• 25
  • Jun, 09

Falco – Mutter, der Man mit dem Koks ist da

Falco - Mutter, der Mann mit dem Koks ist daTijd voor Mutter, der Man mit dem Koks ist da, een nummer dat ik ooit ontdekte op een verzamelaar van Falco.

Het nummer verscheen in 1995 op single en werd eigenlijk alleen in de Duitstalige landen een hit.

Dit door techno beïnvloedde nummer wijkt behoorlijk af van het bekendere werk van Falco (zoals Rock Me Amadeus, Der Kommissar en Jeanny) en eigenlijk vond ik het bij een eerste beluistering vreselijk.

Nu denk ik daar anders over

Mutter, der Man mit dem Koks ist da video

Het gaat om dit nummer van Falco. Merk op dat de seksueel beladen zwart-wit video (en wellicht ook de muziek en het kinderkoortje) niet misstaan zouden hebben in het oeuvre van Rammstein, dat in 1995 haar eerste album uitbracht:

Flirten met cocaine

Mutter, der Man mit dem Koks ist da is de titel van een laat 19e eeuws Duits liedje over een man die kolen langs komt brengen. Falco weet op interessante wijze dit ouderwetse deuntje en thema te koppelen aan een populaire muziekstroming uit 1995 en het gebruik van cocaïne.

Let maar eens op de gesproken tekst van Falco, o.a.: Das schwarze gold ist weiss geworden en hoe de vrouwelijke hoofdpersoon in de video (op 1:57) het kolenroet van haar neus veegt.

Falco als cult held

FalcoFalco overleed in 1998 bij een auto ongeluk. Hij had toen zijn hoogtij dagen (’81-’85) al lang achter zich gelaten, en scoorde af en toe nog top 10 hitjes in Duitstalige landen en Denemarken.

Wellicht heeft zijn vroegtijdige dood toch een soort cult held van hem gemaakt. Zo bracht de Bloodhound Gang hem met het nummer Mope weer even in de belangstelling.

Kende jij Mutter, der Man mit dem Koks ist da van Falco en wat vind je ervan?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Manic Monday – Bangles
-Don’t Stop The Music – Rihanna
-Give It 2 Me – Madonna

3 reacties

  1. Ik vind het helemaal niks! Het liedje mag dan tekstueel in orde zijn, al is die ook niet echt diepgaand.
    “Het zwarte goud is wit geworden” is de enige diepgang.

    Misschien heeft Falco ook te diep in de witte poeder gelegen met z’n neus?

  2. Als je goed luistert (en behoorlijk Duits kent), merk je dat Falco er een sterke dubbele lading in aanbrengt. Een deel van het lied is afkomstig van een oud Duits volksliedje. Falco maakt hier een inleiding bij, en daarnaast weet hij door nadruk te leggen op bepaalde woorden heel goed aan te geven dat er een dubbele betekenis bedoeld is.

    Voor mij een echte aanrader!!!!

  3. 😈 Ha, een medestander.

Reageer op dit bericht!