• 08
 • Dec, 08

Joe Satriani beschuldigt Coldplay van plagiaat over Viva La Vida

Joe Satriani klaagt Coldplay aan over Viva La Vida plagiaatColdplay is succesvoller dan ooit. Hun single Viva La Vida behaalde de eerste plaats in de VS en het gelijknamige album doet het ook erg goed. Beide leverden de groep onlangs een 7-tal Grammy nominaties op.

Enfin, gitaar held Joe Satriani kwam een paar dagen geleden in het nieuws toen hij, net na de Grammy nominaties, Coldplay aanklaagde voor plagiaat. De single Viva La Vida zou te veel lijken op zijn instrumentale lied If I Could Fly van zijn ‘Is There Love in Space?’ album uit 2004.

Oei!

Is Viva La Vida plagiaat?

Laten we eens kijken in hoeverre Viva La Vida overeenkomt met If I Could Fly van Satriani:

UPDATE: EMI heeft ervoor gezorgd dat clips over de plagiaat claim van Joe Satriani vs. Coldplay niet meer op YouTube te vinden zijn. Het filmpje dat ik hier eerst vertoonde, was vervangen door deze boodschap:
EMI verwijdert YouTube filmpje over plagiaat zaak tussen Satriani en Coldplay

Enfin, ter vervanging kun je hier wel een fraaie uitleg zien van een muziek professional (zo lijkt het)

Zoals dit filmpje duidelijk maakt, is de overeenkomst in tempo en akkoorden tussen Viva La Vida en If I Could Fly vrij goed te horen.

Eerdere beschuldiging van plagiaat

Deze aanklacht van Satriani is niet de eerste keer dat Viva La Vida genoemd werd in een plagiaat zaak. Net na de release van het album Viva La Vida werd de band Creaky Boards populair op YouTube door Coldplay van plagiaat te beschuldigen. Viva La Vida zou sterk lijken op hun The Songs I Didn’t Write.
Ik vind de overeenkomst tussen beide nummers wel meevallen, maar oordeel zelf.
Overigens werd deze beschuldiging later ingetrokken.

Wat als Satriani gelijk krijgt?

Enfin, het mag duidelijk zijn dat Viva La Vida sterk lijkt op If I Could Fly van Satriani. Indien de beslissende rechter deze mening deelt, dan zou dat nadelig zijn voor de kansen van Coldplay om met dit nummer nog een Grammy te winnen, om van de royalties nog maar te zwijgen.
Maar zover is het nog niet omdat het nog alle kanten op kan gaan. Copyright zaken over muziek kunnen nogal eens erg verrassend zijn. Denk hierbij aan Rolling Stones vs. The Verve, waardoor Jagger & Richards de enige componisten werden van Bitter Sweet Symphony.

Jouw mening over deze plagiaat zaak

Wat denk jij? Is dit plagiaat of is dit toe te schrijven aan toeval?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Viva La Vida – Coldplay
-Overeenkomsten in popliedjes. Plagiaat of toeval?
-Violet Hill van Coldplay komt op 1 binnen

5 reacties

 1. Ik moest ook direct aan bittersweetsymphony denken 🙂

 2. Da’s wel een bekende en vreemde muziek zaak he?
  Later deze week wil ik een bericht posten over andere gelijkenissen tussen liedjes.

 3. Get a life, Satriani!!!!

 4. UPDATE: Coldplay geeft een reactie op deze zaak:
  If there are any similarities between our two pieces of music, they are entirely coincidental, and just as surprising to us as to him […]
  Joe Satriani is a great musician, but he did not write the song ‘Viva La Vida.’

 5. Het liedje bestaat uit maar enkele akkoorden, hetgeen gelijkenis al zeer snel mogelijk maakt. Het kenmerkende en succesvolle ritme-motief dat Coldplay gebruikt, zit nou juist niet bij Joe Satriani. De melodie lijkt wel heel erg, maar is ook voor de hand liggend bij die paar akkoorden. Een beetje vergezocht dus. Jammer Joe…

Reageer op dit bericht!