• 07
 • Jan, 09

Mijn top 5 van favoriete liedjes over schoenen

Top 5 liedjes over schoenenLaatst had ik een leuk gesprek met een aantal vrouwelijke collega’s over schoenen en hoe mannen en vrouwen hier mee omgaan.

Ik blijf het fascinerend vinden dat de meeste mannen met 2 tot 4 paar schoenen jarenlang vooruit kunnen, terwijl dit aantal voor vrouwen over het algemeen ergens ver in de twintig ligt.

Enfin, dit raadsel lijkt me onoplosbaar, en dus buig ik me liever over deze vraag:

Hoe ziet mijn top 5 van favoriete liedjes over schoenen en aanverwant schoeisel er uit?

5. New Shoes – Paolo Nutini

Volgens mij begrijpt deze Paolo vrouwen beter dan ik, getuige deze regels uit dit nummer:

These shoes just don’t suit me. Hey, I put some new shoes on, and suddenly everything is right.

Oh wel, hierbij een video van New Shoes:

4. Blue Suede Shoes – Carl Perkins

Carl Perkins ja. Hoezo Elvis? … Ja, die heeft het gecoverd. Het origineel is van Carl.

Nou ja, hij begrijpt volgens mij ook het belang van schoenen. Volgens de tekst van het nummer mag je hem alles aandoen, behalve aan z’n suede schoenen komen. Hmm. Ik vind het wel een leuk nummer, met die oh zo bekende eerste regels:

Well, it’s one for the money,
Two for the show,
Three to get ready,
Now go, cat, go.

3. Footloose – Kenny Loggins

Ja! Dit is zo’n heerlijk in Nederland nog eigenlijk onbekend nummer, dat in de VS in 1984 de eerste plaats haalde. Het is een leuk nummer uit een matige dansfilm. Kun jij hierbij je schoenen stil houden?

Loose, Footloose
Kick off your Sunday shoes

2. Diamonds On The Soles Of Her Shoes – Paul Simon

Dit is een van de essentiele nummers van Paul Simon’s meest essentiele solo album: Graceland. Let bij dit nummer ook even op de tekst, waarin ook weer het man-vrouw verschil m.b.t. schoenen naar voren komt. Zij draagt diamanten aan de onderkant van haar schoenen en hij:

The poor boy changes clothes
And puts on after-shave
To compensate for his ordinary shoes

1. These Boots Are Made For Walking – Nancy Sinatra

Het zal niet verbazingwekkend zijn dat er een vrouw op 1 staat in deze lijst over schoenen.  Nancy Sinatra brak met dit nummer door in 1966 en hierdoor lijkt het me dat schoenen (laarzen in dit geval) ook een statussymbool kunnen zijn, die een bepaalde onafhankelijkheid uitstralen. (Dames, klopt dat?)

Enfin, dit nummer bevat deze leuk gevonden regels:

You keep lying, when you oughta be truthin’
en
You keep samin’ when you oughta be changin’

Luister en kijk zelf:

These Boots Are Made For Walking werd overigens vele malen gecoverd, van Barbie tot aan stoere mannen en niet te vergeten Puss in Boots uit de Shrek films.

Tot slot

Bij het samenstellen van deze lijst kwam ik ook nog deze nummers tegen, die ook iets met schoenen te maken hebben:

Welke nummers over schoenen mis jij nog in deze lijst?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Mijn top 5 van favoriete Halloween liedjes
-Mijn top 5 liedjes over school en lesgeven
-De Top 2000 heeft een kiesdrempel nodig

17 reacties

 1. Een simpele search in m’n library gaf ook nog de leuke “walk a mile in my shoes” van Joe South, en de cover waar ik het nummer eigenlijk van kende, “ga in mijn schoenen staan” van de dijk… (gaat natuurlijk niet _echt_ over schoenen, maar goed)…

 2. wow, booming support!
  die heb ik nog op een antieke turn op the base cd staan.

  hoor je niet veel meer van 😛

 3. he en deze dan?

