• 28
  • Nov, 07

Mothership – Led Zeppelin terug op aarde!

Led Zeppelin is weer hot! Deze maand vernam ik dat ze weer bijeenkomen voor een eenmalig optreden in London, waar sommige fans vrij veel voor betalen (116.000 euro). Verder, en niet toevallig lijkt me, is hun hele repertoire sinds kort ook als download te verkrijgen. Daarnaast zag ik onlangs de knap gemaakte en aanstekelijke promo van hun nieuwe verzamelalbum Mothership:

Herontdekking

Enfin, met al die aandacht is het weer tijd Led Zeppelin te herontdekken.
Voor degenen die het niet goed weten: Led Zeppelin werd een van de belangrijkste een meest succesvolle album-hardrockbands uit de jaren 70. Vooral in de VS deed deze Britse groep het erg goed.
Led Zeppelin Mothership Robert Plant was de zanger, Jimmy Page (een destijds veel gevraagd sessie gitarist) speelde gitaar, John Bonham drumde en John Paul Jones speelde bas en (later ook) keyboards.
Hoewel ze af en toe een deuntje leenden van anderen (Dazed And Confused, Whole Lotta Love en het intro van Stairway To Heaven) brachten ze meerdere klassieke albums uit met daarop veel gecoverde nummers als Since I’ve Been Loving You, Rock And Roll, Kashmir en natuurlijk Stairway To Heaven. Dit laatste nummer is bij bijna alle top zoveel aller tijden lijstjes in de top 10 te vinden. Verder plaatste het Rolling Stone magazine de groep in de top 15 lijst van belangrijkste artiesten ooit.
Plant, Page en Jones ontbonden de groep in 1980 toen drummer John ‘Bonzo’ Bonham overleed als gevolg van zijn alcohol verslaving. Ze hebben daarna, op een paar reunie concerten (o.a. Live Aid) na, niet meer als Led Zeppelin opgetreden.

Mothership remains the same

Mothership Led Zeppelin recensieZoals gezegd, Led Zeppelin is weer terug op aarde en laat dit o.a. met het verzamelalbum Mothership weten.
Het is een weinig verrassende dubbel CD geworden, omdat het niet veel toevoegt aan eerdere 2CD compilaties als ‘Remasters‘ en de ‘Early Days/Latter Days‘ albums.
Een uitzondering hierop is dat het leuke Over the Hills and Far Away eindelijk op een verzamel album is verschenen. Daar staat tegenover dat klassiekers als The Battle of Evermore en The Rain Song niet op deze compilatie te vinden zijn, terwijl er op de schijfjes nog wel ruimte is voor een paar extra nummers!

Instappen?

Led Zeppelin Remasters compilatieIndien je nog niets van Zeppelin in huis hebt (hmm?) en een mooie instap wil maken, dan raad ik je aan het Mothership even voorbij te laten gaan, en te zoeken naar de iets betere (en wellicht goedkopere) ‘Remasters‘ compilatie.

Hmm, heb jij eigenlijk al een album van Led Zeppelin?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Is Led Zeppelin zonder Robert Plant nog wel Led Zeppelin?
-10 jaar Top 2000 op 10 cd’s is een leuke collectie
-Let It Roll – Eerste volledige verzamelalbum van George Harrison

Reageer op dit bericht!