• 10
 • Aug, 07

Nieuw moederbord

Afgelopen week heeft m’n moederbord het begeven en heb ik een nieuwe aangeschaft.

MoederbordVoor de degenen die niet meer precies weten wat een moederbord is, dat is het grote bord in een computer waarop al die chipjes (glitterende dingen) en zo te vinden zijn. Vergelijk het met maar de deeglaag van een pizza, waarop allerlei noodzakelijke ingredienten (processor, harde schijf, geheugen etc. te vinden zijn). Enfin, m’n deeglaag had waarschijnlijk te lang in de oven gezeten (doorgebrand?) omdat m’n computer steeds spontaan uitviel. Op een gegeven moment startte deze niet eens meer op.

Enfin, om van het onzekere gevoel af te komen heb ik een nieuw moederbord gekocht. Wat me verbaaste is dat in ongeveer 2 jaar m’n oude moederbord zo verouderd was, dat ik ook meteen een nieuwe processor moest aanschaffen. Dus ik maakte er maar een ‘system-upgrade’ van. Gelukkig trof ik nog een moederbord waarbij ik m’n huidige geheugenkaarten (DDR) en harde schijven (IDE) kon gebruiken, zodat ik deze (nog) niet hoefde te vervangen.

Ik was blij dat het installeren van de processor en het moederbord me eigenlijk goed afging. Bij de eerste keer opstarten herkende Windows meteen m’n nieuwe Dual-core processor meteen en hoefde ik alleen nog maar een paar drivers te installeren.

Hopelijk blijft m’n compu het nu weer gewoon doen, ook al druk ik elke 30 seconden nog op CTRL-S, omdat de angst dat m’n computer spontaan uitvalt er nog goed in zit.

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Wat is jouw favoriete mediaspeler op de computer?
-Toetsenbord trauma’s
-Waarom ik Google Chrome niet als standaard browser gebruik

3 reacties

 1. ik heb via asus een nieuw moederbord verkregen maar nu is me laptop trager, hebben ze nu in mijn laptop dan een tragere gezet of is dit niet mogelijk?
  ik weet niet wat een nieuw moederbord dus doet, etc.

  graag uw antwoord en alvast dank

 2. @Petra: Ik heb geen idee. Het moederbord is o.a. verbonden met de processor, harde schijf en geheugen. Kun je nagaan of die capaciteiten onveranderd zijn?

  Heeft iemand anders een idee?

 3. bedankt voor je bericht
  ik zal dit idd eens uit gaan zoeken of dit veranderd is dan hoort u nog van mij.

  groetjes,
  Petra

Reageer op dit bericht!