• 07
 • Jan, 08

Laptop zonder windows?

Beste lezer, even iets wat niet direkt met muziek te maken heeft, maar me wel al een tijdje bezig houdt.

Huh? Hoezo ‘maar maar…‘?
Sssh, sssh. Lees nou maar gewoon verder:

Goed, waar was ik, oh ja. Ik heb al maandenlang het idee ooit eens een mooi noodboekje aan te schaffen. Begrijp me niet verkeerd, ik ben dol op desktop computers, maar een kleine laptop erbij kan soms erg handig zijn i.v.m. presentaties, quizzen, reizen etc.
Enfin, ik had nog niet echt een leuke laptop gevonden tot ik onlangs in een naburig rood elektronica magazijn was en oogcontact had met dit mooie model:

Asus Aspire 2920 laptop

Ze heet Aspire 2920 en komt uit de bekende Acer familie. Wat een mooi plaatje he? Ze is lekker compact (A4-tje), snel, vederlicht en heeft een beeldscherm diagonaal van 12,1 inch. Om gek op en van te worden.

Windows Vista?

Windows Vista softwareMaar goed, dan het slechte nieuws. Ze heeft een vriendje die Vista heet. En Vista is overal waar Aspire ook is. Sterker nog, al haar broertjes en zusjes zijn ook voorzien van iemand uit de Vista familie.
En dat vind ik erg vreemd. Desktop computers kun je per onderdeel samenstellen, maar bij notebooks heb je die luxe niet. En hierdoor ben je verplicht ook bevriend te worden met Vista. Zelfs wanneer je bijvoorbeeld via je werk of studie aan een goedkopere licentie voor een bepaald besturingssysteem zou kunnen komen, of, doe eens gek, zou willen kiezen voor een Linux besturingssysteem. Je krijgt er zelfs geen volledige installatie discs bij.

Wat nu?

Ik vind haar leuk, en wil dolgraag op haar afstappen en haar later aan m’n vrienden en ouders voorstellen en zo. Maar ik zit niet te wachten op Vista. Wat moet ik nu doen?
Beste lezer, help mij!

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Mens vs Computer – IBM supercomputer Watson speelt Jeopardy! quiz
-Windows op een pinautomaat?
-Windows Live Messenger update frustraties

19 reacties

 1. Even kijken. Als je een ‘noodboek’ uitzoekt met zo’n aanhangsel, is het mogelijk (of beter: het was ooit theoretisch mogelijk) om aan te geven dat je de licentie niet gebruikt, en dan krijg je een minimaal bedrag terug.

  * volgens mij moet dit mogen vanwege de koppelverkoop wet
  * het is verdomde lastig om uit te zoeken wie je geld terug moet geven, en waarom / welke regelgevingen.
  * als je eenmaal het goede bedrijf hebt (winkel / acer / MS) dan moeten ze ook nog maar meewerken.

  Het enige wat ik echt weet is dat een FMF-er er een keer achteraan is geweest, maar ik kan het forumtopic niet meer vinden 🙁

  maar er zijn meer mensen met dit probleem, en het dringt ook door naar boven:

  dell deed het in 2006 kennelijk?
  vrij lang topic op nedlinux dat eindigd met deze link:
  nu.nl

  success 🙂

 2. Beste Peter,

  Het is duidelijk dat je op de verkeerde laptops valt. Probeer te breken met dit patroon en kijk eens naar laptops met wat meer betrouwbare software erop:

  http://www.dell.com/content/topics/segtopic.aspx/linux_3x?c=us&cs=19&l=en&s=dhs

  Grote voordeel is dat je niet voor het OS betaalt en erop kan zetten wat je wilt na aanschaf (al zou ik gewoon ubuntu gebruiken 🙂

 3. Met een beetje zoeken kun je webwinkels vinden die laptops verkopen zonder besturingssysteem. In Microsoft-land Nederland is dit vrij lastig, in het buitenland is het aanbod groter. Hou er wel rekening mee dat dit vaak niet eens een prijsvoordeel oplevert. Je kan in principe bij Acer het geld van je niet-gebruikte Windows licentie terug krijgen.

