• 06
 • May, 11

Einde nummer 1 hits Marco Borsato in de Top 40?

Einde nummer 1 hits Marco Borsato Top 40?Eerder schreef ik over de grote hoeveelheid nummer 1 hits van Marco Borsato in de Top 40.

Onlangs viel het me op dat Marco’s laatste album, Dromen Durven Delen, geen nummer 1 hits heeft opgeleverd en dat daarmee een einde kwam aan zijn serie van 9 opeenvolgende nummer 1 hits in de Top 40.

Echter, in de singles Top 100 wist hij wel twee nummer 1 hits van dat album te scoren. Hoe kan dat?

Hitgrafiek van Marco Borsato

Zie hier de hitgrafiek van Marco Borsato:
Hitgrafiek van Marco Borsato

In deze grafiek komen tot 2010 de hoogste posities van Marco’s singles in de Top 40 en Top 100 redelijk overeen. Vanaf 2010 haalt hij minder hoge posities in de Top 40.

De verschillen vanaf 2010 zijn opmerkelijk. Zijn laatste single op het moment van schrijven (Kom Maar Op (Vrij) met Lange Frans) bereikte in de Top 100 een 6e plaats. In de Top 40 bleef deze op 29 steken.

Vergelijking met Jan Smit

Bekijk deze grafiek eens van Jan Smit vanaf zijn comeback in 2005:

Jan Smit hitgrafiek in top 40 en top 100Hier is ook een groot verschil tussen de Top 40 en Top 100 noteringen te zien. In de Top 100 scoorde hij in die periode 11 nummer 1 hits. In de Top 40 waren dat er maar 5.Vanaf 2008 lijkt Jan Smit het in de Top 40 opeens minder goed te doen, terwijl er in de Top 100 nog geen sprake is van afnemend succes.

Overigens geldt ook voor Nick & Simon dat ze het veel beter doen in de Top 100. Daar scoorden ze 8 nummer 1 hits en geen enkele in de Top 40(!).

Manipulatie hitlijsten?

Deze verschillen zijn erg opmerkelijk en het geeft allereerst aan het gebruik van twee landelijke hitlijsten verwarrend is. Daarnaast suggereert het een manipulatie van in ieder geval 1 van deze twee lijsten.

Opmerkelijk vind ik dat deze lijsten voor een aantal jaar redelijk overeenkomende posities laten zien voor de hierboven genoemde artiesten, maar dat vanaf 2008-2010 de successen van Marco Borsato en Jan Smit in de Top 40 een opmerkelijke daling laten zien. Suggereert dit de toepassing van een Top 40 een filter op het succes van een bepaalde groep artiesten? Of is het een indicatie van kunstmatig hoge verkoopcijfers van die artiesten in de Top 100?

Hoe dan ook, het lijkt dat er (voorlopig?) een einde is gekomen aan de stroom van nummer 1 hits van Marco Borsato in de Top 40.Vanzelfsprekend zal het grote succes van elke artiest een keer afnemen en dus ook voor Marco Borsato, maar het is me door het bovenstaande nog steeds niet duidelijk of deze afname correct is, of dat er sprake is van manipulatie. 😕

Wat denk jij?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Wit Licht en andere nummer 1 hits van Marco Borsato
-Marco Borsato scoort met Dochters zijn 14e nummer 1 hit
-Wie heeft de meeste nummer 1 hits?

10 reacties

 1. Ik weet dat de Top 40 vanaf november 2008 naast airplay & verkoopcijfers ook iedere week een onderzoek doet naar de muziekvoorkeur van een panel bestaande uit “een representatief deel van de nederlandse bevolking”.
  De uitkomsten uit dit onderzoek worden wekelijks ook meegewogen bij het samenstellen van de Top 40.

  Dit zou een verklaring kunnen zijn.
  Persoonlijk vraag ik me af hoe representatief zo’n panel eigenlijk is en of dit juist niet afwijkingen in de lijst in de hand werkt.

  Groet,
  Ron

 2. @Ron: Dank voor die toevoeging. Ik wist dat niet, maar zoals ik het lees lijkt het me een (zwak) excuus om de lijst beter overeen te laten komen met een doelgroep. Dat is manipulatie en tast de betrouwbaarheid van deze lijst aan.
  Jammer.

 3. Peter, het genoemde CMO-onderzoek is niet de belangrijkste reden dat de lijsten verschillen. Dit subjectieve onderzoek telt maar voor een klein deel mee.

