• 17
 • Oct, 08

Once – Prachtige singer-songwriter film uit Dublin

Eens in de zoveel tijd zie je een film die je helemaal omver werpt van schoonheid. Once is zo’n film.

Once - Prachtige singer-songwriter film uit DublinHet verhaal van Once speelt zich af in Dublin en gaat over twee love-broken personen aan de onderkant van de maatschappij.

Hij, een echte Ier, repareert stofzuigers en is daarnaast straatmuzikant. Zij is een Tsjechische immigrante en verkoopt rozen in drukke winkelstraten.

Wanneer ze elkaar ontmoeten blijkt dat ze het goed met elkaar kunnen vinden en dit o.a. uiten in het maken van (singer-songwriter) muziek.

Trailer van Once

Hier zie je een korte samenvatting van deze prachtige film:

Muziek van Once

Once - filmHet mooie van de film Once is dat de twee hoofdpersonen, Glen Hansard en Markéta Irglová, geen acteurs maar echte muzikanten zijn. Ze schreven dan ook de meeste liedjes voor de eveneens prachtige, voor 2 Grammy awards genomineerde soundtrack van deze singer-songwriter film.

Falling Slowly

Falling Slowly is een van die liedjes en het leverde de makers in 2008 een Oscar op voor de beste filmsong:

Bob Dylan was later zo onder de indruk van de film dat hij Glen en Markéta vroeg een cover op te nemen van zijn You Ain’t Goin’ Nowhere voor de ‘I’m Not There’ film. Hier zie daarvan een Glen en Markéta live versie, samen met Blof(!).

Conclusie: Zien want het is een prachtige film!

Het is lang geleden dat ik door een film zo positief verrast werd. De laatste keer dat dit gebeurde was toen ik het eveneens prachtige As It Is In Heaven zag, waarbij in een kleine setting muziek een belangrijke rol speelt in het bijeen brengen van personen.

Enfin, Once is ook zo’n verrassende low-budget film ($160.000) waarin singer-songwriter muziek een grote rol speelt in het bijeen brengen van de hoofdrolspelers. Daarnaast is de spanning (romantiek) tussen de twee hoofdpersonen prachtig om te zien. Sterker nog, Glen en Markéta schijnen in het echt ook een relatie te hebben, wat het verhaal van Once eigenlijk alleen maar mooier maakt.

Kortom: Zien die film!

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Sa Som I Himmelen – As It Is In Heaven
-Carole King en James Taylor – Live At The Troubadour
-SBS 6 breekt voortijdig m’n film af

5 reacties

 1. zei ik toch… 😛

 2. Once is een prachtige film, goed gefilmd, goed geacteerd en met werkelijk geweldige muziek. Vorig jaar op DVD gezien toen mijn vriendin daar mee thuiskwam, zomaar uit de bibliotheek.
  We waren na afloop zwaar onder de indruk van Once.

  Hier een voorbeeldje van de prima muziek van Once:

  http://www.youtube.com/watch?v=0k_Pe_iNYO4

 3. Ik vind Once ook echt een pracht van een film!

 4. Goedenavond peter,
  Kan jij mij helpen aan deze film ik kan hem nergens meer vinden. Ik wil hem voor een kennis regelen.
  Ik wil er voor betalen.
  gr. HansTijssen
  hans1422@hotmail.com

 5. Hoi Hans,

  Ik heb online even zitten zoeken bij Free Record Shop (FRS) en Bol.com en het lijkt wel alsof deze film (tijdelijk?) niet meer in Nederland te bestellen is. Heel vreemd voor een film van deze klasse.
  Via FRS heb ik ooit wel eens een import DVD besteld. Misschien kun je eens bellen met of langsgaan bij een winkel en vragen of ze er aan kunnen komen?
  Andere mogelijke plekken waar ik aan denk zijn de art house films bij V&D/Media Markt of in de betere boekenzaak.
  Als je niet afhankelijk bent van ondertitels, kun je wellicht ook via Amazon of Marktplaats een exemplaar vinden.
  Succes!

Reageer op dit bericht!