• 20
 • Nov, 09

Absolute Greatest van Queen is net-niet perfecte 1-CD verzameling

Queen Absolute Greatest verzamel albumAbsolute Greatest is de titel van het nieuwste verzamelalbum van Queen.

Eigenlijk is dit album volledig overbodig wanneer je al in het bezit bent van bijvoorbeeld de superieure Greatest Hits I & II of de Platinum Collection verzamelaars.

Toch is Absolute Greatest een interessante compilatie, omdat dit de eerste is waarop de belangrijkste liedjes van Queen op 1 schijfje bijeengebracht zijn, vergelijkbaar met  het 1 album van de Beatles en Elv1s van Elvis.

En deze is wat mij betreft goed maar net-niet perfect.

Track listing Absolute Greatest

Dit zijn de 20 liedjes die je op deze verzameling vindt:

 1. We Will Rock You
 2. We Are the Champions
 3. Radio Ga Ga
 4. Another One Bites the Dust
 5. I Want It All
 6. Crazy Little Thing Called Love
 7. A Kind of Magic
 8. Under Pressure
 9. One Vision
 10. You’re My Best Friend
 11. Don’t Stop Me Now
 12. Killer Queen
 13. These Are the Days of Our Lives
 14. Who Wants to Live Forever
 15. Seven Seas of Rhye
 16. Heaven for Everyone
 17. Somebody To Love
 18. I Want to Break Free
 19. The Show Must Go On
 20. Bohemian Rhapsody

Op het eerste gezicht is dit een erg mooie en essentiële lijst van Queen hitsingles. De hits zijn afkomstig uit elke periode van de Freddie Mercury jaren, elk groot studio album van Queen is hierop vertegenwoordigd en indien mogelijk is er zelfs gekozen voor de single versies van de hits.

Acceptabele keuzes

Bij nadere inspectie vallen er me toch dingen op, die betreurenswaardig maar toch acceptabel zijn.

Zo had ik graag deze hits graag in in een chronologische volgorde gezien, o.a. om te voorkomen dat de verschillen in productie tussen de vroege en late Queen liedjes goed hoorbaar zijn. Maar voor de Amerikaanse markt (waar Queen na ’82 eigenlijk geen grote hits meer scoorde) is de niet-chronologische volgorde een manier om de CD spannender te houden.

Verder ontbreken er (vanzelfsprekend) veel kleinere hitsingles van Queen op dit album, zoals Tie Your Mother Down, Flash, Body Language, Friends Will Be Friends, The Miracle etc. De ruimte op een enkel CD-tje is nu eenmaal beperkt tot ongeveer 79:57 minuten, en dus moeten deze singles het ontgelden.

Verder kan ik er mee leven dat men de redelijk belangrijke hit Bicycle Race heeft laten schieten voor de latere single Don’t Stop Me Now (van hetzelfde album). Of dat er maar 1 single (I Want It All) van het The Miracle album op deze verzamelaar te vinden is.

Ten slotte vind ik het prima dat er geen singles uit de Paul Rodgers periode op dit album te vinden zijn, omdat dit geen noemenswaardige hits zijn geworden en omdat Queen in essentie toch de band blijft van Brian, Roger, John en Freddie.

Maar waar is Innuendo?

Mijn grootste probleem hierbij is dat de single Innuendo niet te vinden is op Queen Absolute Greatest. Wellicht heeft de speelduur (6,5 minuut) en de selectie van The Show Must Go On en These Are The Days Of Our Lives (van hetzelfde studio album) hierbij een rol gespeeld.

Toch betreur ik het dat deze belangrijke back-to-form single van Queen, de eerste van het gelijknamige album uit 1991 en tevens Britse nummer 1 hit hier ontbreekt terwijl de wat mij betreft minder essentiële singles One Vision, Seven Seas Of Rhye, These Are The Days Of Our Lives en Heaven For Everyone wel op dit album terecht zijn gekomen.

Conclusie

Afgezien van het gegeven dat er betere en eigenlijk al te veel verschillende Queen verzamelalbums zijn uitgebracht, is Absolute Greatest wat mij betreft een prima eerste poging om de meest essentiële hits van Queen op 1 schijfje bijeen te brengen. Deze compilatie had de perfecte Queen-op-1-CD verzameling kunnen zijn indien Innuendo ook was meegenomen in de selectie.

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Had Coldplay dit jaar een Greatest Hits moeten uitbrengen?
-Wat er mis is met de Greatest Hits van Springsteen & The E Street Band
-Goede verzamelaar: Robbie Williams – In and Out of Consciousness – Greatest hits 1990-2010

Reageer op dit bericht!