• 08
  • Jan, 10

Snowball – Een kaketoe die danst op muziek van de Backstreet Boys

Snowball de dansende kaketoe

Volgens Iedereen is Muzikaal zijn dieren over het algemeen niet muzikaal.

Toch zijn er volgens dat boek uitzonderingen, en één daarvan is Snowball, een kaketoe die graag op muziek danst, en dan met name op die van de Backstreet Boys (!)

Snowball, de dansende kaketoe

In dit bijna 2 miljoen keer bekeken filmpje is te zien hoe Snowball danst op de muziek van de Backstreet Boys:

Waarom de Backstreet Boys?

Via dit filmpje van Animal Planet begrijp ik waarom Snowball graag danst op muziek van de Backstreet Boys. Deze kaketoe was ooit eigendom van een tienermeisje dat toen ze ging studeren afstand van hem deed. Ik kan me daarbij goed voorstellen dat dit meisje vrij vaak naar de Backstreet Boys luisterde en dat Snowball het op die manier leerde.

Twijfel over de muzikaliteit van Snowball

Henkjan Honing, schrijver van Iedereen is Muzikaal, merkt terecht op dat in de eerste 5 seconden van het eerste filmpje de schaduw van een bewegende hand te zien is. Dit zou van sterke invloed kunnen zijn op het gedrag van Snowball. Je zou je daardoor kunnen afvragen of Snowball de muziek echt hoort of dat hij slechts de bewegingen van de hand imiteert.

Om deze twijfel weg te nemen, kreeg Snowball drie keer een fragment van een liedje van de Backstreet Boys te horen, waarbij alleen het tempo was aangepast. De toonhoogte  was daarbij niet veranderd.
In dit filmpje zie je dat Snowball zich aan het tempo lijkt aan te passen:

Toch vraag ik me af, in tegenstelling tot de bevindingen van Henkjan Honing, of de invloed van een begeleider hierbij nihil is. Als je goed luistert, hoor je wel iemand Snowball aanmoedigen en ik sluit niet uit dat een begeleider meedanst buiten het zicht van de camera.

Knappe prestatie

Enfin, of Snowball nu de bewegingen van een begeleider imiteert of de maat in de muziek echt hoort, blijft het een knappe prestatie van Snowball om zo ritmisch op de maat te (lijken te) bewegen. Snowball kan zelfs Headbangen op Another One Bites The Dust van Queen.

Ik ben benieuwd wat we hierna krijgen, een kat die piano speelt? 😛

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Iedereen Is Muzikaal – Leuk boek over onderzoek naar muzikaliteit
-Grappige audio illusie: oplopende toonladder
-How Music Works is een leuk boekje over de werking van muziek

2 reacties

  1. Ach, ‘t arme beestje… 😯

  2. GEWELDIG!!!!!!!!!!!!!!!! EN WAT EEN GOEIE SMAAK HEEFT SNOWBALL!!!!!!!!!!!!!!

Reageer op dit bericht!