• 30
  • Mar, 09

Tijd op een horloge vooruit zetten met een boormachine

Horloge tijd bijstellen met boormachineZondag mocht de tijd een uurtje vooruit gezet worden en dus begon ik te draaien aan mijn horloge. Ik dacht daarbij te zien dat mijn horloge een etmaal achterliep, dus ik draaide nog even verder.

Tot mijn schrik zag ik dat ik per ongeluk een dag te ver vooruit had gedraaid en dat ik dit  (letterlijk) niet meer kon terugdraaien: Hoe lang ik ook terugdraaide, het dagnummer bleef op die van morgen staan.

Er zat niets anders op dan maar een hele maand vooruit te draaien. Vol goede moed begon ik aan dit karwei, maar toen ik 5 minuten later pas twee dagen verder was, begon ik aan een alternatief te denken:

Zou ik dit ook met een boormachine kunnen doen?

De tijd ver vooruit

Terwijl ik langzaam doordraaide (!) ging ik even rekenen: Om het dagnummer met 1 te verhogen moest ik de kleine wijzer twee keer rond laten gaan. Dat betekende 24 ronden voor de grote wijzer. En dit moest ik in totaal 30 keer doen. Wauw, wat een werk. Dat zou me meer dan een uur kosten, en me een flinke muisarm opleveren. Het leek me daarom helemaal niet raar dit proces te automatiseren, door er een boormachine bij te halen.

Ik dacht nog even met heimwee aan een vorig horloge, een digitaal ‘wegwerp’ exemplaar, waarbij ik dit binnen 20 seconden zou hebben aangepast. Maar ja, het oog (van een ander) wilde ook wat en dus had ik sinds een jaar een stoer, niet-Japans en batterij-onafhankelijk uurwerk aan mijn pols en daar hoorde dit ongemak nu eenmaal bij.

De boormachine

Boren met horloge om tijd bij te stellenEnfin, ik pakte mijn accu boormachine erbij, zorgde ervoor dat deze in de juiste richting draaide en plaatste deze zorgvuldig naast mijn horloge. Voorzichtig schroefde ik de kop van de boormachine (waar normaal bitjes in geplaatst worden) om de stevige draaiknop van mijn horloge.

Heel langzaam liet ik de boormachine draaien en warempel, als een fragment uit een film draaiden de wijzers vooruit. Het werkte!

Ik onderdrukte het gevoel om de boormachine op volle toeren te laten draaien en na een minuutje of 7 gaf mijn horloge weer de dag van vandaag aan. Ik was weer bij de tijd, mijn horloge onbeschadigd en mijn plan geslaagd!

Tot slot

Ik ben reuze tevreden met mijn horloge, maar vind het nog steeds omslachtig dat ik de datum op deze manier moest aanpassen. Eerlijkheidshalve moet ik wel melden dat ik het boekje (eh, waar ligt die?) er niet bij gebruikt heb.

Enfin, ik ben benieuwd hoe horloge verkopers dit doen. Heb jij wel eens flink moeten draaien aan je horloge?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Boren in een gitaar

2 reacties

  1. “Maar ja, het oog (van een ander) wilde ook wat” 😆 😆

    Maareuh, de manier die jij beschrijft werkt op mijn horloge ook. Daarnaast heb ik de mogelijkheid het wieltje half uit te trekken zodat ik de datum apart kan bedienen.
    En voor zover ik weet is dat redelijke standaard functionaliteit, dus dat zou ik eens proberen 😉

  2. Hahaha, prachtig.

Reageer op dit bericht!