• 09
 • Jul, 08

Zijn albumhoezen ouderwets?

Album hoezenTijdens en na de laatste Popkwiz vernam ik van een paar mensen dat ze de albumhoezen vrij pittig vonden. Daarnaast viel het me op dat het steeds langer lijkt te duren voordat er bij m’n wekelijkse album quizzen goede antwoorden worden gegeven. Wellicht speelt de vakantie hierbij ook een rol, maar toch zet dit me aan het denken over de bekendheid van albumhoezen en in hoeverre deze bij bekende albums nog bekend mogen worden geacht.

Ik vrees het ergste: Zijn albumhoezen ouderwets?
Dat kan toch niet waar zijn? 🙁

Even denken. Nee. Hoezen vind je volgens mij nog steeds bijna overal bij het aanschaffen of luisteren van muziek, denk maar eens aan:

 • De fraaie blader functie voor de albumhoesjes in iTunes spelers.
 • De mogelijkheid om tijdens het luisteren van een iPod een bijpassend albumhoesje weer te geven.
 • Online recensies bevatten vaak een afbeelding van de hoes.
 • Online CD winkels (Bol, Amazon etc.) tonen albumhoezen.
 • Bij het snuffelen in een analoge CD zaak zie je ook nog steeds hoesjes van albums.

Wat zou er dan voor kunnen zorgen dat albumhoezen ouderwets (kunnen) worden? Hmm, zou het vele downloaden van muziek deze gevolgen kunnen hebben?

 • Hoesjes worden niet meegedownload, of uit luiheid weggelaten.
 • Het album wordt minder belangrijk, omdat er steeds meer losse liedjes verzamelingen worden gedownload.

Zullen de albumhoezen verdwijnen?

Er wordt wel eens beweerd dat de CD op den duur zal verdwijnen, omdat de online distributie van muziek deze rol overneemt, maar verdwijnen daardoor ook de hoesjes? Dit vind ik eigenlijk vreselijk. Albumhoezen horen gewoon bij een verzameling liedjes, of het nu de rode en blauwe verzamelalbums van de Beatles zijn, of de laatste CD van Rene Froger.

Hoop?

Tot mijn verbazing ontdekte ik het afgelopen weekend dat er bij het grote rode media magazijn bij me in de buurt ook langspeelplaten werden verkocht. Klassiekers van de Stones, Stevie Wonder, Radiohead etc. stonden daar in een weliswaar vrij klein en rustig rekje te wachten tot enkele eh, audiofielen ze zouden bekijken. Heerlijk om weer eens grote albumhoezen te zien in plaats van die kleine 12×12 plaatjes.

Ook dit semi-grappige filmpje geeft aan dat albumhoezen nog steeds onderdeel zijn van onze pop-cultuur:

Maar toch, ik blijf me afvragen hoe lang we nog kunnen genieten van albumhoezen.

Kijkersvraag

Ok, om enigszins een inschatting te maken hoe eh, modern albumhoezen nog zijn, vraag ik me eigenlijk het volgende af:

Hebben jullie bij al je liedjesverzamelingen ook albumhoesjes? En zo nee, waarom niet?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Hard Candy – Madonna
-Magic – Bruce Springsteen
-Flavors Of Entanglement – Alanis Morissette

5 reacties

 1. Ik neem aan dat je bedoeld ‘liedjesverzameling op computer’. 🙂

  Ik heb daar alleen maar hoesjes bij als Amazon het betreffende album aanbiedt (want daar haalt mijn desktop muziekspeler de plaatjes vandaan). Ik heb de hoesjes van mijn eigen CD’s niet gescand dus CD’s die niet te koop zijn bij Amazon hebben geen thumbnail (of de verkeerder 🙂 )

  Ik denk dat de hoes minder belangrijk wordt. Uiteindelijk is het bedoeld als verpakking van een fysiek product. Met het vervallen van het fysieke product wordt de hoes minder belangrijk. Ik weet niet of ik het erg vind want het voegt niet veel toe aan het geluid. Jammer is het wel. Maar eigenlijk is het al jammer sinds de teloorgang van de LP

 2. Ja, dat is zeker jammer. In mijn beleving voegt de hoes wel iets toe aan het geluid, of de geluidsbeleving. Zo beschouw ik onbewust albums met een donkere hoes minder toegankelijk dan albums met een lichtere hoes, terwijl dat eigenlijk onzin is. Toch hoort het bij het ontdekken van een nieuw album, en blijf je de voorkant met die liedjes associeren. Eigenlijk zou dat best leuk zijn voor een steekproef. Breng van het zelfde album twee verschillende hoezen uit en kijk dan of er in de recensies iets van te merken is. :mrgreen:

 3. Albumhoezen zijn heel belangrijk voor mij! Niet alleen de hoes, maar het boekje ook. Er staan vaak songteksten in en andere informatie over de liedjes. Soms staat er zelfs waar een nummer precies over gaat en waarom. Dat is toch interessant? Ik koop meestal cd’s en lp’s omdat dat voor mij echter overkomt.. ik heb er nooit over nagedacht, maar volgens mij komt dat door de albumhoes. En als derde vind ik het zelf gewoon leuker om een heel album te hebben, niet alleen losse liedjes. Tenzij er maar ÊÊn goed nummer op een album staat. 😆

  Mijn muziekcollectie bestaat voornamelijk uit cd’s en lp’s, maar de nummers op de computer hebben ook allemaal een albumhoes. 🙂

 4. Kijk eens aan, nog een echte liefhebber! 🙂
  Je hebt gelijk, ook de inhoud zal worden gemist. Teksten, gast-muzikanten, aanvullende foto’s etc.

 5. ik heb bij al mijn muziek de originele hoesjes

Reageer op dit bericht!