• 16
  • May, 08

50 Jaar Nederpop – Jan Van Der Plas

50 jaar Nederpop - Jan van der PlasEen paar weken geleden verscheen het boek 50 Jaar Nederpop van Jan Van Der Plas (o.a. bekend van OOR), waarin de geschiedenis van de Nederlandse popmuziek in zo’n 250 pagina’s wordt uitgelegd.

Het is een erg boeiend en fraai vormgegeven boek dat wat mij betreft de standaard inleiding op de Nederpop genoemd mag worden.

Handboek

Het boek is opgedeeld in een aantal chronologische en thematische hoofdstukken, waarbij de opzet overeenkomt met die van een handboek, zoals je die bij scholen en opleidingen tegenkomt. Per hoofdstuk wordt aangegeven wat de belangrijkste artiesten zijn en de belangrijkste singles & albums. Daarbij is ook de grote hoeveelheid afbeeldingen (van singeltjes, artiesten etc.) van belang en maakt het lezen nog prettiger. Het zou me niet verbazen dat dit boek verplichte kost wordt op de Nederlandse Rock of Popacademie.

Indeling

Als beginpunt van de Nederpop wordt de opname van de eerste single van de Tielman Brothers in 1958 gekozen. Hoewel dit mooi uitkomt voor de titel en de jaar van uitgave van dit boek, vraag ik me af of dit wel het ideale beginpunt van de Nederpop is. Zeker omdat die single slechts in een oplage van 500 wordt uitgebracht, en geen hit wordt in Nederland. Enfin, dit is een van de weinige minpuntjes van dit boek.

In verschillende hoofdstukken over de Rock ‘n Roll, Beat, Disco, Nederlandstalig, Engelstalig, Dance etc. wordt beschreven hoe de Nederpop zich ontwikkelde en welke namen en opnamen daarbij bekend werden. Hierbij wordt ook af en toe verwezen naar de internationale ontwikkeling van de popmuziek (Beatles, Stones, etc.). Opvallend hierbij is dat in de eerste periode van die 50 jaar Nederland achterloopt op de internationale ontwikkelingen en pas vanaf het begin van de jaren 70 ook (sporadisch) internationale successen weet te behalen.

Het boek wordt afgesloten met een interessant maar iets te beknopt overzicht van de ‘Best verkochte Nederpop in het Buitenland’.

De standaard inleiding op de Nederpop

Al met al is dit een erg goed boek waarmee een helder overzicht wordt gegeven van de geschiedenis van de Nederpop en dit boek mag wat mij betreft de standaard inleiding op de Nederpop genoemd worden.

Het boek geeft op een boeiende wijze inzage in de ontwikkeling van onze popmuziek, en biedt een kapstok waar je al de bekende Nerderpop namen (Golden Earring, Motions, Boudewijn de Groot, Shocking Blue, Focus, George Baker, Earth & Fire, Doe Maar, Blof, Borsato, Anouk, Junkie XL, Tiesto, Vengaboys etc.) kan plaatsen.

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Popmuziek in een notendop
-50 jaar pophistorie – Erik Bevaart
-Luisteren & cetera: De belangrijkste 25 platen van de jaren 70

2 reacties

  1. Je zegt dit boek moet verplicht worden op de Rockacademie, sterker nog ik geef les aan de MBO opleiding Pop en Media in Leeuwarden, daar gebruiken wij de voorganger van dit boek al jaren. Het heet Nederpop een geschiedenis van de Nederpop en de tekst is vrijwel identiek. Overigens als je dit boek gelezen had, kon je de quiz van gisteren makkelijk volgen. Helaas vergeten deze quiz op te nemen, was leuk geweest voor de lessen.

  2. Ik kan me goed indenken dat dit boek idd verplicht wordt op diverse pop/rock opleidingen, samen met Popmuziek in een notendop van Gijsbert Kamer.

    De quiz van gisteren zou, op een paar eigentijdse vragen na, hier idd prima mee te doen zijn.

    Ik vond dat er in die quiz (over 50 jaar Nederpop) leuke vragen zaten. Toch leek het geheel me vrij rommelig, o.a. door de opzet met ‘bekende’ Nederlanders.

Reageer op dit bericht!