  Zie bijvoorbeeld http://nl.zepto.com

 4. Beste lezers, dank voor de reacties.
  Hieruit concludeer ik dat er geen eenvoudige manier is om het door mij beoogde model Windows Vista-loos aan te schaffen. Ik zal echt moeten overwegen meer geld te gaan sparen alvorens stappen richting dit model te maken.

  Overigens, de laptopjes waarnaar jullie verwijzen, bevatten allemaal beeldschermdiagonalen die groter zijn dan de 12,1 inch van die Acer Aspire (en dat trekt me zo aan in dit model).

 5. Hallo Peter,

  Vergeet de bekende merken welke hun relatie met M$ niet op spel durven te zetten en bezoek volgende site eens:

  http://servicios.ahtec.org/ahtec_nl/index_menu_nl.htm

  Succes Peter

 6. Ik ben zelf ook lang aan het zoeken geweest naar een laptop zonder vista. Uiteindelijk gevonden bij deze site:
  http://www.xxodd.nl
  je kunt je laptop zelf nog configureren en kiezen of je hem geleverd wilt hebben met windows xp / windows vista of zonder operating system.

  Succes met kiezen!

 7. Ter info: Ik heb inmiddels het bovengenoemde model aan m’n ouders kunnen voorstellen, ondanks dat haar Vista vriendje daar per se bij moest zijn. Enfin, ik heb een deel weten te sluiten met het verkooppunt en Vista er zo voor een prikkie bij gekregen. Daarna wel veel zitten tweaken in de hoop dat ik er langzaam aan zal wennen. Over een paar jaar zul je nauwelijks meer XP machines vinden op scholen en werkplekken etc. dus deze Vista kennis komt dan wel van pas.

 8. Ik pink, diep verdrietig, een traantje weg. Het enige wat mij rest is een goede leesbril aan te bevelen. De Aspire is een laptop serie van.. Acer.. En Acer en Asus hebben verdraaid weinig met elkaar te maken. Mocht je nog twijfelen, draai je laptop eens om en kijk op de achterzijde van het scherm. Dat logo wat je aankijkt als je de laptop sluit.. Levensgroot.. Acer… Niet Asus..

 9. @Rene: Dank. Ik had dit geschreven tijdens m’n orientatie fase en lang voordat ik haar beter leerde kennen. Liefde maakt blind he? 😉

 10. Het blijft inderdaad jammer dat het grote deel van de laptops met een bepaalde windows versie wordt geleverd en niet anders.

 11. Vol verbazing vraag ik mij af waarom niemand van de heren voor de charmes van de MacBook is gevallen. Daagt zij niet uit om een langdurige en betrouwbare relatie mee aan te gaan?
  Ik bedoel maar Peter, als je het dan toch over de toekomst hebt … 😉

