• 20
  • Sep, 07

Klein Cultureel Woordenboek van de popmuziek

Vorige week ben ik voor de derde maal weer eens begonnen te lezen in het Klein Cultureel Woordenboek van de popmuziek van Nederlands bekendste popkenner Leo Blokhuis (met een voorwoord van Matthijs van Nieuwkerk (DWDD)). Hierbij viel het me weer op dat het een mooi compact, betaalbaar, en 600 begrippen tellend naslagwerk is, waarin een boel boeiende popfeitjes te vinden zijn.

Cultureel Woordenboek van de popmuziekAfgezien van een paar micro foutjes (zo haalde Little Green Bag van George Baker niet de top 10 in de VS, maar slechts de 21e plaats, en scoorden Simon & Garfunkel pas een hit in 1965 met Sounds of Silence i.p.v. 1964 etc.) en de onvermijdelijke vraag welke invloedrijke artiesten er in deze uitgave ontbreken, is dit boek een aanrader voor veel popliefhebbers die hun kennis willen vergroten. Ook met het oog op een komende cafe Popkwiz kan dit voor deelnemers interessant zijn.

Het valt me namelijk vaak op in quizzen en gesprekken met vrienden, kennissen en collega’s dat velen een vrij grote popkennis hebben, maar dat deze kennis dikwijls fragmentarisch is, en meestal beperkt is tot een aantal genres of een decennium. Hierbij zitten er vaak gaten in de basics van de popmuziekgeschiedenis. Zo kan iemand me alle albums van de Foo Fighters opnoemen, maar weet bijvoorbeeld niet door wie de klassieker Stairway To Heaven geschreven is.

Hierbij zou dit boekje, op een niet al te tijdrovende manier, een belangrijke rol kunnen vervullen. Bijkomend kan dit lezers ook stimuleren buiten de reeds bekende genres en decennia te gaan zoeken naar invloedrijke popmuziek.

Ook voor degenen die wel deze basiskennis van de popgeschiedenis hebben, is dit een leuk boekje, omdat je hiermee kan zien wat je al wel weet en waar nog eventuele kennisgaten zitten. Enfin, na 3 keer lezen mag er wat mij betreft ook wel een GROOT Cultureel Woordenboek van de popmuziek op de markt komen. 🙂

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Popmuziek in een notendop
-Het Plaatjesboek van Leo Blokhuis
-Luisteren & cetera: De belangrijkste 25 platen van de jaren 70

Reageer op dit bericht!