• 20
 • May, 08

Boren in een gitaar

Gitaarknop borenIk heb een gitaar. Een akoestische. En daar wilde ik graag een draagriem aan kunnen vastmaken, maar er zit maar één bevestigingsknop op (onderaan de klankkast).

In dat geval moet je dan eigenlijk een touwtje aan de kop (bij de kam) vastmaken, waaraan de riem bevestigd kan worden, maar dat vind ik niet prettig spelen. Bovendien heb ik daarbij het idee dat de hals op den duur krom zal trekken omdat hierdoor het gewicht van de gitaar op de hals terecht komt.

Er zit dus niets anders op dan zelf maar een extra bevestigingsknop op m’n gitaar te plaatsen.

Waar plaats je een bevestigingsknop op je gitaar?

Enfin, ik naar een muziekwinkel om te zien waar op de meeste akoestische gitaren de bevestigingsknoppen zitten. Op de meeste Western modellen is, indien aanwezig, de tweede bevestigingsknop te vinden aan de achterzijde van de hiel van de gitaar. De hiel is dat ding dat uit de achterzijde van de hals loopt en aan de bovenkant van de klankkast vastzit.

Gitaar knop schroefMaar goed, ik ben nogal gesteld op m’n akoestische gitaar en vind het idee om er zomaar een gaatje in te boren nogal angstaanjagend. Dus vraag ik bij het afrekenen van een draagriem (overigens best dure dingen), een bevestigingsknop en bijpassende schroef, nog even waar ik bij het bevestigen op moet letten.

Zo leer ik dat de hiel massief is (dat is maar goed ook, want daar moet de schroef in) en dat ik eerst even moet voorboren, om te voorkomen dat het hout gaat scheuren.
Overigens was ik dat al van plan, maar het is toch prettig om het van een gitaarwinkelier te horen.

Boren

gitaar-knop-voor.gifThuis leg ik m’n gitaar voorzichtig op tafel en zet met een fijne viltstift een kleine stip op de plek waar ik de knop wil hebben. Vervolgens pak ik de boormachine erbij, doe er een kleine boor in (2 mm) en meet even af hoe diep ik ongeveer moet boren.

Zonder te veel kracht te zetten druk ik de boor op het viltstiftstipje en ik zie hoe langzaam de krullen uit de gleuven van de boor kruipen. Waar ben ik mee bezig? denk ik voor een moment. Je boort in je gitaar! Maar zelfs al zou ik willen, dan kan ik nu niet meer terug en dus boor ik tot ik de geschatte diepte heb bereikt.

Hup, de boor eruit en tevreden kijk ik naar het voorgeboorde gaatje. Dat ziet er goed uit.
Vervolgens zet ik de knop met schroef op het kleine gaatje en draai langzaam de knop naar de kast toe.

Gitaar knop naZo, klaar. Vol trots kijk ik naar de tafel en realiseer me dat ik nu de trotse eigenaar ben van een gitaar met maarliefst twee bevestigingsknoppen. Wauw.

Terwijl ik dit zo opschrijf bedenk ik me dat het eigenlijk niets voorstelt. 8)

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Pulp Fiction liedje op de gitaar met een staafmixer
-Snaarloze gitaar met touchscreen
-Tijd op een horloge vooruit zetten met een boormachine

12 reacties

 1. Klussen met Peter, deel 1. Volgende keer: hoe verbouw ik mijn badkamer 😉

 2. André, is dit een verzoek om hier een keertje te gast-bloggen? 🙂

 3. Ik wil best een klussen met lezer item opstarten, maar ik vraag me af of het hier past 😉

  Ander ding: ik ben afgelopen zaterdag bij The Queen Spectacular geweest (was voor de opening van de nieuwe TT hal). En dat is echt een aanrader, het was net alsof de echte Queen stond op te treden, kippevel.

 4. Tof!
  t’is dat ik geen nooit rondsjouw met mijnn crafter maar anders ging ik ook gaatjes erin boren.

 5. Oei, daar zou ik ook heel veel moeite mee hebben. (hoe zit dat trouwens bij een spaanse gitaar?)

 6. Dat Queen Spectacular zag er leuk uit. Op YouTube vond ik een paar filmpjes, o.a. van RTV Drenthe.

  Over de Spaanse gitaar. Volgens mij horen daar geen bevestigingsknoppen op te zitten. Ik kan me niet herinneren dat ik dat ooit gezien heb.
  Maar indien gewenst zou het op dezelfde manier moeten kunnen. Eentje onderaan en een op de hiel. Voor de zekerheid zou ik het toch aan een muziekwinkelier vragen.

 7. Peter, bedankt voor je heldere stukje: Boren in een gitaar, ik weet nu wáár perecies ik het gaatje kan boren: nl. de achterzijde van de hiel van de gitaar. Ik ga ‘t meteen doen.
  scarecrow.mark

 8. Succes ermee.

 9. Merken als taylor plaatsen m aan de zijkant van de hiel. Maar ik heb nog nooit live met een taylor rondgezeuld, en ik weet niet of dat überhaupt wel zekerheid bied aan de bevestiging. TIP: als je gaat boren en het stukje (heelcap) is ingelegd, is dat 99/100x plastic (en de ene keer is het een bijzondere martin en die is zooo duur..), het is dan een idee om de bitje een beetje te smeren. TIP: daardoor wordt ‘t bitje gladder, sla eerst met het bitje een deukje voor grip. Vergeet ook niet dat je schroefje een stuk dikker moet zijn als het voorgeboorde gat (anders lazert ‘ie er met het zelfde gemak weer vanaf). Heb t gedaan bij mn vorige gitaar, en ga t binnenkort bij mn 000-model doen 😉

  tschüs

 10. Ik heb helemaal geen bevestigingsknoppen. Ik vind het een beetje eng om aan de onderkant een gat te maken.. Help? ❓

  Jorien

 11. Hoi Jorien. Dat lijkt mij ook eng, o.a. omdat ik niet weet of je daarbij in iets massiefs kan boren wat de schroef meer houvast geeft.

  Ik raad je aan even bij een muziekwinkel langs te gaan om te vragen waar je hierbij op moet letten. Wellicht moet je er toch naar toe om bevestigingsknoppen en een riem te kopen. En misschien kan de winkelier zelfs de knoppen er voor je op zetten.
  Succes ermee! 😈

 12. 👿 Ik was al langer aan het kijken voor een draagriem voor mijn ukelele, om er dan onlangs achter te komen dat hetgeen mij als een ukelele verkocht was gewoon een simpele kinder gitaar bleek te zijn.Godverdomme, marktplaats oplichters… nu ben ik echt genaaid want geld voor iets anders heb ik niet !!! 😥 😥 😥

Reageer op dit bericht!