• 12
 • Aug, 11

Leuk boek: The Curious Incident Of The Dog In The Night-Time

The Curious Incident Of The Dog In The Night-Time - Mark HaddonIn 501 Must Read Books las ik over het leuke boekje The Curious Incident Of The Dog In The Night-Time van Mark Haddon. Een vriendin raadde me aan het te lezen en ik heb het uiteindelijk in een keer uitgelezen.

Het verhaal wordt verteld door de hoofdpersoon Christopher Boone, een 15 jarige jongen die het syndroom van Asperger heeft, waardoor hij in sommige dingen (wiskunde, onthouden) briljant is, maar in andere zaken (sociale omgang) beperkt is.

Deze combinatie levert een erg leuk en avontuurlijk verhaal op.

Het verhaal

Christopher wordt beschuldigd van het doden van de hond van de buurvrouw en hij besluit daarop uit te gaan zoeken wie de dader is en zijn speurwerk te beschrijven in dit boekje.

Tijdens deze speurtocht kom je als lezer steeds meer te weten over het interessante leven van Christopher, zijn vader die boilers repareert en zijn 2 jaar geleden overleden moeder.

Leuk perspectief

Wat dit boek zo leuk maakt is dat je de wereld ziet door de ogen van Christopher. Hierin is weinig plaats voor emotie: hij bekijkt zaken vanuit een wiskundig/observerend perspectief en dat levert leuke beschouwingen op, o.a. over zijn afkeer van de kleuren geel en bruin en hoe hij in panieksituaties beredeneert.

In dit boekje maakt Christoper ook vermakelijke uitstapjes naar zijn interesse gebieden, o.a. sterrenbeelden, The Hound Of The Baskervilles en de Cottingley Fairies. Wiskunde is zijn grootste passie en dat blijkt uit de leuke kijk op het Monty Hall probleem en dat hij voor de nummering van de hoofdstukken alleen priemgetallen(!) gebruikt. 🙂

Leuk boek!

Enfin, ik vond The Curious Incident Of The Dog In The Night-Time een erg vermakelijk boekje en ik raad je bij deze aan het te gaan lezen, als je dat nog niet gedaan hebt.

Ken jij dit boekje?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Leuk quiz boek: 2012 Popquizvragen
-Leuk boek: De muziek zegt alles – De Top 2000 onder professoren
-Boek Groeten uit Grolloo is aardig maar heeft weinig diepgang

6 reacties

 1. Ja, die ken ik ! Heel erg mooi en leuk boek. Ik heb zelf een zoon die een autistische spectrum stoornis heeft en zodoende ben ik bij dit boek uitgekomen. Fantastisch om te lezen (inderdaad ook de hoofdstuknummering). Mooiste is het schema wat hij tekent van het station tot in het laatste detail en er dan bij zet “zo ziet het er ongeveer uit”. Buiten dat ook gewoon een goed boek. Titel is genomen van een Sherlock Holmes verhaal. Een echte aanrader.

 2. Dank voor je reactie. Dat van het station schema vond ik ook erg grappig. Of die ene mop over die econoom, logicus en wiskundige in een trein naar Schotland. Of alle (reclame) teksten die hij op een station las en onthouden heeft. Idd, een echte aanrader. 🙂

 3. Ik zat ooit in het vliegtuig van Londen naar Amsterdam naast een jongen die dat boek aan het lezen was. De tekeningetjes intrigeerden mij nogal. We raakten aan de praat over dat boek en ik dacht: ‘die titel onthou ik wel’… Eenmaal thuis heb ik er dus drie dagen over gedaan om het boek terug te vinden 😉 (Bol.com was er blij mee).

  Ik ben nu bezig in een ander boek van Mark Haddon, “Een akkefietje”.

 4. @Sonja: leuk verhaal.
  Ik ken dat andere boek van Mark Haddon (Akkefietje) niet, maar het lijkt me zwaar. Vind je het leuk om te lezen?

 5. Hum. Eerlijk gezegd viel het tweede boek me zwaar tegen. Heb het niet uitgelezen. Het is inmiddels alweer retour naar de bieb.

 6. Ah, jammer dat het je tegenviel. Toen ik op Wikipedia over dat verhaal las, leek me het ook minder leuk dan The Curious Incident.

Reageer op dit bericht!