• 10
 • Jun, 08

Disco feest klassiekers?

Disco feest klassiekerAfgelopen zaterdag bevond ik me op een tot disco feest omgetoverde zeilboot waarbij, ondanks de geweldige sfeer en nog indrukwekkendere wijze waarop sommige van m’n collega’s zich onherkenbaar vermomd hadden met roze en oranje pimpsuits, Elton-John brillen, glitterende kleding, diverse wilde dieren printjes en de verplichte afro-pruiken, de bijbehorende muziek me een beetje tegenviel.

Begrijp me goed, disco is wellicht niet de interessantste muziekstroming die ooit door mensen is ontwikkeld, maar met een beetje ad-remolie (bier) wil ik er nog wel op uit m’n dak gaan (en ik was die avond niet de enige). Het feit dat de meeste aanwezigen nog niet geboren waren tijdens de hoogtij dagen van de disco (de late jaren 70) vormde daarbij geen enkele belemmering.

Te weinig CD’s

Het probleem zat ‘m in de beperkte hoeveelheid CD’s die waren meegenomen naar dat feestje. Toen ik op een gegeven moment een derde nummer van de soundtrack van Saturday Night Fever herkende, ging ik me maar bemoeien met de muziek en bekeek de CD’s op de stapel. Ik telde er maarliefst 6. Een was een 2cd van hits uit de jaren 70 zonder disco nummers. Verder waren er twee CD-R’s zonder hoesjes, waarop ‘Disco 70s’ en ‘Disco 80s’ was geschreven. Hmm. Spannend. Er stonden achteraf gezien wel een paar geschikte nummers op, maar het grootste deel leek de dansende menigte niet bijzonder te boeien (sorry Marcel ๐Ÿ˜‰ ).

Verder had iemand er voor de eh, variatie ook een gebrande CD van The Killers bijgelegd. Tsja. Dan hadden we ook nog de Pulp Fiction soundtrack waarbij You Never Can Tell nog wel aardig was.

Saturday Night Fever soundtrackTenslotte was er nog de al eerder genoemde soundtrack van Saturday Night Fever, waarvan zeker een paar nummers op elk disco feestje met succes gedraaid kunnen worden, zoals If I Can’t Have You (deed het goed dacht ik), Night Fever, You Should Be Dancing, A Fifth Of Beethoven en het o.a. door het bijbehorende luchtprikken, onsterfelijk geworden Staying Alive. Maar toen ik dat nummer voor de 4e keer hoorde, werd het me teveel en voegde ik me bij de collega’s die boven op het dek aan het praten waren.

Leerpunt

Voor het zeilweekendje, waarvan het genoemde disco feest een onderdeel was, had ik uit interesse nog een lijstje gemaakt met daarop een aantal disco liedjes die volgens mij nog wel door een grote groep herkend zou moeten worden en daarmee geschikt zouden moeten zijn voor dat feest. Aangezien ik nog wel meer dingen moest regelen, en ik het vermoeden had dat er wel voldoende disco CD’s aanwezig zouden zijn, heb ik daar (achteraf helaas) niets mee gedaan.

Lijst van Disco klassiekers

Enfin, deze nummers stonden op die lijst, waarbij de meeste uit de 70s komen, omdat ik die disco periode eigenlijk veel leuker vind:

