• 12
 • Feb, 08

Beatles of Stones test voor katten

Beatles of Stones?

Beatles vs. Rolling StonesDit is een van de belangrijkste vragen die je liefhebbers van (oudere) popmuziek kan stellen. Het antwoord op deze vraag geeft meteen aan met wat voor soort popmuziek liefhebber je te maken hebt, omdat de Beatles hierbij de iets bravere maar experimentele en studio-gerichte kant van de popmuziek symboliseren, terwijl de Rolling Stones de rauwere en live-georienteerde zijde vertegenwoordigen.

Kinderen

Hoe dan ook, ik hoop ooit eigen kinderen te kunnen opvoeden en ik vind dat, muziek-friek als ik ben, ze t.z.t. zeker een antwoord moeten kunnen geven op deze essentiele vraag. Hierbij hoop ik natuurlijk dat ze het antwoord geven dat mijn voorkeur geniet: de Beatles. (ik ben overigens niet de enige die daar zo over denkt).
Om ze heel subtiel te overtuigen van mijn voorkeur lijkt het me de moeite waard ze vanaf erg jonge leeftijd al te belonen wanneer ze de Beatles aanwijzen wanneer ik bijvoorbeeld een aantal Beatles en Stones albums laat zien. Op deze wijze zouden ze later onbewust weer dezelfde keuze maken en zou mijn opzet geslaagd zijn.

Beatles of Stones test voor mijn kat

Goed, ik heb nog geen kinderen, maar het leek me goed dit idee alvast te testen op m’n kat. Daarvoor heb ik deze opzet gemaakt:

Beatles vs. Rolling Stones test voor katten

Ik leg een stapeltje Beatles albums naast een stapeltje Rolling Stones albums en laat dan m’n kat kiezen naar welke kant hij wil lopen. Om m’n kat hierbij een beetje te helpen plaats ik een klein blikje tonijn bij de Beatles platen. Het vaak herhalen van deze test, waarbij de hoeveelheid tonijn steeds minder wordt, moet resulteren in een moment waarop m’n kat ook deze keuze kan maken zonder dat er een blikje tonijn op hem staat te wachten (Pavlov reactie).

Enfin, wanneer ik hierin slaag, dan weet ik dat ik deze test later ook met succes op m’n eigen kinderen kan toepassen. Wellicht zal ik dan het blikje tonijn vervangen door snoep- of speelgoed.

Slim he? 😉

Lezers van dit bericht lazen ook:
-De doorbraak van de Beatles in Amerika
-Waarom is mijn kat bang voor gitaren?
-JavaScript snelheidstest: Internet Explorer is opvallend langzaam

5 reacties

 1. En? Was de kat uberhaupt geïnteresseerd? Of zei hij ‘dikke vinger, drie bier!’ en begon, zoals gewoonlijk, maar aan de planten? 😉

 2. Heb je ook uitgeprobeerd wat er gebeurt wanneer je poeslief de muziek van beide mannengroepjes laat horen?

  Denk hierbij aan een setting in de slaapkamer. Laat poes daar lekker slapen op bed en zet dan op een vastgesteld volume een van beide op. Klok met een stopwatch hoe lang het duurt voordat poes geirriteerd wegmarcheerd. Herhaal dit net zo vaak totdat je steekproef groot genoeg is.

  Ben benieuwd 🙂

 3. Ha ha ha! Maar even serieus nu. Dit is een uitermate langzaam proces en er moet niet lichtelijk over gedacht worden.

  @Robert: De kat moet van m’n planten afblijven. Moedig het nu niet aan! 🙂

  @Cecile: M’n kat reageert eigenlijk niet meer op muziek. Ik heb ooit wel eens wat geprobeerd, zoals stereo-intro’s of dierengeluiden in de muziek, maar het interesseert m’n kat blijkbaar niet. Vandaar ook deze test. Ik moet toch op een manier deze essentiele muziekkennis overdragen? 🙂

 4. Jummie, tonijn. Ik denk dat deze test bij mij ook wel zou slagen 🙂

  (ik neig overigens toch al richting Beatles, maar heb nooit zo begrepen waarom je persé moet kiezen…)

 5. @Ilse: gezien je reactie is het wel duidelijk dat jouw ouders ook met jou de tonijntest hebben gedaan… 🙂

Reageer op dit bericht!