• 28
  • Jan, 08

I Will Survive wist u datjes

In het begin was ik bang,
het versteende mij
Ik dacht dat ik niet leven kon
zonder jou aan m’n zij
Maar ik dacht zoveel nachten na
over hoe je me pijn had gedaan
Ik werd sterker
en leerde ermee om te gaan.


Dit is vrij vertaald, het eerste couplet van I Will Survive, de wereldhit van Gloria Gaynor waarmee ze in 1979 een Amerikaanse en Britse nummer 1 hit had. In Nederland kwam dit nummer toen op de 4e plaats en Gloria scoorde er in 1988 met een rerelease nog een top 15 hit mee. Gloria Gaynor brak in 1975 internationaal door met Never Can Say Goodbye, een cover van een Jackson Five single, en scoorde daarna nog een paar kleine hitjes. In 1979 bereikte ze haar grootste succes met I Will Survive, een succes dat ze overigens niet kon evenaren, en haar laatste wapenfeit werd:

Hermes House Band

Enfin, de Gloria Gaynor versie is een overbekende disco klassieker die vele malen andere artiesten inspireerde. Zo ook de Hermes House Band, die er in 1994 een Nederlandse nummer 1 hit mee scoorde:

Het succes van dit nummer is te wijten aan het aanstekelijk la-la-la gedeelte in het tweede deel van het nummer. Deze la-la-la melodie lijn is overigens niet nieuw, want deze hoor je ook, hoewel zachtjes, in het origineel van Gloria Gaynor. Enfin, 4 jaar na dit Nederlandse succes scoorde de HHB er in Duitsland een hit mee, waarna ze diverse Europese successen behaalden, zoals hun feest versies van Country Roads (John Denver) en Live Is Life (Opus).

Cake

In 1997 brengt de rockband Cake een opmerkelijke cover van dit nummer uit op single. Hoewel het geen hit werd, blijft het wel een memorabel nummer, met name door de rock interpretatie van het nummer, en de tongue-in-cheek videoclip:

Robbie Williams

In 2000 brengt Robbie Williams de single Supreme uit. Hoewel het weliswaar geen letterlijke I Will Survive cover is, is Supreme hier wel duidelijk door geinspireerd. De melodie lijnen van het couplet komen, in een iets lager tempo, behoorlijk overeen, en ook de strijkers van het refrein en de instrumentale solo lijken sterk op die van I Will Survive. Oordeel zelf:

Maroon 5

Maroon 5 brak in 2004 door met de single This Love. Ook in dit nummer hoorde ik duidelijk overeenkomsten met I Will Survive en dan met name de melodie lijnen in de coupletten. De eerste paar keer dat ik This Love hoorde vond ik het zo opvallend dat I Will Survive een andere tekst bevatte. Naarmate ik This Love steeds vaker hoorde, werd dit steeds minder en vind ik het nu veel moeilijker deze overeenkomsten te horen. Luister zelf:

Igudesman & Joo

I Will Survive is al meer dan 25 jaar een inspiratiebron voor vele muzikanten en wordt nog steeds gecoverd, zoals deze grappige versie van het komische duo Igudesman & Joo:

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Verwijzingen naar Mick Jagger in recente hits
-Goede verzamelaar: Robbie Williams – In and Out of Consciousness – Greatest hits 1990-2010

2 reacties

  1. Leuk! Dat met Robbie schijnt heel grappig te zijn gegaan. Hij was in een ski oord om te ontspannen en liep een skihut binnen. En daar zag hij ‘honderden Nederlanders die allemaal laalala-laalaa-lalalalalalaa deden’. Hij vond het zo intrigrerend dat hij er iets mee wilde doen.

  2. Wow, dat is een leuke anekdote!

Reageer op dit bericht!