• 10
 • Jun, 11

Nederlandse nummer 1 hits in Amerika

Nederlandse nummer 1 hits in AmerikaWist je dat er twee Nederlandse singles zijn die ooit op 1 hebben gestaan in de Amerikaanse Billboard singles Hot 100 lijst?

Dat zijn:

 • Venus van Shocking Blue
 • Stars On 45 van Stars On 45

Tijd voor een kort geschiedenislesje.

Venus van Shocking Blue

In 1969 verschijnt Venus van de Nederlandse groep Shocking Blue. Zangeres Mariska Veres is het gezicht van de band, gitarist Robbie van Leeuwen het brein en voornaamste songwriter. Met Venus scoort de band haar eerste top 10 hit (no 3) in Nederland. Wanneer een jaar later de Amerikaanse ondernemer Jerry Ross dit nummer meeneemt naar Amerika en het daar op zijn Colossos label uitbrengt, wordt het een hit en bereikt het er zelfs de nummer 1 positie.

Na dit succes wordt Venus opnieuw een hit in Nederland maar de single blijft weer op de 3e plaats in de Top 40 steken. In het buitenland weet de band na Venus geen succes meer te behalen maar in Nederland scoort de band nog een aantal grote hits (waaronder de twee nummer 1 hits Never Marry A Railroad Man en Mighty Joe). Tegen 1973 is het succes voorbij en scoort de band haar laatste Top 40 hit in Nederland.

Oh ja, pas vele jaren later werd bekend dat Venus voor een deel geïnspireerd was door The Banjo Song (Oh Suzanna!) uit 1963 van The Big Three met daarin Cass Elliot van de latere The Mama’s & The Papa’s.

Stars On 45

De andere Nederlandse nummer 1 hit in Amerika is Stars On 45 van Stars On 45. Dit nummer heeft zijn oorsprong in de onofficiële disco medley Let’s Do It in the 80’s uit 1980 waarin diverse jaren 60 liedjes van met name de Beatles vermengt zijn met latere hits van o.a. de Buggles, ELO, Madness en Lipps Inc. Oh ja, Venus van Shocking Blue was ook in deze medley te horen.

D.J. Willem van Kooten hoort deze bootleg en schakelt producer Jaap Eggermont (ex-Golden Earrings) in om er een legale medley van te maken, waarbij o.a. de liedjes van de Beatles opnieuw worden ingezongen. Er ontstaat een versie van bijna 10 minuten waarvan een single edit wordt gemaakt met deze liedjes:

Medley: Intro “Venus” / Sugar, Sugar / No Reply / I’ll Be Back / Drive My Car / Do You Want to Know a Secret / We Can Work It Out / I Should Have Known Better / Nowhere Man / You’re Going to Lose That Girl / Stars on 45

Deze single wordt eind 1980 uitgebracht en bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Later werd het ook een grote hit in Groot Brittannië en in de zomer van 1981 bereikt het zelfs de top van de Amerikaanse Billboard lijst, waarmee het de tweede Nederlandse nummer 1 single in Amerika wordt.

Het succes van de studiogroep Stars On 45 wordt nog iets verlengd door een aantal medley albums en singles, waarin o.a. ook ABBA, de Rolling Stones en Stevie Wonder te horen zijn.

Hollands Glorie

Dit zijn de enige twee Nederlandse nummer 1 hits in Amerika. Venus is daarvan vermoedelijk de meest succesvolle, omdat het nummer 3 keer (!) de top in Amerika heeft bereikt. De eerste keer in de uitvoering van Shocking Blue (1970), de tweede keer als onderdeel van de Stars On 45 medley (1981) en in 1986 voor een derde keer in de cover versie van Bananarama.

Ok, ben jij als Nederlander trots op deze twee nummer 1 hits in Amerika?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Britse nummer 1 hits in Amerika – Wat ging er mis rond 1990?
-Einde nummer 1 hits Marco Borsato in de Top 40?
-Zijn er klassieke Oranje voetbal hits?

18 reacties

 1. “Venus” is en blijft natuurlijk een klassieker!

  Door Stars on 45 heb ik de Beatles leren kennen. Op de LP (ja, die had je toen nog 😛 ) “Long Play Album” van Stars on 45 was een nóg uitgebreidere medley te horen van Beatles-hits. Toen ik daarna de echte Fab Four op de radio hoorde, werd ik nieuwsgierig waar dat nou allemaal vandaan kwam – en de rest is geschiedenis 😉

  Overigens laat George Baker te pas en te onpas weten dat hij er ook een grote hit heeft gehad met “Little green bag”, maar of dat ook inderdaad zo is waag ik te betwijfelen 😐 Was dat top 10 of top 20?
  En de Golden Earring natuurlijk!

 2. Zowel Little Green Bag als Paloma Blanca van George Baker bereikten de Amerikaanse Top 30, maar niet de top 20 (bron).

  En de Golden Earring behaalde met Rader Love volgens mij een nr 13 hit in de VS en Twilight Zone bereikte er zelfs nummer 10.
  Oh ja, When The Lady Smiles werd geen succes in de VS vanwege de videoclip, maar werd een nr 3 hit in Canada.

  N.B. hierbij is de hoogste positie als uitgangspunt genomen voor succes. Dit hoeft niet volledig overeen te komen met verkochte aantallen of eeuwigheidswaarde. Volgens mij is Radar Love ondanks de iets lagere bereikte toppositie, bekender in de VS dan Twilight Zone.

  Op deze site vind je overigens een mooie samenvatting van Nederlandse successen in Amerika.

