• 06
 • Mar, 08

Don’t Stop The Music – Rihanna

Rihanna - Please DonRihanna heeft al enkele maanden erg veel succes met haar Don’t Stop The Music single. Deze 3e (4e in de VS en UK) single van haar Good Girl Gone Bad album (na Umbrella, Shut Up And Drive (en Hate That I Love You)) zorgde er mede voor dat dit album inmiddels haar meest succesvolle is geworden.

In de VS was Don’t Stop The Music eigenlijk alleen voor de dance charts bedoeld, maar door een enorme vraag naar dit nummer kwam dit nummer ook in de Billboard top 100 terecht, waar het nummer al een aantal weken de 3e plaats bezet. In veel Europese landen werd het eveneens een top 3 hit (1 in Nederland).

Aanstekelijk

Please DonDon’t Stop The Music van Rihanna is wellicht zo’n groot succes geworden omdat het een enorm aanstekelijk nummer is. Met name het redelijke tempo (wat me eigenlijk iets te hoog lijkt voor Amerikaanse populaire muziek, maar wel goed aansluit bij Europese dance liedjes), de diepe beat, en de hoge tonen fade-in en fade-out van het refrein lijken me hierbij een rol te spelen. Kijk en luister zelf maar:

Het allerbelangrijkste lijkt me de ‘Wanna Be Startin’ Something‘ sample van Michael Jackson’s gelijknamige hit uit 1983. Wellicht is dit ook de reden waarom ik het nummer leuk ben gaan vinden.

Wanna Be Startin’ Something 1983

Wanna Be StartinWanna Be Startin’ Something was de 4e single van Michael Jackson’s Thriller album en bereikte in Nederland destijds zelfs de 1e plaats. In de rest van de wereld was het succes van deze single iets minder, wellicht de reden of oorzaak waarom er geen officiele video clip van werd uitgebracht. Gelukkig zijn er op YouTube altijd wel een paar hobby-filmpjes te vinden:

Mama-ma-ko-sa

Het ‘mama-ma-ko-sa’ refrein van Wanna Be Startin’ Something, dat ook in Rihanna’s (Please) Don’t Stop The Music is gebruikt, maakt dit nummer erg aanstekelijk. Ik vermoed dat deze sample Lionel Richie destijds ook inspireerde om een vergelijkbare tekst in zijn All Night Long te gebruiken.

Overigens leende Michael Jackson de ‘mama-ma-ko-sa‘ tekst uit het nummer Soul Makossa (uit 1972) van Manu Dibango, een van de eerste (Afrikaanse) disco hits.

Wanna Be Startin’ Something 2008

Wanna Be StartinVoor de jubileum uitgave van Thriller 25 stak Michael Jackson een paar nummers in een nieuw jasje, waaronder Wanna Be Startin’ Something, dat hij samen met Akon op single uitbracht. In de VS werd dit, in plaats van The Girl Is Mine 2008, de eerste single. Het succes ervan bleef echter uit en het nummer kwam in de Billoard Hot 100 niet verder dan een 81e plaats. Deze teleurstellende positie is waarschijnlijk deels te danken aan het ontbreken van een officiele video. Op YouTube vond ik weer een fraaie hobby video van deze versie:

Telkens wanneer ik deze versie hoor vraag ik me af waarom dit nummer in de VS de eerste single van Thriller 25 werd. Wilde Michael Jackson hiermee laten zien dat het ‘zijn’ nummer was, en niet een van Rihanna?

Het neemt niet weg dat (Please) Don’t Stop The Music van Rihanna veel aanstekelijker is, en (daardoor) ook veel succesvoller.
Rihanna heeft sowieso al een neusje voor het uitzoeken van samples om er vervolgens grote hits mee te scoren (SOS, Shut Up And Drive etc.). Ik ben benieuwd welke sample-hits ze nog meer gaat scoren.

Wanna Be Startin’ Something vs. Don’t Stop The Music

Ok, als beloning voor het lezen van al deze bovenstaande tekst is er weer een kijkersvraag. Welke versie vinden jullie leuker?

 • Don’t Stop The Music – Rihanna
 • Wanna Be Startin’ Something – Michael Jackson
 • Wanna Be Startin’ Something 2008 – Michael Jackson & Akon
Lezers van dit bericht lazen ook:
-Michael Jackson’s Thriller bestaat 25 jaar
-De doorbraak van Weird Al Yankovic – Eat It
-The New Girl Is Mine

7 reacties

 1. De versie van Rihanna vind ik het leukst.
  En dat vindt ik best moeilijk, ik heb helemaal niets met die zangeres. Sterker nog, Ted van der Parre.

 2. Ik vind rihanna’s versie ook het leukst. Die cd van haar is ook best aardig. Het nummer is ook continu op BBC Radio 1, wat ik luister tijdens het werk, en ik word er altijd helemaal blij van.

 3. Rihanna’s don’t stop the music wint het voor mij op alle fronten! Gewoon een cool nummer!

 4. Amasé mamasa mamakomsa or whatever.

  Het hoort nu eenmaal bij Micheal Jackson’s Wonna be starting Something, niet bij Rihanna.

  Ik weet zelf niet helemaal wat ik met haar moet. Unfaithfull en Umbrella vond ik HEEL erg annoying, De rest vond ik wel tof. Maar dat er wat geript was van Michael Jackson vergeet ik niet. Jackson wins in my book.

 5. In het geval van Don’t Stop the Music vind ik het overigens wel een knap staaltje jatwerk anno nu. Het is een leuk nummer.

 6. Rihanna stinkt.
  Geef mij maar de échte legende Michael Jackson !

 7. RIHANA YOUR SONGS AR WIKIT SPECHELY TAKE A BOW AND DONT STOP THE MUSIC :mrgreen: 😉 😈 🙂 😀 KISS FROME SADO LOVE

Reageer op dit bericht!