 12. 😆 op 30 oktober 2008 komt er een ge-upgrade nieuwe versie van Ubuntu uit, zal wel een run geven op het internet, kijk maar even op de site ervan,zelf al weer een half jaar geprobeerd, en ook opensuse live-cd en fedoralive-cd, tis allemaalmeer van hetzelfde,met dat verschil, dat linux echt tof is, simpeler, geen virus stress, je krijgt het vanzelf in je eigen hand, nooit geen vreemde problemen meer net als bij msWindows, ik heb er tot nu toe nog niemand hoeven bij te roepen , inclusief installeren doe ik nu zelf. Leve de zelfredzaamheid.
  Via internet vond ik iemand die pc’s verkocht , nieuw , voor 180 euro, zonder besturingssysteem, merkloos, meteen besteld, want ik verwachtte dat zo iemand een betrouwbare handelaar is, want geen Microsoft braaksel enzo, blijkt het een toffe pc te zijn, zodoende heb ik er linux ubuntu op. En als ik het bonnetje nog even terug zoek kan ik kijken of ie ook laptopjes zonder besturingssysteem heeft. Goedkope dus.
  Peter , wie zoekt , die vindt, maar zelf zou ik nooit een Acer nemen, de ervaring met Acer is, dat de helft van die laptops altijd terug moet naar de winkel, een soort vloek of zo, in ieder geval klopt er iets niet aan, en dat steeds binnen een paar maanden.
  Je kan beter naar de binnenkant dan naar de buitenkant kijken, bijvoorbeeld:
  1. hoelang kan je ermee werken voordat de batterij op is, en hoelang duurt het opladen?
  2. zit er een mobiele processor in , ivm met oververhitting?
  3. hoeveel cache geheugen zit erin en kan daar een grotere in, of past dat niet meer dan?
  4. verder is een 40 gig schijfje voldoende, heb geen zorgen, je kan er nog een klein extern MSI-schijfje ter grootte van een zakagenda van nog eens 40 gig inprikken, aantal usb ingangen is dan wel een grappige behoefte,
  5. en nog iets…kan je ook vanaf een usb stick boote? dat zie je bij het opstarten vanzelf, als je moet kiezen
  enzovoort enzovoort, kijk , sinds dat ik linux gebruik ben ik wat kieskeuriger geworden, maar Acer krijgt van mij geen cent.
  Peter, ik raad je aan om eerst linux progjes uit te proberen op je oude pc en dan eens te kijken naar wat voor laptop je eigenlijk wil. Maak daarna een lijstje van je wensen en ga niet voor minder voor je goede geld.
  Wacht op je kansen, er komt een dag dat jij aan de beurt bent.

  Groetjes en susses

  Een medezoeker in het duistere hardware-land

 13. moest het nog even kwijt:

  je hebt echt een toffe site

  groetjes van Lia

 14. Ik ben zelf ook niet bereid om een all inclusief prijs te betalen voor een stuk hardware plus OS

  Ik werk met een Acer Travelmate 5310, niet de nieuwste, gewoon een Intel Celeron 530 – wel DDR2 666 Mhz
  160 Gbyte SATA en … zonder troubles Windows Vista Business SP1

  Office 2003
  OpenOffice 3
  Adobe Photoshop 7.0
  Adobe Dreamweaver CS4
  Adobe Fireworks CS4
  Adobe Illustrator 8
  ESET Smart Suite
  ExamDiffPro
  CCleaner
  Navicat mySQL manager
  Acronis True Image 11.0

  alles lekker werkend zonder problemen.

  Stop es met draaien van illegale (legacy) software meuk mijn beste mede laptoppers. Dacht je dat Mac OS Leopard je toestaat oude software te draaien dat stamt uit 2000 of eerder.

 15. Gewoon bij de winkel vragen waar je je laptop wilt kopen, vaak willen ze dat wel doen maar het levert niet veel winst op..

  toffe site

 16. En omdat je niet de enige bent die GEEN os wil 😉 maar ff een aparte categorie gemaakt: http://www.laptopplus.nl/store/laptop_search/zonder-windows kan je meerdere modellen vinden ZONDER os ;-). enjoy

 17. Ik heb ook een Acer Aspire 1 gekocht. Daar zat dan wel Windows XP op. Die installatie heb ik verkleind tot het allerkleinste formaat. Ook al gebruik ik geen Windows, als ik het heb zal ik het houden. je kan nooit weten.
  Op de vrijgekomen diskruimte heb ik OpenSuse 12.1 staan. Met een bootloader kan ik dan gewoon kiezen wat ik wil hebben. Dat is dus Linux. En die Acer loopt als een trein!

 18. Er is een nieuwe webwinkel die laptops en desktops voor geïnstalleerd met Ubuntu Linux 10.04. ( http://www.hettes.nl ).

  Ze bieden voor de beginnende gebruiker de nodige support.

 19. Zit na te denken om voor een MacBook te gaan, niet altijd even fan van Apple dus graag jullie mening

Reageer op dit bericht!