tot 30Hz, maar begint mijn buik ontzettend pijn te doen. en k hoor tot 14kHz. Maar op headset hoor ik tot 18kHz. Dus ik weet het allemaal niet meer. Ik zal mijn headset maar geloven dan.

 8. Ik kan het hele fragment horen tot ongeveer zo’n 19 kHz. Ik ben 15 jaar. Ik moet naar mate het fragment vordert wel het volume steeds verder opschroeven.

 9. Ik kan het ook hele fragment horen tot ongeveer zo’n 19 kHz. Ik ben 30 jaar. Na de test verder gaat vanaf zon 3 kHz moet ik ook het volume omhoog schroeven.

 10. Ah, leuk dat deze post weer langskomt. Ik hoor alles direct vanaf het begin (20hz) tot rond de 15 khz.

 11. ik hoor van 25 hz tot 17 khz 😎

 12. Corsair Vengeance 2000 headset,
  Laag volume 20 hz tot 16 khz
  Hoog volume 16.5 khz tot 19.5 khz

 13. pff hier staat een andere hoortest online en die tonen komen niet overeen met deze hier …

  http://www.youtube.com/watch?v=R0A72A-c8EU&feature=related

 14. Als ik dit beluister met de boxsen van mijn ipad dan hoor ik het pas erg laat. Maar met mijn in ear oortje hoor ik het meteen

 15. Haha, dit is een topic onder het motto: Leuk geprobeerd, maar net niet.

  Off topic: Ik lees met veel plezier de berichten op dit blog! Ga zo door!

 16. met mijn hoofdtelefoon hoor ik iets beginnen bij 20 hz.
  bij 16 tot en met 17 khz hoor is iets Heel kleins, en bij 18 stopt ie 😉

 17. Ik heb een phillips hoofdtelefoon uptown laats gekocht. Deze kost tussen de 80 tot 120 euro ik haal bij 20 hz t/m 17 khz met deze hoofdtelefoon. Geluidskwaliteit is top en prijs technisch ook een goede prijs. Ik gebruik ze ook om muziek te maken en ben erg tevreden met dit type echt een aanrader!!!

 18. Leuke info, ook al is de test zelf dus niet zo bruikbaar. Maar weet jij dan toevallig ook iets over de correlatie tussen volume en frequentie met betrekking tot de hoorbaarheid? Ik kan me zo voorstellen dat een bijna onhoorbare toon ineens een stuk beter “opgemerkt” zou kunnen worden op het moment dat het volume wordt opgevoerd. Want niet alleen onze trommelvliezen kunnen trillingen opvangen toch?

 19. Interessant punt. Ik kan hier niets over vertellen helaas, maar het klinkt aannemelijk.
  Wellicht helpt het wanneer bij het testen hiervan hoofdtelefoons worden gebruikt, zodat alleen oren de trillingen kunnen opvangen.

 20. Youtube gaat tot ergens tussen 15khz en 16khz.

  Je kunt deze test het best doen met koptelefoons die een bereik veel verder dan 20khz (30khz op z’n minst) hebben.

 21. Dit is uiteraard geen goede test, wij adviseren zeker een echte gehoortest te doen indien iemand denkt problemen te constateren aan zijn/haar gehoor. Echter een preventieve hoorscan kan nog voor een hoortest al een goed beeld geven van mogelijke gehoorschade door muziek en lawaai.

 22. Hogere tonen zijn schadelijker voor de mensen. Canadees onderzoek geeft aan dat mensen klachten krijgen bij hoogfrequent geluid. 75dB is het advies. Wij zijn opzoek naar mensen die ervaringen hebben met hoge pieptonen. Apparaten die dit o.a. afgeven zijn kattenverjagers in combinatie met ultrasoon geluid en Mosquito toestellen. pieptonen.nl

 23. Ik hoorde het vanaf het begin tot 18khz zonder oortjes of zoiets, dus gewoon uit mijn telefoon(een iphone4s als dar wat uitmaakt) is dit goed, of is mn gehoor slecht?

 24. 😥 30 Hz tot 6 Khz, nooit gerookt! 😆

 25. ik begin iets te horen bij 100Hz en niets meer bij 15 Khz.