  Het grootste verschil wordt veroorzaakt door de airplay, dat voor 50% meetelt voor de Top 40. Als een nummer niet of nauwelijks op 538 en/of 3FM wordt gedraaid, krijg je geen of een veel lagere notering in de Top 40, dan in de Single Top 100 (ST100).

  Daarnaast worden voor de Top 40, downloads over twee weken geteld ipv over 1 week zoals voor de ST100. Daarom is de Top 40 ook veel trager dan de ST100.

  Een derde oorzaak voor de verschillen t.a.v. Nick & Simon, Jan Smit en andere Nederlandstalige hits, ligt in de fysieke single. Deze telt nauwelijks mee voor de Top 40, omdat het vaak om instores gaat, waarbij een artiest naar een cd-zaak komt voor een signeersessie en daarbij cd’s verkoopt. De #1 van Frans Duijts is daar een goed voorbeeld van. Ook als je op een site een fysieke cd-single bestelt, telt deze verkoop niet mee voor de Top 40, maar wel voor de ST100.

  Voor mij persoonlijk doet de Top 40 er niet meer toe sinds juli 1999, toen de airplay werd geïntroduceerd. Dat was niet zonder reden, want op die manier kon de lijst zich profilieren als de lijst van 538 en TMF. Maar daarmee was het tijdperk wel voorbij dat de lijst representatief was voor wat populair is in Nederland.

 4. @Jan: Dank voor je interessante aanvullingen.

  50% airplay? Daarmee zie ik de Top 40 inderdaad niet meer een representatieve lijst van op verkoopcijfers gebaseerde populariteit. Ik heb moeite om airplay als een betrouwbare maatstaf van populariteit te zien.

  Wat ontzettend jammer eigenlijk, omdat ik de Top 40 vanaf 1965 graag als DE lijst van Nederland zou willen zien. Nu zou dat mogelijk de ST100 zijn, en die begon pas in 1993 dacht ik. Dan krijg je weer het gedoe met pre-ST100 hits, net zoals destijds het geval was met de Top 40 hits en hits van voor 1965. Werken met meerdere hitlijsten is gewoon onhandig. Probeer deze vraag maar eens goed te beantwoorden: Hoeveel nummer 1 hits hebben de Beatles in Nederland gehad?

  Ik begrijp niet goed waarom de Stichting Top 40 airplay zoveel heeft laten meewegen. Ok, de lijst wordt dan 538/TMF vriendelijker, maar het tast volgens mij wel de betrouwbaarheid/onafhankelijkheid van de lijst aan. Zou die stichting Top 40 niet boven de verzuiling van het radiolandschap moeten staan?

  Daarnaast zal ook de verschuiving in verkopen van fysieke singles naar (legale?) downloads of het bekijken van YouTube videos een rol hebben gespeeld.
  Maar airplay is daarvoor niet de oplossing. Airplay doet afbreuk aan hitlijsten, omdat daarin de rol van het publiek veel minder groot is. En die rol zou juist moeten zorgen voor representativiteit en betrouwbaarheid van een lijst.

  @Jan: Is de ST100 dan volgens jou de meest betrouwbare lijst van Nederland?

 5. @Peter. In jaren verschilt de Single Top 100 (ST100) in minder dan je zou denken met de Top 40. De verre voorloper hiervan is namelijk de Hilversum III Top 30, gestart op 23 mei 1969 door Joost den Draayer. Slechts 4 jaar na de Top 40 dus.
  Voor de hele geschiedenis kijk op Wiki-pedia, voor alle lijsten op http://www.dutchcharts.nl en voor de originele gedrukte exemplaren (waar er vele van zijn geweest), kijk ook even op http://www.Megatop50.nl. Wat velen niet weten, is dat H.III gelijktijdig met de Top 30 een elpee top 10 introduceerde, ver voor Veronica er mee kwam.

  Dan je vraag over betrouwbaarheid. De ST100 geeft een weergave van datgene wat er daadwerkelijk wordt verkocht aan singles/downloads. Dit in tegenstelling tot de Top 40 dat de populariteit meet, i.c. airplay. Doordat er maar weinig singles/downloads worden verkocht, is het makkelijker om een hit te scoren dan vroeger en dat zie je terug in de ST100.

