• 17
  • Aug, 10

Hold The Line – Toto vs. Jane – Jefferson Starship

Hold The Line - Toto vs Jane - Jefferson StarshipGoedemorgen rechter,

Vandaag speelt de zaak van beklaagde Jefferson Starship, waarvan de single Jane volgens diverse bronnen sterk lijkt op het iets oudere Hold The Line van Toto.

Laat ik u de bewijsstukken voorleggen:

Bewijsstuk A: Hold The Line Video

Ter informatie: Dit was de eerste single en video van Toto, een groep van succesvolle sessiemuzikanten. Deze single bereikte in 1978 de Amerikaanse top 5 en hiermee begon Toto aan een redelijk succesvolle carrière. Later scoorde de band nog hits als Rosanna, Africa, Stop Loving You en Pamela.

Bewijsstuk B: Jane video

Ter informatie: De single versie van Jane van Jefferson Airplane stamt uit 1979 en werd een Amerikaanse top 20 hit. De groep was een voortzetting van het legendarische Jefferson Airplane (White Rabbit, Somebody To Love). Vanaf 1985 noemde de groep zich gewoon Starship en scoorde wereldhits met We Built This City, Sara en Nothing’s Gonna Stop Us Now.
Overigens werkten een aantal Toto leden mee aan een 1989 ‘comeback’ album van Jefferson Airplane, dus van enige animositeit tussen deze groepen zal toen geen sprake meer zijn geweest.

Aanklacht

Goed, dan nu de aanklacht. Voor de duidelijkheid, het gaat hier niet om de gedateerde snorren van de leadzangers Bobby Kimball (Toto) en Mickey Thomas (JS), maar om de gelijkende combinatie van de gitaar- en pianoriffjes.

Uitspraak

Ok, het is nu aan de jury om een uitspraak in deze zaak te doen.

Wat vind u als jurylid? Is beklaagde Jefferson Starship schuldig of onschuldig?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Toto – Falling In Between Live
-Joe Satriani beschuldigt Coldplay van plagiaat over Viva La Vida
-Man In The Rain vs. Moonlight Shadow – Zelfplagiaat van Mike Oldfield

3 reacties

  1. Er is enige gelijkenis maar ik vind het nummer Jane erg zwak, dus laat ik het een mislukte vorm van plagiaat noemen. Begrijp dat Toto hier geen zaak van heeft gemaakt. Hold the line is toch een klasse beter.

  2. Hoi Dion. Ik vind Hold The Line ook een stuk beter, hoewel Jane er wat mij betreft ook mag zijn.
    Ik las ooit een interview met Hold The Line componist David Paich (van Toto) over Jane. Hierin vertelde hij dat vrienden hem feliciteerden met zijn tweede top 20 hit omdat ze dachten dat Jane een nieuw nummer van Toto was. Dat geeft wel aan dat de nummers op elkaar lijken.

  3. Och, er wordt zoveel ‘geleend’ in de popscene. En vaak niet eens zo bewust. Het is meer de sound van die tijd, niets om je druk over te maken. De ‘aanklacht ‘vind ik dus overdreven. Dan weet ik er nog wel een paar (‘Dazed And Confused’ van Led Zeppelin is pas écht gejat! Net zo als ‘Hotel California’ van de Eagels. Dat is oorspronkelijk een nummer van Jethro Tull). ‘Hold The Line’ is overigens wel een betere hit maar o wat heb ik heb een hékel aan Toto! En Jefferson Starship heeft een aantal bloedmooie nummers gemaakt. Wel met Marty Balin als zanger erbij en Craig Chacuiqo als leadgitarist.

Reageer op dit bericht!