 26. 9000 hz dan hield het op bij mij gr frank

 27. Ik ben zelf 23 en vanuit dit youtube filmpje kon ik met mijn digitale Home cinema set tussen 30-15000hz horen, hierna kapte het gelijk af. Net alsof de adverteerder ons in de maling probeert te nemen. 😆
  Met een toon generator hoor ik tot 18000hz met hetzelfde volume als gemeten met dit filmpje (Zelfde speakers uiteraard).
  Vooral de lage toonweergave <-100hz is afhankelijk van de speaker/headphone kwaliteit. Wees dus niet bang dat je doof begint te worden wanneer je die tonen in het filmpje niet kunt horen.

 28. Ha, dat is interessant. Ik kan me voorstellen dat YouTube een filter toepast op minder belangrijke frequenties zodat de filmpjes zo klein mogelijk blijven.

 29. Gewoon vanaf de computer met extra speaker, kom ik tot bijna 15000hz en ik ben 60 toch niet slecht dacht ik.
  heb wel altijd mijn oren goed beschermd tegen harde geluiden.

 30. Hoogfrequent geluid is schadelijk voor het gehoor van de mensen. Het veroorzaakt o.a. oorpijn en hoofdpijn klachten.

 31. Nou… heb m met mn iphone gedaan en hoorde 20 Hz tot 18 KHz…..

 32. Erg leuk dit, Maar voor de mensen die het nog niet wisten, Youtube gaat maar tot 16KHz, Op een andere website met zoon ”generator” hoor ik tot 21600Hz (21,6KHz)

 33. met goede hoofdtelefoon kan ik horen vanaf 20 hz tot 13 khz. verder willen mijn oren niet meer mee.

 34. het begint te brommen bij 25 hz tot 8khz,maar ik ben dan ook al 70
  Wel achteruit gegaan ,watte?vroeger hoorde ik de hondenfluitjes
  overigens hoor ik als enigste in het bejaardenhuis de muizen achter het behang piepen,watte zijn de piepers al gaar?

 35. In deze 240p video zitten geen frequenties boven 16 kHz. Vanaf 10 kHz wordt het volume al langzaam wat zachter. Rond 15700 Hz wordt het nog even iets harder en op 4:50 valt het geluid compleet weg. De laatste 21 seconden van deze video zijn compleet stil. Misschien werkt het in HD-kwaliteit beter…

 36. Met de laptop speakertjes hoorde zelfs mijn zoontje v. 9 maar tot 15 kHz en ik maar tot 10 (bijna 46).

  Met een Sennheiser HD 25-1 koptelefoon (redelijk goed) hoorde ik tot 14 a 15 kHz) en mijn zoontje tot 17 a 18)

 37. Maar met deze video (op HD) kan ik tot 18 kHz horen. Wauw!

  https://www.youtube.com/watch?v=VxcbppCX6Rk

 38. Dank voor die link naar dat HD filmpje. Met mijn beste koptelefoon kon ik ook meer horen dan via mijn desktop speakers.

 39. Links, beste oor, 20 Hz tot 18 kHz. Oordopjes van Samsung, op telefoon. Bij 17 kHz gaat het geluid in mijn oor lager klinken.

 40. Met kapotte oortjes:Begint vanaf twintig to 18 maar ben het eens met merino

 41. Volgens mij heb je gewoon een goede hoofdtelefoon nodig en dan hoor je prima de frequenties. Met de standaard prullen ga je deze test altijd verknallen.

 42. Bij mij begon het bij 20 Hz tot 18Kz & dan stopte het, is nog behoorlijk goed voor mijn 63 jaar…

 43. Begin: 20Hz
  Einde: 18 kHz

 44. Met de volumeknop van de laptop op het hardst hoorde ik vanaf 200 Hz voor het eerst een lage bromtoon komen, daarvoor bleef het stil bij afspelen van de video (dus ik vroeg me even af of er wat met het filmpje was). De hogere toon begon daarna al snel pijnlijk te worden dus gaandeweg het filmpje heb ik de volumeknop van mijn laptop tijdens de test steeds zachter gezet. Vervolgens weer hoger gezet toen de hoge toon geleidelijk voor mij minder hoorbaar werd. Met de volumeknop van de laptop op zijn hardst kon ik tot 10 Khz de hoge toon horen. Daarna bleef het weer volkomen stil.
  Op zelfde laptop iemand anders gevraagd deze test ook te doen, En de persoon hoort alles vanaf begin tot einde. Wow!

Reageer op dit bericht!