• 12
 • Sep, 08

ACDC is terug met Rock ‘n Roll Train

Rock N Roll Train - ACDC singleACDC is terug met Rock ‘n Roll Train, de nieuwe single en tevens voorloper van het nieuwe album Black Ice, dat eind oktober moet uitkomen.

Bij het beluisteren ervan bedenk ik me dat het weer een typisch ACDC nummer is:

Het begint met de aanstekelijke en korte gitaar riff van het nummer. Na een paar maten hoor je dan de ietwat schelle drums en bass, gevolgd door de herkenbare nasale stem van Brian Johnson.

En tegelijkertijd realiseer ik me dat veel nummers van ACDC op deze manier beginnen en dat Rock ‘n Roll Train eigenlijk meer van het zelfde is.

Rock ‘n Roll Train video

Wel, de video is op moment van schrijven nog niet uitgebracht. Wel vond ik deze aardige fan-made clip van Rock ‘n Roll Train:

Herkenbaar ACDC nummer zonder verrassingen

Rock ‘n Roll Train doet me vanaf het begin sterk denken aan You Shook Me All Night Long. In het refrein met de aanstekelijke achtergrond stemmen hoor ik stukjes van Thunderstruck en de solo en het einde doen me denken aan Whole Lotta Rosie.

Het is daarmee weliswaar meteen een herkenbaar ACDC nummer geworden, maar geheel niet verrassend. Rock ‘n Roll Train had ook op het Back In Black album uit 1980 (of een van de albums die daarop volgden) kunnen staan.

Wat zou dan wel verrassend zijn?

ACDC bandIk had gehoopt dat ACDC, 8 jaar na hun laatste album Stiff Upper Lip uit 2000, met iets sterkers terug zou komen. Denk aan een single met een iets spannendere opbouw of een met een iets hoger (en daardoor aanstekelijker) tempo, of een nummer waarin een opmerkelijk instrument te horen is, of een combinatie al deze dingen. ACDC is hiertoe namelijk wel in staat.

Denk bijvoorbeeld aan hun commerciële (en wellicht ook artistieke) piek tussen ’79-’81, toen de albums Highway To Hell, Back In Black en For Those About To Rock uitkwamen (alle drie overigens geproduceerd door Robert ‘Mutt’ Lange). In deze voor ACDC experimentele tijd, maakten ze opmerkelijke nummers o.a. door de toevoeging van en bel uit een klokkentoren of zelfs een kanon(!). En dat werkte.

Zou Rock ‘n Roll Train niet opmerkelijker worden door een toevoeging van eh, bijvoorbeeld het geluid van een locomotief? Of zo’n fluitje?

Uitkijken naar het Black Ice album?

Enfin, omdat deze single me ietwat tegenvalt vrees ik ergens dat het album Black Ice niet meer dan toer-voer zal zijn voor de opkomende wereldtoernee.

Black Ice - ACDC album

De voorlopige tracklisting van het nieuwe album versterkt het gevoel dat het meer van hetzelfde zal zijn. Zo bevat het album 4 nummers waar de term Rock in voorkomt:

 • Rock ‘n Roll Train
 • Rock ‘n’ Roll Dream
 • She Likes Rock ‘n’ Roll
 • Rocking All the Way

Toch ben ik wel benieuwd naar de nieuwe plaat. Ten eerste omdat de plaat geproduceerd wordt door Brendan O’Brien die vele bekende artiesten in de studio heeft bijgestaan, zoals Springsteen, Pearl Jam, Stone Temple Pilots, Train en Velvet Revolver. Zou zijn invloed hoorbaar zijn op de andere nummers van dit album?

Daarnaast betreft het hier een ACDC album! Dat staat meestal garant voor misschien niet pretentieuze maar wel lekkere rechttoe rechtaan rockmuziek waar ik prima naar kan luisteren.

Per slot van rekening maakt ACDC al 35 jaar deze (hard)Rock ‘n Roll muziek en hebben ze daarmee wereldwijd in die tijd meer dan 200 miljoen albums verkocht. Wie ben ik dan om te zeggen dat ze het beter anders kunnen doen? 😛

Lezers van dit bericht lazen ook:
-The Day That Never Comes – Metallica is terug met nieuwe single!
-Death Magnetic – Metallica is terug in vorm
-Hook Me Up – Veronicas

2 reacties

 1. Ondanks dat het niets nieuws is, is het een lekker nummer, beter dat de hele ‘Stiff Upper Lip’ cd bij elkaar. Moet je trouwens iets nieuws van AC/DC verwachten? Lijkt mij van niet, het is en blijft AC/DC.

 2. Ik heb het hele album al gehoord en ik moet zeggen dat het me me behoorlijk tegenvalt. De nummers hadden bijna allemaal op bijvoorbeeld op het Back in Black album of iets dergelijks kunnen staan.
  Er springen twee nummers voor mij uit en dat zijn de nummers “Black ice” en “Machine War”. Dit zijn nummers wat je wel verwacht van AC/DC maar niet altijd krijgt.
  Heerlijke rocknummers zijn het en het is jammer dat er maar twee van zulke pareltjes op het nieuwe album staan.
  De ander dertien nummers is als vanouds wel goed maar je hebt het idee dat je het al een keer gehoord hebt.
  Te herkenbaar!!

Reageer op dit bericht!