 3. Voor de goede orde: Deze maand is er een Nederlander bijgekomen die in samenwerking met anderen de top van de Amerikaanse Billboard lijst heeft gehaald: Afrojack. Hij is een van de featured artiesten op de Give Me Everything single van Pitbull. Tevens is hij de producer ervan en heeft hij meegeschreven aan dit nummer.

 4. Leuk blog!

  Even nog over stars on 45: door een rechtenkwestie in de VS was de titel daar de volledige zoals hierboven genoemd (Medley t/m you’re gonna lose that girl) ! Toen de langste titel op 1, misschien nog wel.

  Onlangs nog de 12 inch gedraaid en daar komen nog veel meer andere (niet Beatles) nummers op voor.

 5. @Frans: Dank je voor je compliment en je toevoeging. Ik had daar inderdaad iets over gelezen.

  Bedoel je met die 12 inch de oorspronkelijke bootleg versie of een speciale uitgebreide versie van die officiele single?

  Ik vraag me af of deze medley formule nu nog zou werken. In het verleden is het wel vaker voorgekomen (Jive Bunny, Grease) maar zouden luisteraars nu nog blij worden van een nieuwerwetse dance-medley van oudere nummers? Hmm, en van welke artiesten? Madonna? Michael Jackson? Prince? U2?

 6. Nee, ik bedoel met de 12 inch versie een uitgebreide versie van de hit, die tegelijkertijd in de winkel te koop was. Ik geloof dat die versie wel 15 minuten duurt en een aantal hits uit eind 70 begin jaren 80 zijn erin verwerkt. Ik kan me echt even niet voorstellen dat een Prince of Madonna medley (gezongen door een andere artiest) nu hoge ogen gaat gooien. Maar zeg nooit nooit. Wat dat betreft had So45 natuurlijk een prima klinkende John en Paul.

 7. De versie die Frans bedoelt, ken ik ook. Op de LP duurt ie nóg langer, volgens mij.
  Eén hele grote medley besloeg maarliefst een plaatkant. Ik heb er ooit, toen ik nog bij een lokale omroep werkte, een speciaal item in mijn radioprogramma van gemaakt en toen heel kant 1 gedraaid (inclusief tikken en spetters, want echt nog van LP)! De volgorde van die hele medley ken ik nog steeds uit mijn hoofd… 😀
  Overigens: als anti-spam word moet ik nu ‘Beatles’ intypen – dat kan geen toeval zijn 😉

  Jive Bunny vond ik trouwens werkelijk verschrikkelijk!

 8. Ik heb ook niet zoveel met Jive Bunny, maar ik denk dat ik wel een paar R&R platen heb leren kennen door die hitjes. In Groot Brittannië scoorden ze volgens mij 3 nummer 1 hits.

  En de daardoor mogelijk beïnvloedde The Anniversary Waltz van Status Quo was toen ook een grote medley hit.

 9. In 1959 hadden Lydia en her melody makers uit Apeldoorn een nr. 1 hit in de USA met de single: “Send me the pillow”. En dàt is dus de allereerste nr.-1 hit van een nederlandse artist in America.
  Op de achterzijde stond het nummer; “Heart Beat”.
  E.e.a. is na te lezen in de muziekbladen van die tijd, zoals Tuney Tunes en wellicht ook in Muziek Express.

 10. Dank, dat klinkt interessant.

  Ze heeft volgens mijn hitdossier in 1959 en 1960 een paar maanden met ‘Send me the pillow’ in onze Nederlandse pre-Top 40 hitlijsten gestaan en bereikte de 4e plek, als Lydia & Her Melody Strings.

  Volgens mij heeft ze zo te zien GEEN Amerikaanse hit gescoord, laat staan een nummer 1 hit in de VS. Ze komt niet voor in mijn Billboard bronnen (Top 40 boek/archief-lijsten/wikipedia).

  Het zou kunnen dat er verwarring ontstaan is omdat haar versie vermoedelijk een cover versie is van Hank Locklin, die met die titel een Amerikaanse hit in 1957/58 scoorde. Dat was overigens ook GEEN Amerikaanse nummer 1 hit in de Billboard Hot 100.

 11. Heeft Willy Alberti ook niet eens op de 1e plaats van de Amerikaanse top 100 gestaan? Met een of ander Italiaans lied? Wie weet dit?

 12. Volgens mijn gegevens heeft hij (als een van de eerste Nederlandse acts) een Top 100 hit in de VS gescoord met zijn versie van Marina (oorspr. van Rocco Granata). In 1959 bereikte hij hiermee de 42e plaats in de Billboard lijst. Dit was ook zijn enige hit in die lijst.

 13. Also see:
  http://muziek-en-film.infonu.nl/diversen/145757-nederlandse-successen-in-de-amerikaanse-hitparade.html

 14. Dank voor die link. Mooi overzicht.

 15. Rain in May van Max Werner was ook een top 10 hit daaro!

 16. En How do you do? van Mouth and McNeal was ook no.1 als ik me niet vergis (uit blote hoofd)

 17. Hi John. Ik heb dat even nagezocht en vond dit:

  Rain in May kwam in de Billboard Hot 100 niet verder dan plaats 74 (in 1981).
  Zie bijv. https://en.wikipedia.org/wiki/Max_Werner

  How Do You Do belande wel in de top 10 en bereikte de 8e plaats in 1974, zie:
  https://en.wikipedia.org/wiki/How_Do_You_Do_(Mouth_%26_MacNeal_song)

 18. Wist je dat de Nederlandse Symphonic Metal band Within Temptation in 2011 met hun cd “Unforgiven” op 1 binnen kwam op de Rock Chart?

Reageer op dit bericht!