• 17
  • Apr, 08

Is Duffy, met de single Mercy, de nieuwe Amy Winehouse?

Mercy - Duffy singleOnlangs scoorde Duffy met haar Mercy single een nummer 1 hit in Nederland. Deze goed in het gehoor liggende single betekende eerder dit jaar al haar doorbraak in Groot Brittannie en hiermee weet ze, net als Amy Winehouse, een sterk door blazers beinvloede vorm van soul muziek weer populair te maken.

Mercy video

Voor de duidelijkheid, het gaat om dit nummer, dat je vast wel eens gehoord hebt:

Rockferry, het album

Rockferry - Duffy albumMede dankzij het succes van de single Mercy, werd ook Rockferry, het debutalbum van Duffy een groot succes. In Groot Brittannie is dit album al dubbel platina en in Nederland is het inmiddels ook al ergens in de top 3 te vinden.

Het album, met een overigens opmerkelijk korte speelduur van nog geen 38 minuten, (net als Back to Black van Amy Winehouse), kenmerkt zich door een grote nadruk op organische instrumenten, waaronder blazers, die haar soulvolle stem ondersteunen. Anders dan bij Amy zijn er opmerkelijk veel strings op dit album te horen.

Er is hierbij nog een groot verschil met Amy Winehouse. Waar Amy over haar problemen (verslaving etc.) zingt, zijn de teksten van Duffy veel braver en doen zelfs zoetig (a la Motown) aan. Daarbij doet ze me ook vaak denken aan Dusty Springfield en andere Britse zangeressen uit de (late) jaren 60 zoals Sandie Shaw en Petula Clark. Luister maar eens naar het meeslepende Distant Dreamer, de afsluiter van haar debut album.

Duffy naar Amerika

Enfin, Rockferry en Mercy doen het erg goed in Europa en straks is Amerika aan de beurt. In mei komt Mercy ook in de VS uit en ik ben benieuwd of Duffy daar, net als Amy Winehouse, ook zal doorbreken. Er is inmiddels al een Amerikaanse video versie van Mercy opgenomen.

Is Duffy de nieuwe Amy?

DuffyOh ja, om nog even terug te komen op de hoofdvraag. Ik denk niet dat ze een nieuwe Amy is, omdat er ondanks een overeenkomst in een door blazers ondersteunde soul muziek, ze nog niet een veelbesproken persoonlijkheid is. Amy klinkt, mede door haar real-life problemen, veel ruwer en doorleefder, en blijft me daardoor beter bij dat het redelijk gladde imago en de dito muziek productie van Duffy.

Dat neemt niet weg dat Duffy wel een fraai album en dito single heeft afgeleverd, en ik ben ook erg benieuwd hoe Duffy zich verder zal gaan ontwikkelen.

Wat vinden jullie van Duffy en haar Mercy single?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Coole mashup: Duffy vs. the Police – Mercy for Roxanne
-Amy Winehouse met Valerie op 1!
-Bleeding Mercy – Leona Lewis vs Duffy mashup

Een reactie

  1. Ik vind het album Dionne Warwick trekjes hebben.

Reageer op dit bericht!