  Nederlandse artiesten trekken alles uit de kast om een hit te scoren: cd-singles met extra tracks moeten de fans verleiden om het te kopen. Tijdens instores/signeersessies worden honderden cd-singles verkocht. Aantallen die anders over weken zouden zijn behaald, worden nu in één week behaald, met het gevolg een hoge notering. Het gevolg is echter wel dat zulke nummers geen lang hitparadeleven hebben. Veelal gaan ze al in de tweede week (flink) onderuit. Instores tellen niet mee voor de Top 40.

  Daarnaast zijn er diverse sms-acties die een hit tot gevolg hebben. Deze nummers zijn (alleen) te koop via het internet. Er hoeft dus weinig moeite te worden gedaan om een nummer te kopen. Hierdoor is er weinig betrokkenheid met het product. Oproepen in TV-shows en andere acties bewijzen dat. Een download kost € 0,99 en is snel gedaan. ‘En we gaan weer over tot de orde van de dag’. Voor de fysieke single moest je naar de winkel, je zakgeld aanspreken, waarna je een plaatje mee naar huis kreeg. Die koesterde je! Iemand die nu nog een cd koopt in een cd-zaak weet wat ik bedoel.

  De vraag is dan ook niet of een lijst betrouwbaar is, maar wat wil je meten: verkopen of populariteit?

 6. In november verschijnt een verzamelcd van Marco Borsato met al zijn #1-hits. Geen 14, maar 16. Marco volgt dus (ook) de Single Top 100.

 7. @Jan: Dank voor je toevoeging.

  Een album met al zijn nummer 1 hits is een leuk idee, maar toch vind ik het jammer dat er dan een paar niet nummer 1 hits (Leef niet meer voor jou, Margherita) zullen ontbreken.
  Bovendien is er deels overlap met zijn ‘Onderweg’ verzamelalbum uit 2002. Ik had liever gezien dat hij met de hits van na 2002 (bijna alleen maar nr 1 hits) een ‘Onderweg 2’ zou uitbrengen.

  Maar hoe dan ook blijft het uniek, omdat hij de enige Nederlander is die genoeg nummer 1 hits heeft om er 1 album mee te vullen.

 8. @Peter: mee eens. Maar daar is rekening meegehouden, want naast het #1-album verschijnt er tegelijk een album met nummers die ‘de fan’ graag op een album zal willen hebben. Daar zal ongetwijfeld ‘Margherita’ (één van mijn favorieten) bijzitten. Je kunt nog meehelpen aan de samenstelling van deze tweede schijf:
  “De unieke compilatie zal uit twee delen bestaan; naast de nummer 1-hits biedt Borsato ook zijn fans de gelegenheid om hun persoonlijke favorieten te kiezen uit de rest van zijn repertoire. Dat zal in de periode voor het verschijnen van het album mogelijk zijn via http://www.borsato.nl“. Dus stemmen Peter!

  P.S.
  grappig dat jouw ant-spam woorden namen van artiesten (alleen zangeressen?) zijn. Dat kun je dus zelf instellen?

 9. Ah, dat van dat 2e schijfje had ik nog niet gezien. Dat maakt het beter, niet perfect, maar wel beter. 🙂

  Mbt de anti-spam woorden: Daarvoor gebuik ik deze WP plugin van een naamgenoot: Peters anti spam.
  Daarmee kun je je eigen woorden en fonts kiezen. Het leek me wel grappig om daarvoor namen van artiesten te gebruiken en dan in bekende lettertypen, zoals die van Metallica, Iron Maiden en Def Leppard. Dan krijg je hele grappige combinaties 🙂

 10. Natuurlijk hanteert de platenmaatschappij van Borsato de Top 100 en niet omdat die lijst beter is dan de top 40 maar eigen belang natuurlijk. De spelregels in de TOp 40 en ook Mega top 50 zijn de laatste jaren veranderd Top 40 telt alleen verkopen downloads/Cd singles met muziekonderzoek en airplay over 50 % van die gegevens wordt over twee weken een gemiddelde genomen . In de tijd da tBorsato aan de lopende band nr 1 hits scoorde kwam dat door de CD single . en die is e rnu (bijna) uit .In de top 100 heb je over 1 week verkoopaantallen die laag is al snel een nr 1 hit nowadays (met dank aan instores extraatjes bij Cd single enz) vraag maar aan Frans Duijts, Nick & Simon Dries Roelvink enz. scoor je wekenlang hoog bij itunes en is de airplay high rotation dan sta je hoog in de Top 40. (en ook mega top 50) De spelregels zijn veranderd .

Reageer op dit bericht!