 • Disco bolDaddy Cool & Rasputin – Boney M
 • Le Freak & Good Times – Chic
 • Yes Sir I Can Boogie – Baccara
 • Relight My Fire – Dan Hartman
 • Bad Girls, Hot Stuff & I Feel Love – Donna Summer
 • Boogie Wonderland, Fantasy, September – Earth, Wind & Fire
 • Funky Town – Lipps Inc.
 • Night Fever, Tragedy, Staying Alive – Bee Gees
 • I Will Survive & Never Can Say Goodbye – Gloria Gaynor
 • Blame It On The Boogie, Can You Feel It, Don’t Stop Till You Get Enough – Jackson & Co
 • You Sexy Thing – Hot Chocolate
 • YMCA & In The Navy – Village People
 • Get Down Tonight & That’s The Way I Like It – KC & The Sunshine Band
 • You’re The First, My Last… – Barry White (schuifel moment)
 • Star Wars Theme – Meco (gewoon even proberen)
 • Working My Way Back To You – (Detroit) Spinners
 • Don’t Leave Me This Way – Thelma Houston
 • Disco Inferno – Trammps (single versie, niet die van Sat. Night Fever)
 • If I Can’t Have You – Yvonne Elliman
 • Voulez Vous & Gimme Gimme Gimme – Abba
 • Heart Of Glass – Blondie
 • Trojan Horse & You’re The Greatest Lover (ik was benieuwd of dit zou aanslaan)
 • We Are Family – Sister Sledge
 • Voulez Vous Couchez Avec Moi – Labelle
 • Popcorn (niet echt disco, maar kan wel denk ik)
 • Can’t Take My Eyes Off Of You – Boys Town Gang
 • I’m So Excited – Pointer Sisters
 • It’s Raining Men – Weather Girls
 • 1999 – Prince
 • Celebration – Kool & The Gang

Misschien zijn dit voor echte disco fanaten inmiddels cliche nummers geworden, maar voor mensen die bij het uitkomen van deze singles nog niet geboren zijn zal dat wellicht anders zijn. Daarbij komt door het verstrijken van de jaren de disco periode steeds verder achter ons te liggen, waardoor er steeds minder disco nummers herkend zullen worden. En juist het herkennen van liedjes maakt het leuk om er op uit je dak te gaan.

Mis ik hierbij nog klassiekers?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Dansen – Op welke muziek ga jij uit je dak?
-Zijn er klassieke Oranje voetbal hits?
-Snowball – Een kaketoe die danst op muziek van de Backstreet Boys

20 reacties

 1. Ik was er niet bij maar helemaal mee eens Peter! Waarom hebben ze jou niet gevraagd om een cd-tje te maken? Mensen hebben zo’n verknipt beeld van wat disco eigenlijk is…

  Ik heb Remi nog niet gevraagd wat er op de Hawaii boot te horen was, maar gezien hij er nog niet over begonnen is, zal het ook wel weinig soeps zijn geweest.

  Mijn favoriet is You and Me van Spargo waarvan ik pas sinds 2 seconden weet dat het Nederlanders zijn. Een Wiki-erlebnis.

  Ik heb dat nummer blijkbaar in mijn hoofd verward met een plaatje dat ik ooit eens in een compilatieprogramma over Eurovisie zag. Twee blanken, man en vrouw, in paarsige discopakjes die maar een dom dansje blijven doen. Peter, weet jij wat ik bedoel??

 2. Aha, die paarsen waren Nicole en Hugo… uit ons mislukte Nederlanders buurland Belgie.

  Ditte: belachelijk filmpje. Jammer dat Nederlandstalig.

  http://www.youtube.com/watch?v=zKOm8epleTA

 3. You & Me van Spargo had ik eerst ook op die lijst, maar ik wilde ‘m niet te lang maken.
  Dat ESC filmpje kende ik niet, en weet eigenlijk niet wat ik ervan moet vinden. Daarbij zou ik dat nog geen disco willen noemen, omdat het uit 1973 stamt en het niet echt disco klinkt. Die outfits en dansjes passen er dan weer wel erg goed bij.

 4. Nee, is ook geen disco, maar is het plaatje dat ik in mijn hoofd zie bij Spargo (onterecht dus). Hihi, van die Adriaan pakjes.

 5. Beste Cecile ,

  mijn excuses , maar met uw uitspraak over het land Belgiรซ ben ik totaal mee oneens.

