• 10
  • Jul, 08

Zo Mooi – Harrie Jekkers

Harrie Jekkers DVD BoxLaatst kocht ik een DVD box van Harrie Jekkers bij de Blokker voor maar 20 euro. Deze box bevatte de 4 cabaret programma’s waarmee hij tussen 1990 en 2001 in het Nederlandse theater circuit te zien was.
Ik had deze shows al op CD, maar al een tijdje niet meer beluisterd en net als toen realiseerde ik me weer hoe leuk die shows van hem eigenlijk zijn.

Nog imposanter vind ik de liedjes die hij maakte en o.a. in deze shows te vinden zijn, waarbij vooral zijn stem en de melancholieke teksten deze liedjes meer maken dan cabaret alleen. Zo Mooi, wellicht zijn mooiste liedje, is daar een goed voorbeeld van.

Zo Mooi

Met een goudvis naar zee - Harrie JekkersZo Mooi (Wordt Het Nooit Meer) is afkomstig van zijn Met Een Goudvis Naar Zee programma uit 1995. Het bevat een akoestische gitaar, mineur akkoord (Em), mooie stem en een heerlijke nostalgische maar toch positieve tekst over jaren die achter je liggen. Na elke beluistering voel ik stimulerende kriebels om zelf weer eens wat te gaan schrijven.

Zo Mooi - Mijn Ikken - Harrie JekkersHarrie Jekkers nam dit liedje later opnieuw in de studio op voor zijn verzamel CD Mijn Ikken. Deze versie kwam zelfs op single uit, maar heeft bij mijn weten niet veel succes gehad, wellicht ook omdat de studio versie toch grotendeels ontdaan was van het, eh pure van de theather versie uit 1995. Oh ja, op YT vond ik alleen maar deze duo-pack versie, waarbij na 4 minuten ook het fraaie Kom Maar Langs uit dezelfde show te zien is:

Voor de liefhebbers, hierbij ook een link naar de tekst en akkoorden van dit liedje.

Wat doet Harrie Jekkers nu?

Harrie JekkersNa Het Verhaal Achter De Liedjes, een theatershow uit 2001 waarbij ook zijn vaste mede-tekstschrijver en mede Klein Orkest oprichter Koos Meinderts (nee, geen familie 😉 ) een prominente rol had, hield hij (voorlopig?) op met het geven van voorstellingen.

Via Wikipedia leer ik dat hij (samen met Koos) de laatste jaren bezig is met kindertheater stukken en het er niet naar uit ziet dat hij binnenkort weer met een nieuw cabaret programma komt.

Dit lijkt opmerkelijk, maar is toch ook wel herkenbaar in de carrière van Harrie Jekkers. Toen hij als lid van het Klein Orkest rond 1984/85 veel succes had (hun plaat Later Is Al Lang Begonnen, met daarop Over De Muur, was zelfs genomineerd voor een Edison) verbaasden ze vriend en vijand door daarna met een kinder plaat (Roltrap Naar De Maan) te komen. Het poppubliek spraken ze daarmee minder aan, maar sloegen wel een nieuwe weg in. Succesvol, omdat ze daarmee wel een Edison wonnen. Niet lang daarna viel het Klein Orkest uiteen en ging Harrie zich richten op cabaret programma’s.

Het lijkt erop dat Harrie Jekkers (en Koos Meinderts) het theater even zat zijn, en gewoon weer andere dingen willen proberen, ongeacht of datgene waarmee ze bezig waren succes had of niet. Daarmee doen ze gewoon wat ze leuk vinden, en dat is een mooi iets waar velen wel jaloers op zullen zijn. 😛

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Wat is jouw favoriete liedje uit de Top 2000 en hoe bepaal je die?
-Benadering aantal stemmen per liedje in de Top 2000 van 2016
-Tot jij mijn liefde voelt – Huub van der Lubbe in DWDD

2 reacties

  1. Harrie Jekkers is een held en Roltrap Naar De Maan een geniale plaat! Maar dat is mijn bescheiden mening 🙂

  2. Harrie creëert gewoon een enorm verlangen door maar sporadisch met nieuwe shows op de planken te komen. Hij is werkelijk ongeëvenaard!!! Maar….er is een nieuwe CD van de man, Verdriet is drie sokken. Samen met Fay Lovski, uitkomend op 10 sept 08.

Reageer op dit bericht!