• 11
 • Mar, 08

Gaat Touch My Body van Mariah Carey het redden?

Mariah Carey en haar nummer 1 hitsVoor de liefhebbers van de Amerikaanse hitlijsten is het een spannende tijd, omdat Mariah Carey met haar nieuwe single (met de diepzinnige titel Touch My Body) kans maakt op haar 18e (!) Amerikaanse nummer 1 hit.

Hiermee zou ze, na de Beatles (met 20 US no 1 hits) de meeste Amerikaanse nummer 1 hits hebben behaald en drukt ze Elvis Presley (die nu ook 17 US no 1 hits heeft) naar een derde plaats.

Mariah Carey in de 1990sSucces in de 90s

Mariah Carey brak in 1990 door met Vision Of Love en scoorde het hele decennium de ene grote hit na de andere. In de VS wist ze zelfs vanaf 1990 tot 2001 elk jaar een Amerikaanse nummer 1 hit te behalen.

Afnemend succes

Glitter - Mariah Carey film en soundtrack albumRond 2001 lijkt het gedaan te zijn met het succes van Mariah Carey. Het succes van haar film Glitter en gelijknamige soundtrack album viel flink tegen. Ook de verkoopcijfers van haar daarop volgende album (Charmbracelet) waren aanzienlijk lager dan die van haar jaren 90 albums.
Verder scoorde ze in 2001 in de VS geen nummer 1 hit meer, iets wat haar vanaf 1990 elk jaar wel lukte.

Comeback

The Emancipation Of Mimi - Mariah Carey albumMaar dan maakte Mariah Carey in 2005 een van de opmerkelijkste comebacks aller tijden met haar 10e album ‘The Emancipation Of Mimi‘. Het succes van de eerste single It’s Like That viel tegen maar met We Belong Together, Shake It Off en Don’t Forget About Us scoorde ze respectievelijk weer een Amerikaanse no 1, 2 en 1 hit. Mariah was weer terug! Later ontving ze zelfs 10 Grammy Award nominaties voor dit album.

E=MC2

Nu in 2008 is Mariah klaar met het opnemen van de de opvolger van haar succesvolle The Emancipation Of Mimi album. Het album heet E=MC2 (Emancipation equals Mariah Carey squared) en zal in april worden uitgebracht.
Vanwege de succesvolle voorganger van dit album, en dat dit haar eerste album bij een nieuwe platenmaatschappij is (Island (!)), is de kans groot dat ze hiermee weer een succes aflevert.

Touch My Body

Touch My Body - Mariah Carey singleHet veelzeggende Touch My Body is de eerste single van E=MC2 en velen verwachten dat Mariah Carey hiermee weer een Amerikaanse nummer 1 hit zal gaan scoren. Op deze wijze zal ze Elvis Presley voorbij streven en na de Beatles op de 2e plaats komen te staan in de lijst van artiesten met de meeste Amerikaanse nunmmer 1 hits.
De video van Touch My Body laat een zich vrij jong voordoende Mariah Carey zien, en de video moet duidelijk een jong publiek aanspreken:

Hoe is het eigenlijk mogelijk?

Ik vraag me dikwijls af hoe Mariah Carey zoveel Amerikaanse nummer 1 hits heeft weten te behalen, omdat ik me tot nu toe nog niet heb kunnen betrappen op het echt leuk vinden van een van haar 17 (of 18) Amerikaanse nummer 1 hits.

Ok, ze begon als een soort veelbelovend en braaf buurmeisje van Whitey Houston met een groot stembereik maar de liedjes die ze zong klonken zo glad en clichematig. Blijkbaar sprak ze hiermee toch een grote grote groep luisteraars aan, ook toen ze langzaam van SkyRadio-achtige muziek naar commerciele R&B toe schoof, terwijl haar lichaam steeds groter of haar kleding steeds kleiner werd. Ook haar latere liedjes vind ik glad en clichematig.

Hmm, misschien is het wel handig even al haar Amerikaanse nummer 1 hits op een rijtje te zetten:

De Amerikaanse nummer 1 hits van Mariah Carey

 1. Mariah Carey nummer 1 hitsVision of Love (1990)
 2. Love Takes Time (1990)
 3. Someday (1991)
 4. I Don’t Wanna Cry (1991)
 5. Emotions (1991)
 6. I’ll Be There (1992)
 7. Dreamlover (1993)
 8. Hero (1994)
 9. Fantasy (1995)
 10. One Sweet Day (1996)
 11. Always Be My Baby (1996)
 12. Honey (1997)
 13. My All (1998)
 14. Heartbreaker (1999)
 15. Thank God I Found You (2000)
 16. We Belong Together (2005)
 17. Don’t Forget About Us (2006)

(overigens werd Without You, een van haar 2 NL nummer 1 hits, ‘slechts’ een no 3 hit in de VS)

Kijkersvraag

Enfin, welke vinden jullie de leukste en kan iemand me uitleggen waarom ze zo succesvol is?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Ken Lee – Without You
-Wie heeft de meeste nummer 1 hits?
-Just Stand Up van Mariah Beyonce Rihanna Crow Fergie en meer

5 reacties

 1. Uhm, Without You vond ik wel erg mooi. En All I Want For Christmas. De rest ken ik niet zo goed…

  Touch My Body. De tekst is wel grappig over YouTube enzo. Bijna kritisch op haar celebrity genootjes.

  Jammer dat die nerd echt te lelijk is.

 2. Oh ja, All I Want For Christmas, dat ook zo’n bekend nummer is die het in de VS minder deed dan in Nederland. (12 daar tegen 5 hier.). Meestal is het andersom.

 3. Hero blijft nog altijd mijn all-time-favo. Dit is altijd zo mooi en brengt zoveel emotie los. Dat is ook gelijk de kracht van Mariah Carey. Verder is Bliss natuurlijk ook heel goed te beluisteren en niet te vergeten Don’t Forget About Us.
  M.C. IS STILL NUMBER 1!!!!

 4. Update: Het is Mariah gelukt om met Touch My Body haar 18e Amerikaanse nummer 1 hit te scoren.

 5. I recently came across your blog and have been reading along. I thought I would leave my first comment. I don’t know what to say except that I have enjoyed reading. Nice blog. I will keep visiting this blog very often.

  Susan

  http://mariahcareylyrics.net

Reageer op dit bericht!