  Ieder land heeft iets unieks. Het is nu niet omdat wij net zoals jullie nederlands praten , dan dat we daarmee een mislukt nederlanders land zijn…

  Jullie hebben beroemde artiesten & wij ook.
  Jullie artiesten komen bij ons optreden & de onze bij jullie.

  Zo cecile ,

  laten we het gewoon gezellig houden hier in plaats van een ander land af te breken vanwege zijn artiesten ๐Ÿ™‚

 6. Vrees niet Melody, ik vind Nederlandse artiesten over het algemeen nog stukken slechter dan Belgische ๐Ÿ™‚

  Bovendien vermoed ik dat er in juni 2008 vast iets was in Belgie waardoor ik even sneerde over de Belgen. Geen idee wat. Maar met ons huidige kabinet staan we vandaag de dag weer meer dan quitte.

 7. Aah, disco! De muziek uit mijn jeugd… zucht. Ik kan er wel honderd opschrijven.

  Wat vind je van deze:
  http://www.youtube.com/watch?v=B-J_9AEJmLI

  http://www.youtube.com/watch?v=eXpa0Ef25XQ

  http://www.youtube.com/watch?v=Lv4ODImNt50

  http://www.youtube.com/watch?v=rtIod3kS1Cs&feature=related

  (Hoop dat de linkjes het doen).

 8. @Sonja: De linkjes doen het hoor. En ik ken deze liedjes niet. ๐Ÿ˜†

  Ik ken alleen Also Sprach Zarathustra van Deodato. Happy Hour ken ik niet.

  De andere liedjes vind ik op het eerste gehoor best aardig klinken, waarbij het tweede liedje (LTD) er wat mij betreft uitspringt.

 9. Je kent ze niet?! Oh. Okee. ๐Ÿ˜€
  Voor mij is het allevier jeugdsentiment. Ben ik dan al zo oud? ๐Ÿ˜†

 10. Ik heb geleerd niet te veel opmerkingen te maken over leeftijden, dus ik zeg niets ๐Ÿ˜›

 11. Hallo hier allemaal,
  Ik zag deze blog en de verschillende reacties erop. Dit was waar ik naar op zoek was! ๐Ÿ™‚
  Ik moet nl. een bespreking over de discoperiode voor school doen, hierbij moet ik ook mensen vinden die de disco fanatiek beleefd hebben. Kennen jullie, of zijn jullie zelf zo iemand? Laat mij ajb dan iets weten!
  Uit de vele reacties ga ik er ook al in ene weg bij zeggen dat ik van Belgiรซ, Limburg ben.
  Dus is er iemand in de buurt disco fanaat, jullie zouden me zeker en vast kunnen helpen!

  Groetjes, Ellen

 12. @Ellen:

  Leuk dat je dat mag doen. Ik heb zelf de disco periode niet (bewust) meegemaakt, maar er wel over gelezen.
  Wellicht kun je http://en.wikipedia.org/wiki/Disco raadplegen voor een beknopt overzicht. Wellicht kun je daaruit ook een indeling halen voor je bespreking:
  Kenmerken, opkomst, hoogtijdagen, ondergang, invloed, etc.

  Wat nog wel eens vergeten wordt volgens mij is dat in dit genre de nadruk verschoof van band naar producer.

  Zijn er nog andere bezoekers die hier iets aan willen toevoegen?

 13. Ja alvast bedankt, wikipedia ga ik zeker en vast raadplegen. Maar heb vooral personen nodig die ik kan interviewen enz. Dus reacties blijven altijd welkom! ๐Ÿ™‚

