• 21
  • Jan, 08

Ingezonden vragen: Johnny Reggae

Gisteren kreeg ik een leuk mailtje van iemand die vroeg of ik haar kon helpen met het zoeken naar een liedje met deze tekst:

Reggae, Reggae, Reggae
Here comes Johnny Reggae
Johnny Reggae, Reggae, lay it on me


Johnny Reggae - Piglets Jonathan KingEerlijk gezegd kwam deze tekst me niet bekend voor, dus ik ging maar even kijken wat Google me erover kon vertellen. Het betrof hier de single Johnny Reggae, en dit was een Britse eendagsvlieg uit 1971. Het behaalde destijds de top 3 van de Britse hitlijst. In Nederland werd het een bescheiden top 20 hit.

Jonathan King

Het nummer werd uitgebracht door de Piglets, dat eigenlijk een creatie was van Jonathan King. Jonathan King - Jonny Reggae - pigletsHij is een soort Britse Peter Koelewijn/Vader Abraham, die sinds het einde van de jaren 60 bekend werd als componist, producer, solo artiest (o.a. met Paloma Blanca, waardoor George Baker bijna overal ter wereld, behalve in Groot Brittannie hier een hit mee had) en ontdekker-naamgever van Genesis en 10cc. Daarnaast bracht hij regelmatig onder allerlei schuilnamen vele gimmick-achtige singles uit, waarvan Johnny Reggae er een was. In het begin van de jaren 70 werd reggae muziek vrij populair (o.a. I Shot The Sheriff – Eric Clapton, doorbraak Bob Marley, Jimmy Cliff etc.) en Jonathan King speelde met Johnny Reggae succesvol in op deze groeiende populariteit.

Enfin, dit nummer stamt nog uit de tijd dat videoclips nog niet een vereiste waren voor het kunnen scoren van een hit, vandaar dat ik deze niet kan tonen. Toch vond ik op YouTube een huiskamer clipje van dit nummer, waarbij de originele audiotrack gebruikt wordt:

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Is Duffy, met de single Mercy, de nieuwe Amy Winehouse?
-Manic Monday – Bangles
-Celebration single van Madonna gaat terug in de tijd

3 reacties

  1. Zo, dat nummer heb ik bijzonder lang niet meer gehoord. Erg leuk om die weer eens tegen te komen. 🙂

  2. Er bestond ook een nederlandse versie van met ook de zelfde title maar dan in het nederlands gezongen.
    “” johnny reggae valt op mij”, wie hier voor verantwoordelijk was weet ik niet meer. Alleen dat Bert van Rhenen ( Chiel Montagne) hier iets mee te doen had.

  3. Hmm, ik ken die nederlandse versie niet, maar in Google zie ik wel elke keer de naam Chicklets voorbij komen. Zou het die versie zijn? Zie ook de tekst.

Reageer op dit bericht!