  The Feetlickers – De Stuk Gedanste Schoentjes

 4. @Peter: de boots in “Knockin’ Boots” hebben vrij weinig te maken met schoenen. Denk bij deze boots meer aan een bepaald lichaamsdeel 🙂

  In mijn library vond ik overigens nog, zoekende alleen op ‘shoes’:

  Adam & The Ants – Goody Two Shoes
  Depeche Mode – Walking in my Shoes
  The Shoes – Na na na na

 5. Goody two shoes is overigens ook een uitdrukking 😉

 6. Nog een duit in het zakje: Dancing Shoes van de Arctic Monkeys 😀

 7. Ik vond ook nog in mijn bibliotheek onder ‘shoe(s)’:
  Sand In Your Shoes – Al Stewart
  Red Shoes – Elvis Costello & The Attractions
  Old Brown Shoe – The Beatles
  The Story Of Someone’s Shoe – The Style Council

  Grappig overigens dat je hier een blog over hebt gemaakt.

 8. Eagles – Those Shoes 😉 (zag ‘m net liggen, maar heb die cd’s nog niet in iTunes gezet …)

 9. http://www.youtube.com/watch?v=Bj40JtpqI0U 😆

 10. @allen: Dank! Een aantal van die aanvullingen kwam ik ook al tegen in m’n collectie, alleen leken me de eh, blogdrempel niet te halen, omdat ze net niet bekend genoeg zijn. Maar dat zal wellicht subjectief zijn.

  @JJ: Kende ik niet, is dat deze:
  http://www.youtube.com/watch?v=ryfBlcxCUuI

  @Jeroen: Ik weet dat er met de titel van Knockin’ Boots iets anders wordt bedoeld, maar het was wel een grote (en beetje vergeten) hit waarin de term ‘boot’ naar voren kwam. Ik kon het niet laten. 🙂

  @Désirée: ha ha ha! Nu heb ik ook een liedje in de lijst over klompen!
  Overigens ken ik de Nederlandse versies (Ik zie een ster/pils) iets beter.

 11. Mijn iTunes komt ook nog met:

  de band Blood Red Shoes
  Beatsteaks – Shiny Shoes
  Alisha’s Attic – Stone in my shoe
  Srctic Monkeys – Dancing Shoes
  Shed 7 – Devil in your shoes
  Alphabeat – Rubberboots (hoewel daarmee condooms bedoeld worden)

  Maar ja, Walking Barefoot van Ash mist hiermee de boot (schip, niet laars) natuurlijk.

 12. En vergeet niet:

  The Opposites – Me Nikes 😛

 13. Ehm, die hippie van The Young Ones: neil 😀 “Hole in my shoe” (was een hitje in Engeland)

  http://www.youtube.com/watch?v=YB0UZN83N-w
  Ik hoop dat de link het doet.

 14. De link werkt. Grappige versie. Kende ik nog niet. Het origineel is van Traffic (o.a. met Steve Winwood).

 15. Een man ligt in het ziekenhuis na een zwaar motorongeluk. Als hij bijkomt uit zijn coma ziet hij een arts staan. De arts zegt: “Meneer, ik heb goed nieuws en ik heb slecht nieuws voor u. Welk nieuws wilt u het eerste horen?”
  “Nou,” zegt de man, “vertel dan eerst het slechte nieuws maar.”
  De arts vertelt: “We hebben helaas uw beide benen moeten amputeren.”
  “AI!!! En wat is dan het goede nieuws?”
  “Nou,” zegt de arts, “ziet u die man in dat andere bed liggen? Die wil uw schoenen wel kopen.” 🙂

  Gr.

  Jay

 16. En deze is ook helemaal van de tijd nu:
  sinterklaasje…. gooi wat in mijn lege lege schoenen…

 17. Haha! Schitterende lijst!

Reageer op dit bericht!