 14. Ik heb wel de discotijd bewust meegemaakt. Ik ben van jaargang 1963 en rond mijn twaalfde ging ik echt luisteren naar de radio en mijn muzieksmaak vormen. Ach, ik wist toen niet beter en dacht dat er niets anders was dan disco. Ik vond het wel leuk op die leeftijd. Dat duurde ongeveer vier jaar, rond 1978-79 raakte ik een beetje uitgekeken op de eenheidsworst Disco. Ik besefte namelijk dat Disco niet meer zozeer om de muziek ging. Disco ging niet meer om artiesten maar om een product van de platenmaatschappijen. Die modelleerden iemand in hun stal naar het gewenste beeld, voegden daar een deuntje aan toe en keilden dat naar de consument (Frank Farian, Duitse producer was daar een kei in, ). En de consument maar kopen. Disco leek mij rond 1979 uitontwikkeld, met veel kleur en en veel dansbeats en verwachtte geen bijzonderheden meer daaruit. Ik bewoog me toen meer naar de New Wave, dat kwam meer vanuit de basis. New Wave was kort, snel, en als reactie op Disco vaak in zwart-wit.
  Terugkijkend op Disco: ach, er zit een hoop meuk bij, maar ook wat pareltjes, en die komen dan voornamelijk uit Amerika. In de jaren 70 was Disco in Europa heel veel Eurodisco. Amerika kwam er toen niet veel aan te pas. En Eurodisco vond en vind ik heel erg. Heel, heel erg.

 15. Dag Jan, heel fel bedankt voor je reactie!
  Vermits je veel weet over deze periode, zou ik willen vragen als wij jou mogen/kunnen interviewen?
  Woon je ergens in de buurt? Wij zijn van Limburg (Bilzen), maar we zijn bereid om verdere afstanden af te leggen, want er zijn maar weinig mensen die wij vinden uit de discoperiode…
  Anders kan je mij ook altijd een mailtje sturen: ellenruben@msn.com

  Groetjes, Ellen

 16. Ellen, ik heb je een mail gestuurd over een mogelijk afspraak.

 17. Hier nog een paar disconummers die me zijn bijgebleven:

  Tavares – Heaven Must Be Missing An Angel
  http://www.youtube.com/watch?v=2VAtRF4US8k

  Vicky Sue Robinson – Turn The Beat Robinson
  http://www.youtube.com/watch?v=44pYL9-XOW0

  Spinners – Rubber Band Man
  http://www.youtube.com/watch?v=CR2T1fXP9NI

  Rafealla Carra – A far l’amore comincia tu
  http://www.youtube.com/watch?v=rPAAoSFfFww

 18. Een paar missen?

  Change – A lovers holliday
  Unique – What I got is what you need.
  Dayton – The sound of music.
  Voqque – Dancing the night away.
  Cj & Co – The devils gun.
  Brothers Johnson – Stomp.
  The Real Thing – Can you feel the force.
  P. I. A.S – Let’s clean up the ghetto.
  Sylverster – You make me feel.
  Patrick Hernandez – Born to be alive.
  Donna Summer – Last dance/MacArthur park.
  Rose Royce – Is it love your after
  Stargard – Wich way is up
  The SOS Band – Just be good to me.
  Rene & Angele – I’ll be good.
  Mary Jane Girls – In my house.
  Rick James – Glow.
  A taste of honey – Boogie oogie.
  Average White Band – Let’s go round again.
  Instant Funk – I got my mind made up.
  Frankie Smith – Double Dutch bus
  ……schieten mij zo even te binnen.
  Ik draai zelf ook Disco feesten, en ben opgegroeid, als deejay, met disco. Deze nummers zullen het altijd blijven doen. Zowel in de originel versies, maar ook in re-edits (origineel, met een hedendaagse beat eronder).
  Rene.
  Disco-Today ๐Ÿ˜‰

 19. Bedankt voor je lijst met nummers! Ik was op zoek naar inspiratie en na het zien van jouw opsomming aan disco nummers had ik een ”ohjaaa” momentje. Bedankt ๐Ÿ™‚

 20. Luister ook eens naar http://www.minifreak.nl. 24 uur per dag mooie Disco en soul hits. Ook hoor je hier Italo disco classics. Veel muziek uit de jaren 70,80 en 90.

Reageer op dit bericht!