• 29
 • Oct, 08

Is Led Zeppelin zonder Robert Plant nog wel Led Zeppelin?

Led Zeppelin weer op toernee, zonder Robert Plant?Deze week werd bekend dat Led Zeppelin mogelijk weer op tournee gaat en misschien zelfs een album op gaat nemen.

Opvallend daarbij is dat Robert Plant, de lead zanger, hier hoogstwaarschijnlijk niet bij betrokken zal zijn.

Wat???

Reünie concert december 2007

Deze bekendmaking volgt op de aanhoudende geruchten rondom het weer gaan toeren nadat de band (met Plant) in december 2007 weer gezamenlijk op de planken stond. Dit betrof een eenmalig reünie concert ter gelegenheid van de in 2006 overleden Ahmet Ertegun, voormalig platenbaas van Atlantic Records, waarbij Led Zeppelin haar albums uitbracht.

Led Zeppelin live in december 2007

De recensies rondom dat concert waren lovend, en nu is er dus de aankondiging van een reünie toer.

Led Zeppelin zonder Robert Plant?

Een maand geleden liet Robert Plant al weten dat hij geen interesse had in een Led Zeppelin tour, mede omdat hij nog aan het toeren is met Alison Krauss, waarmee hij vorig jaar het goed ontvangen Raising Sand album uitbracht.

Deze week vertelde oud bassist John Paul Jones  dat hij samen met oud gitarist Jimmy Page daarom een aantal zangers aan het uitproberen was voor de komende toer.

Overigens wordt bij deze toer de plaats van de in 1980 overleden drummer John ‘Bonzo’ Bonham ingenomen door zijn zoon Jason, die al eerder met Zeppelin optrad.

Waarom is Led Zeppelin zonder Robert Plant geen Led Zeppelin?

Ik denk niet dat een reünie van Led Zeppelin zonder Robert Plant Led Zeppelin genoemd kan worden, omdat de lead-stem het meest belangrijke en unieke instrument is van bijna elke groep of artiest.

Een ander argument is dat eerdere belangrijke samenwerkingen van oud leden ook niet de naam Led Zeppelin meekregen. Zo brachten Robert Plant en Jimmy Page in ’84 gezamenlijk (met Nile Rodgers van Chic en Jeff Beck) een album uit onder de naam The Honeydrippers. Ook het gezamenlijke en Grammy winnende album van Page en Plant uit 1998 (Walking Into Clarksdale) en hun live album uit 1994 (No Quarter: Jimmy Page and Robert Plant Unledded) met daarop Led Zeppelin klassiekers, kregen niet de legendarische bandnaam mee (waarschijnlijk omdat John Paul Jones hier niet bij betrokken was).

Is het dan terecht om een samenwerking tussen Jimmy Page en John Paul Jones zonder Robert Plant wel Led Zeppelin te labellen?

Wat vinden jullie?

Is Led Zeppelin zonder Robert Plant nog wel Led Zeppelin?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Mothership – Led Zeppelin terug op aarde!
-Waarom is Queen+Paul Rodgers geen Queen?

3 reacties

 1. Ik kan er kort en duidelijk over zijn: neen 😉

  (eigenlijk kan er al geen Led Zeppelin zijn zonder John “Het Beest” Bonham…)

 2. Ik hoopte dit een ‘move’ zou zijn om Plant te dwingen alsnog mee te doen aan de Zeppo reunie, maar ik vernam net dat ze waarschijnlijk al een nieuwe zanger hebben gevonden. Hmm 😕

 3. Belachelijk natuurlijk.
  Plant was en is de front man die vervang je niet .
  Zonder Plant zal ik een pseudo led zep niet bezoeken .
  Doet me denklen aan de vele elvis clones ga je toch ook niet heen?
  Queen ook zoiets lijkenprikkers .
  Ik hoop dat ze ons allemaal voor de gek houden en dadelijk gewoon MET Plant gaan touren wat een sensatie zou dat zijn.

Reageer op dit bericht!